Οι δράσεις Φεβρουαρίου στο Βρυσάκι

Advertorial

“Flowerpower: Την άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις”

«Είναι ένα φως γύρω μας και μέσα μας, που δε στερεύει.
Δε χωράει ο πόνος μες στο φως. Ας τον διώξουμε, θα τον διώξουμε.
όπου κι αν ψάξεις είναι φως, το φως κερδίζει απ' την αρχή τα χέρια μας.
είναι άνοιξη πια, δε χωράει η πίκρα μέσα στο φως.


Να λες: ουρανός και ας μην είναι». Γιάννης Ρίτσος

Μετά από κάθε χειμώνα, η φύση αρχίζει να ξυπνάει και έρχεται η άνθιση, η αναγέννηση, ο έρωτας, η γιορτή.

Ένα κοινό μοτίβο συναντάται στους περισσότερους εορτασμούς για τον ερχομό της άνοιξης. Πρόκειται για γιορτές χαράς, δημιουργικότητας και εξωστρέφειας. Οι άνθρωποι γίνονται κοινωνοί μιας ευρύτερης πραγματικότητας καθώς αντιλαμβάνονται νέες δυνατότητες προσδοκώντας να τις κάνουν πράξη. Θεατές μιας εξωτερικευμένης ομορφιάς, αφήνονται σε ρεύματα αλλαγής που ανανεώνουν και προσδίδουν δύναμη.

Από 15 Μαρτίου μέχρι 15 Απριλίου, η Άνοιξη έρχεται νωρίτερα στο Βρυσάκι! Εκθέσεις, προβολές, θεατρικές παραστάσεις, performances, εργαστήρια είναι μερικές από τις δράσεις που θα φιλοξενήσουμε.

Φυσικά, είστε όλοι καλεσμένοι στη γιορτή αυτή:

Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες & ομάδες από όλα τα φάσματα της Τέχνης να συμμετάσχουν με τον δικό τους, η κάθε μία, τρόπο.

Απευθύνουμε ταυτόχρονα την πρόσκλησή μας σε ακαδημαϊκούς και ομάδες φοιτητών να προσεγγίσουν τις σημασίες της άνοιξης.

Δεχόμαστε τις προτάσεις σας στο [email protected] με καταληκτική ημερομηνία την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017.

Διάρκεια κύκλου: Από 15 Μαρτίου έως 15 Απριλίου 2017

Για περισσότερες πληροφορίες: 2103210179

2. “Το Βρυσάκι καλεί σε δράση!”

Το Βρυσάκι καλεί τελειόφοιτους από τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Επικοινωνίας και Μarketing να αναλάβουν δράση κάνοντας την πρακτική τους άσκηση στο χώρο! Οι υποψήφιοι θα αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις κοινωνικές δράσεις, με την οργάνωση, παραγωγή και επικοινωνία των καλλιτεχνικών δρώμενων. Μέσα από τις καθημερινές λειτουργίες του μόνιμου και ενεργού πυρήνα συντονισμού της κοινότητας, θα γνωρίσουν τη φιλοσοφία και δραστηριότητα της Εταιρείας πολιτισμού Σύνθεση.

Παράλληλα, προσκαλεί εθελοντές με διάθεση και δημιουργικότητα να γίνουν μέλη της ομάδας μας και να ανακαλύψουν τις δυνατότητες τους στους τομείς παραγωγής και επικοινωνίας.

Για να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας, στείλε mail στο [email protected]!

Πληροφορίες: 2103210179

Βρυσάκι, χώρος Τέχνης και Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα.

3. Θέατρο: Πέδρο Καζάς

Ο νέος ελληνικός μύθος μιας εσωτερικής μετανάστευσης.

«Μα μήπως χρωστώ και σε κανέναν τίποτα; Αρμόζει να γελάσω με την κουταμάρα που έκανα να έρθω να πω την ιστορία μου για να με συμπαθήσουν, αν ποτέ χάνομαι σε πράματα που δεν είναι καμία βία. Είναι εύκολο να μιλήσεις;»

Το θρυλικό έργο του Φ. Κόντογλου δραματοποιείται για πρώτη φορά από την Ηωάννα Σπανού δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει έναν νέο ελληνικό μύθο που παραμένει ολοζώντανος εκατό χρόνια μετά τη τη συγγραφή του.

Η υπόθεση:

Η ιστορία του Πέδρο συμβαίνει σε παλιές εποχές και μακρινά μέρη. Ο ήρωας του έργου ανήκει στους αποικιοκράτες της Πορτογαλίας και έχει φημισμένους προγόνους που έχουν ζήσει πειρατικές περιπέτειες στα χρόνια που αντιμάχονταν η Ισπανία την Πορτογαλία για τις ποθητές κατακτήσεις του Ινδικού Ωκεανού. Παραδόξως, η ζωή του ήρωα μοιάζει αρκετά σύγχρονη. Γεννημένος σε μια προβληματική οικογένεια, προχωράει στη κλασική μουντή φοιτητική ζωή στην μεγαλούπολη Μπομπάη, για να βρει διέξοδο στα άσκοπα ταξίδια και στις εξερευνήσεις. Συμπτωματικά ανακαλύπτει ένα ρημονήσι που τον πλανεύει με την ομορφιά και την ηρεμία του.

Απαξιώνοντας τον σύγχρονο τρόπο ζωής, αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί, διαλέγοντας για σύντροφό του ένα πλάσμα αλλόκοτο και σιωπηλό, τον Όσο. Ο παράδεισος που ονειρεύτηκε όντως αποκαλύπτεται μπροστά του, φτάνοντας στην πλήρη εξέλιξή του που δεν είναι παρά η κόλαση. Η ιστορία τελειώνει με έναν φόνο και μια αποκάλυψη για το παρελθόν του ήρωα, ο οποίος πλέον καταλαβαίνει πως η επιλογή του είναι η μοίρα του, προκαθορισμένη από τα αμαρτήματα των παλαιών του προγόνων. Δεν υπάρχει διέξοδος.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Θέλησα να ασχοληθώ με τον Πέδρο Καζάς κατά την διάρκεια των σπουδών μου στο Λονδίνο, όταν πρωτοδιάβασα το έργο κλεισμένη στο μικρό μου δωμάτιο, αναζητώντας τον δικό μου παράδεισο, την δική μου φωνή. Ανακάλυψα λοιπόν πως ο Φώτης έχει πλάσει έναν αυθεντικό ελληνικό μύθο, όπως ακριβώς ήταν πάντα οι ελληνικοί μύθοι: εξωτικός, γεμάτος περιπέτειες και γνώση. Για εμένα ο Πέδρο Καζάς είναι ένα αλληγορικό παραμύθι που μιλά για την μύηση του ανθρώπου στην τραγωδία της ζωής. Το πνεύμα του εμπεριέχει τον παλμό της εποχής μας μ’ ένα προφητικό τρόπο που όμοιό του συναντάμε στον Ντοστογιέφσκι ή και στον Κάφκα. Και έχει παραμείνει ξεχασμένο, σαν να επιθυμεί το ίδιο να φανερωθεί σε ανάλογους καιρούς και να μεταδώσει το μήνυμα: ο άνθρωπος αισθάνεται το ίδιο δέος απέναντι στην ανοιχτή θάλασσα όπως και διασχίζοντας ένας κοιμητήρι. Η περιπέτεια δεν είναι μόνο η αποκάλυψη του έξω κόσμου, αλλά και του έσω. Και πρέπει να μείνουμε πιστοί σε αυτή την δική μας παράδοση, στην εσωτερική μετανάστευση με έναν λιτό τρόπο. Αυτή ή λειτουργική ματιά καθόρισε την παράσταση που έχει για σκηνικό ένα ξύλινο κιβώτιο που είναι η περιουσία του ήρωα, ένα φτυάρι κι έναν κασμά.

Σύντομο βιογραφικό:

Η Ηωάννα Σπανού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Λονδίνο (MATextandPerformance, RoyalAcademyofDramaticArt& King’sCollege) έχοντας αποφοιτήσει από τη Σχολή Καλών Τεχνών Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ και από μία Ανωτέρα Δραματική Σχολή. Εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη και στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος «Δεσμοί» ως θεατρολόγος-ηθοποιός.Πρωτότυπη καλλιτεχνική της εργασία έχει παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Θεοχαράκη («Ένα κερί αρκεί», «Σε γνωρίζω;», «Το Σάββατο δεν βλέπουμε θέατρο, κάνουμε θέατρο»), στο Ίδρυμα Κατακουζηνού («Ο Σημαδιακός», «Σε γνωρίζω;») και στο Ίδρυμα Κακογιάννη (Πέδρο Καζάς του Φ. Κόντογλου.)

Ταυτότητα της παράστασης:

Ερμηνεία-Δραματοποίηση: Ηωάννα Σπανού

Διάρκεια: 65’

Παραγωγή: Εταιρεία Τεχνών ΝΨ

Ημερομηνίες: 4, 11, 18 & 25 Φεβρουαρίου 2017

Ώρα: 20.00

Είσοδος: 7 ευρώ

Κρατήσεις: 210 3210179

4. Εργαστήριο κίνησης και έκφρασης για παιδιά: “Κίνηση-Σ”

Τι στίχο, τι χρώματα γεννά ένα σώμα που κινείται;

Πώς ο γραπτός λόγος, ένας πίνακας ζωγραφικής, ξυπνά και κινεί ένα σώμα;

Πώς μπορούν να μπλεχτούν οι τέχνες μεταξύ τους και να επηρεάσουν η μία την άλλη;

Το μάθημα/ εργαστήριο αυτό, είναι μία συνάντηση και συνύπαρξη τεχνών μέσα από την οποία μας δίνεται η ευκαιρία να πειραματιστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες πάνω στην διαδικασία της δημιουργίας και το αποτέλεσμα αυτής. Σκοπός του μαθήματος είναι να αφυπνίσουμε το συναίσθημα, να το παρατηρήσουμε, να το κατανοήσουμε, να το εκφράσουμε και να δημιουργήσουμε μέσα από αυτό. Θα παρατηρήσουμε την επιρροή που έχουν τα συναισθήματα στον τρόπο που μιλάμε, κινούμαστε, σκεφτόμαστε αλλά και δημιουργούμε.

Μαθαίνουμε:

- ασκήσεις κίνησης και έκφρασης,

- ασκήσεις χαλάρωσης και σιωπής

- ασκήσεις σωστής αναπνοής

- να πειθαρχούμε στην ομάδα και να κατευθύνουμε την ενέργεια μας.

- να πειραματιζόμαστε πάνω σε διαφορετικά είδη τέχνης.

- να παρατηρούμε το ρυθμό, τη δυναμική, το συναίσθημα που βγάζει ένα σώμα που κινείται, ένα μουσικό κομμάτι, ένας πίνακας ζωγραφικής, ο γραπτός λόγος

- να δημιουργούμε μέσα από τον προσωπικό μας τρόπο έκφρασης και να μετατρέπουμε την κίνηση σε γραπτό λόγο ή ένα πίνακα ζωγραφικής σε κίνηση, σε ήχο και αντίστροφα

- ποικίλους τρόπους έκφρασης , δημιουργίας και έμπνευσης, ενθαρρύνοντας τον πειραματισμό μας

-να στήνουμε μία παράσταση επιλέγοντας την μουσική, το κείμενο, την χωρο-γραφία

Δημιουργούμε:

- χωρίς πολύ σκέψη αλλά αφυπνίζοντας το συναίσθημα και την δυναμική του παρόντος.

- μια παράσταση, χρησιμοποιώντας το δημιουργικό υλικό του εργαστηρίου.

Στο τέλος του εργαστηριακού αυτού κύκλου μαθημάτων, θα γίνει μια ανοιχτή παρουσίαση του δημιουργικού “κολλάζ” αυτού του πειραματισμού και θα ακολουθήσει μία ανοιχτή συζήτηση που θα δώσει την δυνατότητα στους γονείς και στα παιδιά να ανταλλάξουν απόψεις και σκέψεις γύρω από τη δημιουργική διαδικασία.

Διδάσκει η Θεοδοσία Σουρέλου. Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη με υποτροφίες του Ιδρύματος Α. Σ. Ωνάσης και του Dance Space Center και συνεργάστηκε με χορογράφους όπως η Nina Winthrop, ο Jeremy Nelson, ο Bill Young, η Deborah Bailey, ο Lοuis Lara και την εικαστικό Birgit Ramsauer. Έχει παρουσιάσει χορογραφίες της στην Νέα Υόρκη, την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τις ομάδες Griffon, Ανάλια, με την Τζένη Αργυρίου και με την ομάδα Sine Qua Non, σε μια παραγωγή για τη Λυρική Σκηνή. Το 2009 συνεργάστηκε ως χορογράφος και χορεύτρια με τον Frey Faust για παραστάσεις στην Αθήνα και την Πάτρα.

Έχει συνεργαστεί με τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς DIAN από την Ελλάδα, Centro Teatro Calabria απο την Ιταλία, Znanie από την Βουλγαρία και Teatro Instabile Berlino από την Γερμανία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EROA που εντάσσεται στο πρόγραμμα Culture.Έχει επίσης επιμεληθεί την κίνηση στο θεατρικό έργο «Καβαλάρηδες στη Θάλασσα» της Άννας Κοκκίνου.

Τον Οκτώβριο του 2013 συμμετείχε με την καλλιτεχνική δράση “a quiet approach in huMInDs” στην συνάντηση του διεθνούς δικτύου καλλιτεχνών, ΙΕΤΜ στην Αθήνα. Το δρώμενο αυτό συνεχίστηκε στο Νότιο Χώρο Τέχνης και δράσης. Ήταν βασικό μέλος της χορογραφικής ομάδας του Δημήτρη Παπαϊωάννου στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα 2004 και στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) το 2015.

Συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση παραδίδοντας δημιουργικά σεμινάρια κίνησης και έκφρασης σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου την σχολική περίοδο 2015-2016. Το 2016 παρουσίασε μία διαδραστική, human specific live performance στην εβδομάδα σύγχρονου χορού στην αμαξοστοιχία-θέατρο, “Το τρένο στο Ρούφ” και στο χώρο Τέχνης και Δράσης, Βρυσάκι. Επίσης, εργάζεται ως δασκάλα χορού, αυτοσχεδιασμού και γιόγκα από το 2004.

Για παιδιά από Ε' Δημοτικού έως Γ' Γυμνασίου

Έναρξη: Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017, 11.00-13.00

Διάρκεια: 4 μήνες (Φεβρουάριος- Μάιος)

2 φορές το μήνα, το πρώτο και το τρίτο Σάββατο

Συνολικό κόστος: 50 €

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα

Δήλωση συμμετοχών: 210 3210179

5. Αλληλεγγύη: Β’ κύκλος μαθημάτων

Ξεκίνησαν τα μαθήματα για τον Β' κύκλο του προγράμματος κοινωνικής δράσης «Αλληλεγγύη» όπου θα διαρκέσουν μέχρι μέσα Μαρτίου. Τα 16 μαθήματα που συνθέτουν τον κύκλο αφορούν σε πολλές θεματικές ενότητες και αποσκοπούν στην κατάρτιση των συμμετεχόντων, στην απόκτηση δεξιοτήτων, αλλά και στη σύσφιξη των μελών της κοινότητας μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά.

Το πρόγραμμα, ως γνήσιο τέκνο της ανάγκης, συνεχίζει για 5η συνεχόμενη χρονιά στο Βρυσάκι. Βασίζεται σε μια ιδέα: τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλοβοήθειας, με την εθελοντική προσφορά δεκάδων μαθημάτων, ανοιχτά προς το κοινό.

Έναρξη μαθημάτων: Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Διάρκεια: 3 μήνες (έως τις 17 Μαρτίου 2017)

Χώρος: Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα

Τηλέφωνο: 210 3210179

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: http://www.fringenet.gr/community/allileggyi

6. Μαθήματα: Φάλουν Ντάφα

Το Φάλουν Ντάφα, γνωστό επίσης και ως Φάλουν Γκόνγκ, είναι μια αρχαία εξάσκηση νου και σώματος βασισμένη στις αρχές της αλήθειας, καλοσύνης και ανεκτικότητας. Στα αρχαία χρόνια διδάσκονταν απο δάσκαλο σε μαθητή και το 1992 αναβιώθηκε στην Κίνα και απο τότε εξασκείται απο πάνω απο 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε πάνω απο 80 χώρες.

Η εξάσκηση διδάσκεται εθελοντικά όπως και στα αρχαία χρόνια. Στην Ελλάδα έγινε γνωστό περίπου το 2000.

Στην Κίνα διώκεται απο το Ιούλιο του 1999 κατόπιν εντολής του τότε ηγέτη του Κόμματος Τζιανγκ Ζεμίνγκ (http://www.lifo.gr/team/gnomes/35676)

Κάθε Δευτέρα, 11.30-13.00

Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες: 210 3210179

ΒρυσάκιHas video: Exclude from popular: 1
Keywords
βρυσακι, το φως, ολυμπιακοί αγώνες, φως, δραση, mail, θεατρο, ΑΠΘ, εταιρεία, επιρροή, αθηνα, νέα, ωνάσης, dance, space, nina, bill, ελλαδα, αιγυπτος, πατρα, teatro, culture, ωναση, live, performance, προσφορες, http, lifo, video, popular, βιογραφικο, Μιχάλης Κακογιάννης, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, θεμα εκθεσης 2012, Τελετή Έναρξης, τελος του κοσμου, νεος παπας, η ζωη, μιλα, ημερομήνια, γιαννης ριτσος, ντοστογιεφσκι, ωνάσης, χωρες, βουλγαρια, γερμανια, γιογκα, γνωση, εθνικο θεατρο, εργασια, ηθοποιος, θαλασσα, ιδρυμα κακογιαννη, ιδρυμα θεοχαρακη, ισπανια, ιταλια, κινα, λονδινο, λυρικη σκηνη, μουσικη, ομορφια, πλαισιο, προγραμμα, ριτσος, φως, χρωματα, lifo, mail, αγωνες, αλληλεγγυη, αναγεννηση, ανοιξη, ανθρωπος, αποκαλυψη, αρχαια, γινει, γινονται, γνησιο, γονεις, δεος, δευτερα, δυναμη, δυνατοτητα, δικη, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, υπαρχει, εκθεσεις, εβδομαδα, ενεργεια, εξελιξη, επικοινωνια, επιρροή, εποχες, ερχεται, εταιρεία, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδεες, ιδιο, υποθεση, ηρεμια, ιδρυμα, ηχο, καφκα, κειμενο, κινηση, κυκλος, κοκκινου, λιτο, λυρικη, λογο, ματια, μυθοι, μηνες, μοιρα, μικρο, μυθος, νεα υορκη, ξυπνα, ομαδα, παντα, ουρανος, οικογενεια, παιδια, παρουσιαση, πλακα, πορτογαλια, σαββατο, σεμιναρια, συζητηση, συνεχεια, σκεψεις, σωμα, συγχρονο, συσφιξη, σχολη καλων τεχνων, ταξιδια, τμημα, το φως, τρενο, φυση, φτυαρι, φωνη, φορα, ανηκει, dance, bill, http, culture, δωματιο, ειδη, εθνικο, γιορτη, γνωσεις, ηρωας, κομματι, nina, μοιαζει, μπροστα, ομαδες, πληροφοριες, popular, σκηνη, space, teatro, υλικο, βοηθος, χερια, χορογραφιες, performance
Τυχαία Θέματα