Οι αντιδραστικές τομές στην Υγεία και ο προϋπολογισμός του 2024

Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο. Ο λαός μας αντιμετωπίζει τις συνέπειες από την διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την τραγική υποστελέχωση όλων των δομών πρόληψη της υγείας-θεραπείας- αποκατάστασης, τις πολύμηνες αναμονές για χειρουργείο, την απίστευτη δυσκολία να κλείσει ακόμα κι ένα απλό ραντεβού με γιατρό, την ολοένα και μεγαλύτερη οικονομική συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις. Αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του δημοσίου

συστήματος Υγείας είναι οι ελλείψεις σε 6.500 γιατρούς και 30.000 νοσηλευτές. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν την εφιαλτική κατάσταση: αναμονή 24.100 ασθενών στη λίστα χειρουργείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τα έτη 2022-2023 και 55 κλειστές χειρουργικές αίθουσες στην Αττική. Οι συνθήκες χάους που επικρατούν σε κάθε γενική εφημερία νοσοκομείου συνεχίζονται…

Την τραγικότητα της κατάστασης βιώνουν στο πετσί τους και οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας. Μισθοί καθηλωμένοι εδώ και δεκαπέντε χρόνια, εκβιαστικές μετακινήσεις γιατρών με εντέλλεσθε ακόμα και σε διαφορετικό νομό ή και περιφέρεια της χώρας λόγω εκτάκτων αναγκών που τελικά γίνονται μόνιμες, γενικευμένη ανασφάλεια κι εξαντλητική δουλειά, καταιγίδα παραιτήσεων…. Μία ασθένεια, μία αποχώρηση ενός γιατρού ή νοσηλευτή θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων, εργαστηρίων ή κλινικών.

Η αιτία βρίσκεται στη διαχρονική πολιτική υποστελέχωσης απ’ όλες τις κυβερνήσεις, στην υποχρηματοδότηση της Υγείας, με σκοπό τα ματωμένα πλεονάσματα από τη φοροαφαίμαξη του λαού να κατευθύνονται στην ενίσχυση των μεγαλεμπόρων της ιδιωτικής Υγείας. Παράλληλα, όμως, συντελείται και μία άλλη αντιδραστική τομή. Ενισχύεται η εμπορευματική και επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας που ως αυτοχρηματοδοτούμενες, σε μεγάλο βαθμό κι ανταποδοτικές, θα κρίνονται είτε ικανές να επιβιώσουν του ανταγωνισμού, είτε θα οδηγούνται σε συγχωνεύσεις τμημάτων κλινικών ακόμα και σε κλείσιμο. Αυτός είναι ο πυρήνας της πολιτικής που θεωρεί την υγεία κόστος κι εμπόρευμα.

· Το διάστημα 2009-2013η μείωση των ιατρών ΕΣΥ έφθασε το 35%. Ο αριθμός των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε από 140 σε 123 σε 10 χρόνια και καταργήθηκαν 9000 κλίνες. Παράλληλα ο ιδιωτικός τομέας έβγαινε κερδισμένος. Η πλειοψηφία των νοσοκομείων το 2018 ήταν ιδιωτικά (53,1%). Έτσι μας βρήκε η πανδημία με τα τραγικά της αποτελέσματα. Την ώρα που έμπαιναν λουκέτα σε νοσοκομεία λοιμωδών νοσημάτων και που δεν άνοιξαν την περίοδο της πανδημίας, οι ιδιώτες της Υγείας έβλεπαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται.

· Εδραιώθηκαν περισσότερο οι συμπράξεις δημοσίου ιδιωτικού τομέα, οι συμφωνίες για νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια των ασθενών που εξετάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, η απόδοση κρεβατιών ΜΕΘ με διπλάσιο νοσήλιο και χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ, η πραγματοποίηση χειρουργείων σε ιδιωτικά κέντρα από γιατρούς του δημοσίου στη Λάρισα, η σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για τη λειτουργία του τμήματος Αξονικού Τομογράφου στη Νίκαια.

·       Θεσμοθετήθηκαν από ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και διευρύνονται με τη ΝΔ τα DRGS (Diαgnosis Related Groups – Σύστημα Ομοιογενών Διαγνωστικών Μονάδων). Γενικεύεται η λειτουργία των απογευματινών -επί πληρωμή- ιατρείων και χειρουργείων. Θεσμοθετήθηκε η κατάργηση της πλήρους κι αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, η σύμβαση με ιδιώτες  γιατρούς, γενικεύονται οι εργολαβίες, γίνονται καθεστώς οι εργασιακές σχέσεις.

· Προχωράει η ίδρυση νοσοκομείων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και συζητιέται έντονα η μετατροπή όλων των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, που θα λειτουργούν με τους κανόνες της αγοράς. Και άλλα πολλά.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο φετινό προϋπολογισμό 2024 όπου, από το σύνολο της δαπάνης, στην υγεία φαίνεται ότι το κράτος συμμετέχει με 30,4% ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες είναι 69,6% (άμεσες 37,8% και έμμεσες μέσω οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης 31,8%).

Την ίδια ώρα, το αστικό κράτος για τους πολεμικούς εξοπλισμούς δαπανά 7 δις ετησίως ενώ φοροαπαλλάσsει προκλητικά το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Εθνική υπόθεση οι πολεμικές δαπάνες αλλά… ατομική υπόθεση η υγεία.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη μεγάλη πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών. Στηρίζει τις αυτονόητες διεκδικήσεις των φορέων του λαϊκού κινήματος της χώρας για αυξήσεις μισθών, στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας-πρόνοιας με μόνιμο προσωπικό, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Καλεί το λαό σε ξεσηκωμό για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας-Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης που να αντιστοιχούν στην εξέλιξη της επιστήμης και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

*Η Ελένη Μπάγια είναι Παθολόγος στο ΓΝΑ Γεννηματάς, μέλος του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης:

Τα όρια του Ερντογάν και η στρατηγική μας

Ο Μητσοτάκης, ο Σούνακ, τα γλυπτά και το… Κούγκι

Ψάχνουν για τον μαγικό αυλό της Αριστεράς

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υγεία, ϋπολογισμός, 2024,ygeia, ypologismos, 2024