Ο Ζελένσκι ετοιμάζεται να απολύσει τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Ζαλούζνι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον διοικητή Βαλέρι Ζαλούζνι σε αυτό που θα ήταν η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Ο Ζελένσκι

πρότεινε χθες, Δευτέρα, στον Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, έναν νέο ρόλο, όμως ο στρατηγός αρνήθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, που επικαλούνται τέσσερα άτομα που γνωρίζουν για τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ζελένσκι του κατέστησε σαφές ότι θα αντικατασταθεί είτε δεχτεί, είτε αρνηθεί το νέο ρόλο. Πηγές της ουκρανικής προεδρίας τόνιζαν πως ο ουκρανός πρόεδρος ενδεχομένως να καθυστερήσει τις σχετικές ανακοινώσεις καθώς οι προθέσεις του διέρρευσαν στον Τύπο.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για διαταραχή της σχέσης εμπιστοσύνης με τον επικεφαλής του ουκρανικού στρατού και μια που ο Ζελένσκι βρίσκεται σε δυσχερή σχέση καθώς οι ουκρανικές γραμμές δεν δείχνουν να κρατάτε, χρειάζεται αφοσιωμένους συνεργάτες γύρω του.

Μετά την αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση, στην οποία είχε επενδύσει η Δύση, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε εντολή να περάσει ο στρατός σε θέση άμυνας. Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ, έγραψε τότε ότι η Ουκρανία αλλάζει τις τακτικές πολέμου, στρεφόμενη στην άμυνα σε μερικές περιοχές. Ταυτόχρονα ξεκίνησε – στις αρχές Δεκεμβρίου – μια φημολογία ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση επειδή αντιλαμβάνεται την αποτυχία στα πεδία μαχών, αλλά και ενδεχομένως, επειδή φοβάται πραξικόπημα όπως αναφέρουν Γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία λένε πως παράλληλα ετοιμάζεται απομάκρυνση του αρχηγού του στρατού Ζαλούζνι. Την ίδια ώρα διπλωμάτες φέρονται να ετοιμάζονται να πιέσουν την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, αμερικανός δημοσιογράφος, Σέιμουρ Χερς έγραψε πως η Ρωσία και η Ουκρανία διαπραγματεύονται για την ειρήνη, μέσω των δύο αρχηγών των Γενικών επιτελείων, στρατηγούς Γκενάντι Γκερασίμωφ και Βαλερί Ζαλούζνι.

Διαβάστε επίσης:

Οργή στην Αυστραλία: Κανάλι παραποίησε φωτογραφία βουλευτίνας για να φαίνεται πιο σέξι

«Μπουρλότο» Νετανιάχου στην εκεχειρία: Δεν αποσυρόμαστε από τη Γάζα, δεν απελευθερώνουμε Παλαιστίνιους κρατούμενους

ΗΠΑ: Ο… πολυμήχανος μπαμπάς που έγινε viral – Παίζει στο χιόνι με το παιδί του και εντυπωσιάζει (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζελένσκι, Ζαλούζνι,zelenski, zalouzni