Ο Μητσοτάκης «επενδύει» στην οικονομία, αλλά το Βερολίνο ζητά εκ νέου λιτότητα

Όπως και πριν τις εθνικές εκλογές του 2019, έτσι και τώρα, ο πρωθυπουργός – αφού άνοιξε μια μεγάλη «βεντάλια» προεκλογικών ζητημάτων – μοιάζει να επιλέγει ένα συγκεκριμένο πεδίο, προκειμένου να το θέσει στο επίκεντρο της εκστρατείας της ΝΔ.

Το πεδίο αυτό δεν είναι άλλο από την οικονομία και δη την οικονομία της… τσέπης, καθώς, κατά την ομιλία του σε πολίτες στην Πετρούπολη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε

για άλλη μια φορά στην προεκλογική του δέσμευση για αύξηση των μισθών κατά τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησής του, ενώ σήμερα θα συμμετάσχει σε συζήτηση, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την τριετή πορεία της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας και τις επόμενες πρωτοβουλίες της.

Από την Πετρούπολη, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο… μάντρα του ιδίου και της κυβέρνησης ότι «το ξέρω καλά ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί. Ναι, εμείς είμαστε αυτοί που αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 στα 780 ευρώ. Αλλά εγώ δεν θέλω οι νέες και οι νέοι οι οποίοι είναι σήμερα μαζί μας να προσβλέπουν πως μια ζωή θα είναι στον κατώτατο μισθό. Θέλω καλύτερες απολαβές, καλύτερους μισθούς για όλες και για όλους».

Παράλληλα, τόνισε ότι «αποδείξαμε ότι μπορούμε να κρατάμε το τιμόνι της χώρας σταθερό. Και αποδείξαμε και κάτι ακόμα: ότι μπορούμε να επιστρέφουμε το πλεόνασμα της ανάπτυξης πίσω σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», ενώ, επιστρέφοντας στον διλημματικό λόγο επισήμανε ότι «όλα αυτά τα οποία πετύχαμε μέσα σε τέσσερα χρόνια μπορούν εύκολα να ανατραπούν εάν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό το οποίο προσδοκούμε».

Εν τούτοις, η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ευρώπη, όπου, μέσα σε όλα, φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος «πόλεμος» με τα «γεράκια» και τις «περιστέρες» της δημοσιονομικής πολιτικής, δημιουργώντας εκ νέου συνθήκες που θυμίζουν οδυνηρά την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης/κρίσης χρέους πριν από σχεδόν 15 χρόνια, όταν τα PIIGS της ΕΕ είχαν βρεθεί στο «στόχαστρο» των οπαδών του δόγματος της «ανάπτυξης μέσω λιτότητας».

Η επιστροφή των… «τζεντάι της λιτότητας»

Την… ταραχή προκάλεσε δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο απαιτεί πιο αυστηρούς κανόνες μείωσης του χρέους στις χώρες που έχουν υψηλό χρέος, αλλά και πιο αυστηρούς περιορισμούς για τον ρόλο που έχει η Κομισιόν στις συμφωνίες για τα δημοσιονομικά με τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί να μειώνεται η αναλογία χρέους-ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών από μισή ως μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ο – φιλελεύθερος –  Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, δεν θέλει να επιτρέπει στην Κομισιόν να επεξεργαστεί και να επιβλέπει τα σχέδια για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ. Παράλληλα, το Βερολίνο ζητά «κοινά ποσοτικά κριτήρια αναφοράς και διασφαλίσεις, τα οποία είναι απαραίτητα για ένα μεταρρυθμισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο», ουσιαστικά επιδιώκοντας να «ξεδοντιάσει» έτι περαιτέρω την Κομισιόν.

Η Ελλάδα είχε επενδύσει σημαντικά στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στην υπό προϋποθέσεις χαλάρωση των κανόνων για το χρέος και το έλλειμμα, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την αναθεώρηση αυτή, προκειμένου να «συμμαζέψει» τα δημοσιονομικά της, χωρίς, όμως, να χρειάζεται να επιβάλλει λιτότητα η οποία, άλλωστε, κάθε άλλο παρά ευνοεί την ανάπτυξη. Έτσι, η «hardcore» στάση του Βερολίνου, προφανώς προκαλεί προβληματισμό.

Βέβαια, ως είθισται, οι διαδικασίες στην ΕΕ αναμένεται να είναι… μακράς διαρκείας, με πολλά πάρε-δώσε, διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς, πριν τελικά υπάρξει κατάληξη σε κάποια τελική απόφαση.

Ωστόσο, η επιστροφή των «γερακιών» του Βερολίνου δεν εμπνέει αισιοδοξία, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η Γερμανία σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις – ενεργειακή κρίση και εξοπλιστικά προγράμματα – φάνηκε να επιδιώκει να ακολουθήσει μοναχικό δρόμο.

Διαβάστε επίσης:

Βορίδης: Πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη – Τη Δευτέρα στη Βουλή

Εκλογές 2023: Υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γρηγόρης Γεροτζιάφας και Διάνα Βουτυράκου

Εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι νέοι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Keywords
Τυχαία Θέματα