Ο Τσίπρας, η Φώφη και το «άδειασμα» από Κυριάκο-Σταύρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπορεί η κυβέρνηση να εκφράζει ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών, δεδομένου ότι εκτιμά πως βρέθηκε κοινός τόπος στη βάση της εισήγησης του πρωθυπουργού, ωστόσο κυβερνητικές πηγές εκφράζουν ενόχληση για τη στάση των αρχηγών κατά τη διαδικασία, ουσιαστικά για τη στάση της Φώφης Γεννηματά.

Καταρχάς σύμφωνα με την αποτίμηση που κάνει το κυβερνητικό επιτελείο στα θετικά περιλαμβάνει το γεγονός ότι υπήρξε συναίνεση πάνω στις θέσεις ουσιαστικά της κυβέρνησης ενώ στέκεται και στο ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Σταύρος Θεοδωράκης δεν στήριξαν την

πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην επίμονη διεκδίκησή της να καταγραφεί στο ανακοινωθέν αστερίσκος ότι τα συμφωνηθέντα δεν μπορούν να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αλλά από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Κατά τα λοιπά, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η γραμμή των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα της ΝΔ κινούνταν στη σκληρή «αντιμεταναστευτική» γραμμή των γερμανικών κομμάτων που ασκούν αντιπολίτευση στη Μέρκελ, καθώς μεταξύ άλλων πρότειναν να υπάρξει καμπάνια αποτροπής εισόδου στη χώρα μεταναστών και προσφύγων, κάτι το ο οποίο η κυβέρνηση δε δέχτηκε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Φώφης Γεννηματά, οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε ένταση με τον πρωθυπουργό ο οποίος της είπε (σε ελεύθερη απόδοση) «δεν καταλαβαίνεις ότι δεν είναι δυνατόν να υπογράψω ένα χαρτί που λέει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς εσάς;». Κι επίσης την κατηγόρησε για το γεγονός ότι προκάλεσε εμπλοκή στη διαδικασία στο τέλος, ευθυγραμμιζόμενη εκ των υστέρων με τον Βασίλη Λεβέντη ο οποίος τουλάχιστον έβαλε το θέμα από την αρχή και ξεκαθάρισε τη στάση του εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση εκφράζεται ενόχληση για το γεγονός ότι η συζήτηση για το προσφυγικό, με ευθύνη Λεβέντη και Γεννηματά λίγο έλλειψε να μετατραπεί σε συζήτηση για οικουμενική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ένταση υπήρξε μεταξύ της Γεννηματά και των Μητσοτάκη και Θεοδωράκη, οι οποίοι δεν στήριξαν το αίτημά της, αντιθέτως της επιτέθηκαν για την επιμονή της. Ως προς το τελευταίο η ερμηνεία που δίνουν από το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι οι ίδιοι θεώρησαν ότι αν περιληφθεί ο αστερίσκος της Φώφης Γεννηματά στο ανακοινωθέν, οι ίδιοι θα εμφανίζονταν συναινετικοί. Πάντως η κυβέρνηση καταγράφει με ενδιαφέρον τη στάση τους αυτή ως ένδειξη ρήγματος στο εσωτερικό της «τρόικας εσωτερικού» όπως του χαρακτήριζαν ανεπισήμως χτες.

Επίσης, στο ερώτημα πώς ερμηνεύεται η στάση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεδομένης της φιλολογίας για το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και της εικόνας που είχε διαμορφώσει το Μαξίμου το προηγούμενο διάστημα (ότι η Φώφη Γεννηματά δείχνει να κλείνει περισσότερο προς τον ΣΥΡΙΖΑ παρά προς τη ΝΔ, σε αντίθεση με άλλα στελέχη του κόμματός της, πχ. Βενιζέλος)απαντούν: «Προφανώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση της και τον προσανατολισμό της».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πάντως, κυβερνητικά στελέχη δίνουν την ερμηνεία ότι η στάση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ υποδηλώνει εκνευρισμό που σχετίζεται σαφώς με την πρόσκληση των Ολαντ – Πιτέλα προς τον Τσίπρα να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Παρίσι στις 12 Μαρτίου, πρόσκληση την οποία αποδέχτηκε ο πρωθυπουργός.

προσφυγικόΚυβέρνησηΦώφη Γεννηματάσυμβούλιο πολιτικών αρχηγώνHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα