Ο Θεόδωρος Λάγιος νέος Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών

ΕΛΛAΔΑ

 

Νέος Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών αναλαμβάνει την ερχόμενη Δευτέρα ο υποπτέραρχος εα Θεόδωρος Λάγιος προσωπάρχης (Διευθυντης Β´ Κλάδου) του ΓΕΑ επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ! Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του newspost.gr, o κ. Λάγιος αντικαθιστά τον υποναύαρχο εα Κυριάκο Κυριακίδη που αν και ήταν επιλογή του Πάνου Καμμένου -πατενταρισμένος «Δεξιός» στο Π.Ν- είχε επιτύχει να συνεργάζεται άριστα τόσο με τους υπουργους του ΣΥΡΙΖΑ

αλλά και με κορυφαία στελέχη της ΝΔ , όπως και με τον νυν υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η πρόωρη αντικατάσταση του υποναυάρχου Κυριακιδη ( η θητεία του έληγε τον Απρίλιο του 2020 ) γίνεται μετά από εισήγηση του ΓΓ του υπουργείου Άμυνας Αντώνη Οικονόμου και φυσικά την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου.

Από τα πρώτα θέματα που θα κληθεί να χειριστεί ο νεος Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών είναι η αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) , την Γαλλία (φρεγάτες και ανταλλακτικά- υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών Μιράζ), ΗΠΑ (προγράμμα εκσυχρονισμού F-16 αλλά και ελικοπτέρων)...

Βεβαιως ο Θ. Λάγιος ως άνθρωπος της εμπιστοσύνης του τέως υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου είχε εμπειρία και από θέματα της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών που τώρα αναλαμβάνει. Ο τρως υπουργος Αμυνας του είχε αναθέσει να «τρέξει» το προγράμμα δημιουργιας Διεθνους Κεντρου Εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα σε συνεργασία με αντίστοιχη Καναδική εταιρία.

Επι υπουργίας Καμμένου στο πλαίσιο των συζητήσεων κυβέρνησης προς κυβέρνηση με τον Καναδά, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Canadian Commercial Corporation (CCC), με σκοπό τη μετατροπή της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ) στην Καλαμάτα σε διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης. Μοντέλο αποτελούσε το πρόγραμμα του αεροπορικής εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στον Καναδά (NFTC), το οποίο δεν εκπαιδεύει μόνο τους χειριστές των αεροσκαφών της καναδικής βασιλικής αεροπορίας, αλλά και πιλότους από άλλες χώρες.

Το σχέδιο περιελάμβανε την μετατροπή της 120 ΠΕΑ σε ενός είδους περιφερειακού κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης όπου, εκτός από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν να εκπαιδεύουν χειριστές μαχητικών και κράτη της ευρύτερης περιοχής από τον Περσικό Κόλπο έως τη Βόρεια Αφρική, πληρώνοντας, φυσικά, γι’ αυτή την υπηρεσία.

Γενικός Διευθυντής ΕξοπλισμώνΘεόδωρος ΛάγιοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα