Οι δεσμεύσεις Βαρουφάκη για να κλείσει η συμφωνία στο επόμενο Eurogroup

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαδοχικές συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Νέιθαν Σιτς και με τη σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα, Καρολάιν Άτκινσον, είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έγινε επισκόπηση των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών. Ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε στους Αμερικανούς αξιωματούχους

το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι υπάρχει κοινός τόπος για ζητήματα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που έχουν σχέση με τη δομή της Ευρωζώνης, με τον υπουργό Οικονομικών να αναπτύσσει στους συνομιλητές του τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη επανεξέτασης της αρχιτεκτονικής της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής ο Έλληνας υπουργός εκτός από τη δέσμευση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και όλους τους δανειστές της. Δεύτερον, συμφώνησε να επιταχύνει και να διευκολύνει τις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης, ώστε να επισπευσθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα, μάλιστα, με Έλληνα αξιωματούχο, αυτός είναι κοινός στόχος με το ΔΝΤ, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 24 Απριλίου.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας, με την εκταμίευση τουλάχιστον μέρους της δόσης. Προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαπραγμάτευση, προτίθεται μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να συμφωνήσει με τους θεσμούς σε 3-5 μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ενώ δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης και σε θεματικές ενότητες, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στην κ. Λαγκάρντ τις θέσεις του για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2015, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων, όπως είναι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η συμφωνία του ΔΝΤ είναι απαραίτητη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων και να αποδεσμευθεί έστω και μέρος της δόσης από τους Ευρωπαίους, καταλήγει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Πηγή: Kathimerini.gr

ΒαρουφάκηςΒαρουφάκης ΗΠΑΓιάνης ΒαρουφάκηςΔΝΤΛαγκάρντ
Keywords
Τυχαία Θέματα