Ο νέος ευρωπαϊκός φράχτης κατασκευάζεται στα σύνορα Σλοβενίας – Κροατίας (Photos)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέλη της σλοβενικής αστυνομίας και του στρατού άρχισαν σήμερα το πρωί να τοποθετούν συρματόπλεγμα για να σφραγίσουν τα σύνορα με την Κροατία στην περιοχή κατά μήκος του ποταμού Σούτλα, κοντά στη συνοριακή διάβαση Ρίγκοντσε/ Χάρμιτσα και στη μικρή συνοριακή διάβαση Γκίμπινα, σημείο εισόδου προσφύγων που περνούν τα σύνορα πεζοί, μεταδίδουν τα σλοβενικά ΜΜΕ, τα οποία δημοσίευσαν και τις πρώτες εικόνες.

Η περιοχή κοντά στη διάβαση Ρίγκοντσε, όπου τοποθετείται ο φράχτης, έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, ο σλοβενικός

στρατός δεν δίνει πληροφορίες για την επιχείρηση και η προσέγγιση των δημοσιογράφων δεν επιτρέπεται.

Αλλά από την κροατική πλευρά, εθεάθησαν Σλοβένοι στρατιώτες να ξεφορτώνουν και να ξετυλίγουν το συρματοπλέγματα για την κατασκευή του φράχτη.

Ο δήμαρχος της σλοβενικής πόλης Ράζκριζιε, που βρίσκεται κοντά στη διάβαση Γκίμπινα, Στάνκο Ιβάνουσιτς δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA ότι οι κάτοικοι αποδέχθηκαν την κατασκευή του φράχτη με κατανόηση, καθώς πιστεύουν ότι θα διευκολύνει τον έλεγχο της ροής των προσφύγων.

Σύμφωνα με ορισμένα σλοβενικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση της Σλοβενίας σχεδιάζει την κατασκευή φράχτη και στην περιοχή Ζαβρτς και στον κοντινή λοφώδη περιοχή Χάλοζε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κινητικότητα σε αυτό το τμήμα των συνόρων.

Ο σλοβενικός τηλεοπτικός σταθμός POP TV μετέδωσε πριν από λίγες μέρες ότι η σλοβενική κυβέρνηση προμηθεύθηκε συρματόπλεγμα μήκους 120 χιλιομέτρων για την προστασία των πιο ευάλωτων τμημάτων των συνόρων με την Κροατία σε περίπτωση ανεξέλεγκτων διελεύσεων προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ χθες, σε συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι στη χώρα σήμερα ή αύριο μπορεί να εισρεύσει κύμα 30.000 προσφύγων που κινούνται από την Ελλάδα.

"Γι αυτό η τοποθέτηση φυσικών εμποδίων στα σύνορα με την Κροατία είναι αναγκαία τόσο για την ασφάλεια των Σλοβένων πολιτών, αλλά και για την αποτροπή ενδεχόμενης "ανθρωπιστικής καταστροφής, αν αυτό το κύμα προσφύγων διασκορπιστεί στη Σλοβενία και στην Ευρώπη σε χειμερινές συνθήκες" υπογράμμισε ο κ. Τσέραρ.

Η εφημερίδα "Ντέλο" της Λιουμπλιάνας σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η τοποθέτηση φράχτη στα σύνορα Σένγκεν της Σλοβενίας είναι μήνυμα του Τσέραρ στην Ευρώπη και "ύστατη έκκληση για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" ώστε να βοηθηθεί η Σλοβενία για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

Η τοποθέτηση φυσικών εμποδίων στα σύνορα με την Κροατία, τα οποία τις τελευταίες 25 μέρες πέρασαν 180.000 πρόσφυγες και μετανάστες πιθανώς είναι ένδειξη ότι "με συγχρονισμένο τρόπο τερματίζεται η ευρωπαϊκή προθυμία για πλήρως ανοιχτά σύνορα" για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, επειδή είναι "δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι η Σλοβενία προχωρά μόνη της στην ανέγερση φράχτη στα σύνορα χωρίς τη συγκατάθεση της Γερμανίας και της Αυστρίας" αναφέρεται σε σχόλιο της εφημερίδας.

Τα μάτια τώρα είναι στραμμένα στη Γερμανία η οποία εξάντλησε την "εσωτερική ανοχή" μπροστά στην τεράστια προσφυγική ροή τους τελευταίους μήνες, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Με ειρωνικό τίτλο "Ανθρωπιστικός φράχτης για την προστασία των συνόρων" δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνικ" αναφέρεται στην αντιφατική ρητορική στην οποία κατέφυγε ο Σλοβένος πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει την ανέγερση φράχτη.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι ο Μίρο Τσέραρ με την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος επιθυμεί να στείλει στην Ευρώπη μήνυμα να καταλήξει σε κοινή λύση και να προστατεύσει τα σύνορα της ΕΕ, κάτι που έως τώρα δεν έχει καταφέρει. Ταυτόχρονα ο Σλοβένος πρωθυπουργός ελπίζει η κίνησή του να μην προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο στις χώρες της βαλκανικής οδού.

πρόσφυγεςΣλοβενίαΚροατίαφράχτηςMedia Gallery: Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα