Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός δεν θα μείνει για πολύ στην καρέκλα του - Θα την κρατήσει ζεστή για τον Ρέντσι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός δεν θα μείνει για πολύ μεγάλο διάστημα στην καρέκλα του και μπορεί να την κρατάει ζεστή για την επιστροφή του πρώην προϊσταμένου του Ματέο Ρέντσι, γράφει το Bloomberg.

Ο 62χρονος Τζεντιλόνι, έλαβε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, μετά την παραίτηση Ρέντσι ως απάντηση στο χαμένο δημοψήφισμα

της 4ης Δεκεμβρίου. Ο Τζεντιλόνι, πρώην υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Ρέντσι, θα επιστρέψει στον πρόεδρο τη Δευτέρα με τη νέα κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον Ρέντσι για σχεδιάζει την επιστροφή του.

Ο νέος πρωθυπουργός είναι πιθανό να πιεστεί να αποχωρήσει στο πρώτο μισό του επόμενου έτους επειδή ο Ρέντσι θέλει να γίνουν εκλογές. Ήδη ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, έχει αποκαλέσει το νέο πρωθυπουργό ενσάρκωση του Ρέντσι.

«Η κυβέρνηση του Τζεντιλόνι θα είναι μία διφορούμενη κυβέρνηση» λέει στο Bloomberg, ο Τζοβάνι Ορσίνα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ρώμης. «Γεννήθηκε ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, επειδή ο Ρέντσι θέλει εκλογές τον επόμενο χρόνο. Είναι πολύ κοντά στον Ρέντσι, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα παραμείνει στη θέση του έως το 2018» ανέφερε ο καθηγητής.

Εάν επιτύχει να σχεδιάσει μία λίστα υπουργών, ο Τζεντιλόνι θα είναι ο τέταρτος μη εκλεγμένος πρωθυπουργός μετά τον Μόντι, τον Λέττα και τον ίδιο τον Ρέντσι. Ως ηγέτης της 64ης ιταλικής κυβέρνησης από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου θα κάνει το διεθνές του ντεμπούτο στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Οι προτεραιότητες του νέου πρωθυπουργού θα είναι η αλλαγή στον εκλογικό νόμο, να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη και να ανακόψει τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα. Ο καθηγητής Ορσίνα, αναφέρει ότι δεν θα έχει τη δυναμική του Ρέντσι, αλλά έχει μεγάλη εμπειρία στην πολιτική.

Στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να διατηρηθούν αρκετοί από τους υπουργούς της προηγούμενης, όπως ο υπουργός Οικονομικών Παντοάν, η προτεραιότητα του οποίου είναι η διάσωση της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, μετά από την απόρριψη από την Κομισιόν της παράτασης που ζητήθηκε για αύξηση των κεφαλαίων, δημιουργώντας έντονη ανησυχία ότι η κυβερνητική κρίση μπορεί να πλήξει τον τραπεζικό τομέα.

Το μεγάλο ζήτημα είναι σχετικό με τον εκλογικό νόμο και ο λόγος για τον οποίο τα παραδοσιακά κόμματα θέλουν την αλλαγή του, είναι γιατί έτσι όπως είναι σήμερα, δίνει αυτόματη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή στο κόμμα που έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών. Τα κόμματα φοβούνται την επικράτηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, το οποίο ζητά δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Ιταλίας από την ΕΕ.

Μία νέα δημοσκόπηση από το ινστιτούτο IPSOS, η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή δίνει στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων ποσοστό 31,5% έναντι 29,5 του κόμματος του Ρέντσι.

Ο Ρέντσι σχεδιάζει να ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, στις αρχές του επόμενου χρόνου για να επιβεβαιώσει τη θέση του στην ηγεσία του κόμματος και ως συνέπεια να διεκδικήσει μία νέα θητεία.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

ΡέντσιΙταλίανέος πρωθυπουργός ΙταλίαΠάολο ΤζεντιλόνιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα