Ο πολεμιστής της πληγής - Πως θα μπορούσε να σωθεί το 1/4 των νεκρών στρατιωτών σε Ιράκ, Αφγανιστάν

ΚΟΣΜΟΣ

Το πόσο γρήγορα καταφέρνει κάποιος γιατρός να σταματήσει την αιμορραγία ενός στρατιώτη που τραυματίστηκε στην μάχη κάνει συχνά την διαφορά ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο.

Υπολογίστηκε ότι το ένα 1/4 των Αμερικανών στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους πριν φτάσουν σε κάποια ιατρική εγκατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν μεταξύ 2001 – 2011 θα μπορούσαν να είχαν ζήσει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 25% των θανάτων σε πεδίο της μάχης ήταν «δυνητικά βιώσιμες» περιπτώσεις. Το 90% αυτών των θανάτων οφείλονταν σε αιμορραγία. Άρα η δυνατότητα να σταματάνε οι γιατροί

την αιμορραγία είναι ζωτικής σημασίας σε εμπόλεμες ζώνες και πεδία μαχών.

Όμως, συχνά δεν υπάρχουν αρκετές δυνατότητες και ιατρικό προσωπικό για να ελέγξουν την αιμορραγία επιτόπου τις πρώτες κρίσιμες στιγμές ή οι τραυματισμοί είναι σε «δύσκολα» μέρη του σώματος όπως π.χ. ο λαιμός, όπου το να ασκηθεί πίεση δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα.

Μια ισραηλινή εταιρία, η Core Scientific Creations (CSC) δημιούργησε έναν επαναστατικό επίδεσμο που επιτρέπει να ελεγχθεί πολύ γρήγορα και πιο εύκολα μια αιμορραγία. Λέγεται WoundClot Hemostatic Gauze και πρόκειται για ένα έναν αιμοστατικό επίδεσμο, μια γάζα με βάση την κυτταρίνη.

Η κυτταρίνη είναι ουσία που βρίσκεται στην φύση, αλλά η συγκεκριμένη τροποποιήθηκε στο εργαστήριο για να διαθέτει μια μοριακή δομή αρκετά σταθερή ώστε να μπορεί να απορροφά μεγάλη ποσότητα αίματος πριν διαλυθεί στο σώμα.

Όταν ο επίδεσμος έρθει σε επαφή με μια πληγή, αρχίζει να απορροφά αίμα, όσο 2.500 φορές το βάρος του. Μόλις εκτεθεί σε υγρό, η γάζα μεταμορφώνεται σε ζελ και προσκολλάται στην πληγή. Αρχίζει ουσιαστικά να συνεργάζεται με το ανθρώπινο σώμα για να την επουλώσει.

Όλη αυτή η διαδικασία επιτρέπει στις θρομβωτικές ουσίες του αίματος να μείνουν στο σημείο του τραύματος για να ελέγξουν την ροή του αίματος. Το ζελ παραμένει σταθερό για 24 - 36 ώρες. Έπειτα διαλύεται κι απορροφάται εντελώς από το σώμα εντός επταημέρου.

Ο συγκεκριμένος επίδεσμος θεωρείται ότι θα είναι ανεκτίμητος ειδικά σε οριακές καταστάσεις και αντίξοες συνθήκες που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση επί τόπου όπως σε πεδία μαχών.

Η εταιρία που το δημιούργησε βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τον αμερικανικό στρατό για πιθανή περαιτέρω κοινή έρευνα. Η αστυνομία του Ισραήλ, εξάλλου, έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί το WoundClot.

Στην Σουηδία, μια μονάδα εγκαυμάτων ήδη το χρησιμοποίησε για τον έλεγχο της αιμορραγίας κατά την διάρκεια επεμβάσεων μεταμόσχευσης δέρματος. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας που δημιούργησε τον επίδεσμο λένε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε υπάρχει αιμορραγία, από τις πιο σοβαρές, άμεσα απειλητικές για την ζωή καταστάσεις μέχρι απλές συνηθισμένες πληγές. Κι από εγχειρίσεις ανοιχτής καρδιάς, οδοντιατρικές επεμβάσεις, πληγές από μαχαίρωμα μέχρι και σε τραυματισμένα γόνατα παιδιών.

επίδεσμοςΓάζαπληγήπολεμιστήςμαχητήςτραύμαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα