Ο ΣΥΡΙΖΑ στο εδώλιο για πράγματα που… δεν πρόκειται να κάνει

Είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία της προεκλογικής περιόδου που τελειώνει: Σε ολόκληρη τη διάρκειά της ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται να κατηγορείται – και να απολογείται – για πράγματα που δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να κάνει. Ούτε επιστροφή στο 2015 (το οποίο είναι κάτι πολύ μακρινό και εντελώς άσχετο να λέγεται), σύστημα πληρωμών «Δήμητρα», ούτε… τοπικά νομίσματα, ούτε Πρέσπες του Αιγαίου, ούτε κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Ποιο είναι το κοινό στοιχείο όλων αυτών; Ότι προβλήθηκαν πολύ περισσότερο από τις προγραμματικές

θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι:

● Τα διάφορα περί 2015 ήταν εντελώς άκυρα. Ύστερα από την πιστή εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, τα εύσημα των Ευρωπαίων και την έξοδο του 2019, όλα αυτά είναι μακρινό παρελθόν.

● Η «Δήμητρα» είναι μια προγραμματική θέση του Βαρουφάκη, την οποία ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο του τη χρέωσαν.

● Τα τοπικά νομίσματα είναι μια ιδέα του Τσακαλώτου, ο οποίος είναι παροπλισμένος και δεν υπάρχει περίπτωση να τον δούμε επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομικών. Είναι λοιπόν ελεύθερος να κάνει όσες ιδεολογικές αναζητήσεις θέλει και να τις μοιράζεται με τους φίλους του. Αλλά δεν αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ – και ούτε θα μπορούσαν.

● Οι Πρέσπες του Αιγαίου είναι μια άποψη του Νίκου Φίλη από τις πολλές που έχει για τα εθνικά θέματα εκτός γραμμής του κόμματος. Ούτε αυτός υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να κληθεί κάποτε να διαχειριστεί εθνικά θέματα από κυβερνητική ή, έστω, προγραμματική θέση.

● Η κυβέρνηση ειδικού σκοπού ήταν μια έμπνευση δημοσιογράφου, ο οποίος την έθεσε στον Τσίπρα την Τρίτη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι αυτό που προσπαθεί να πετύχει είναι «μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής, που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους Ειδικούς Σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας».

Σε αυτό το τελευταίο έλειπε, ίσως, μια πολύ πιο κατηγορηματική φράση: «Για εμάς δεν υπάρχουν κυβερνήσεις ειδικού σκοπού». Ίσως θεωρήθηκε περιττή επειδή όντως η περίπτωση αυτή είναι απίθανη. Αν δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να κάνουν κυβέρνηση, μια «ειδικού σκοπού» ή μια τετραετίας θα συγκροτούσαν; Η απάντηση είναι αυτονόητη.

Ωστόσο, σε ένα μιντιακό περιβάλλον «100-0», στο οποίο τα όποια λάθη του Μητσοτάκη κρύβονται κάτω από το χαλί ή δικαιολογούνται εκ των προτέρων, στον ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να προσέχουν διπλά και τριπλά ακόμη και την παραμικρή ατάκα που λένε ή… δεν λένε. Όπως έχει ήδη φανεί, το επικοινωνιακό κόστος μπορεί να είναι τεράστιο ακόμη και για ανύπαρκτα θέματα…

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο TikTok: Ώρα να τα κλείσουμε όλα – Ψηφίστε όποιον θέλετε

Ανισοτιμία στην προεκλογική προβολή των κομμάτων καταγγέλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Κυριακή κοντή γιορτή για την κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ,syriza