Ο λαϊκισμός της δεξιάς πατριδοκαπηλίας με το Μακεδονικό και η θλιβερή γελοιότητα μίας kolotoumpas

Στη ζωή όλα πληρώνονται. Δεν είναι μία φράση με την οποία συμφωνώ – συνήθως τα περισσότερα μένουν ατιμώρητα – αλλά στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη στάση που τήρησε η ΝΔ, φαίνεται ότι κατά κάποιο τρόπο ισχύει.

Θα ήταν πραγματικά για διασκέδαση – ποπ κορν και πολυθρόνα – εάν δεν επρόκειτο για μία τόσο σοβαρή υπόθεση και δεν αφορούσε μείζονος σημασίας θέμα εξωτερικής πολιτικής

και σχέσης με ένα άλλο κράτος και έναν λαό.

Αλλά η «τιμωρία» για την ηγεσία της ΝΔ, που έλεγε προδοτική τη Συμφωνία των Πρεσπών και επιδόθηκε τότε σε έναν άθλιο λαϊκισμό – πολύ χειρότερο από αυτόν που καταλόγιζε στους άλλους με κάθε ευκαιρία – είναι ακριβώς αυτή: Να τρέχει τώρα και να υπερασπίζεται μία συνθήκη παραδεχόμενη στην πράξη ότι πρόκειται για μία εθνικά συμφέρουσα συμφωνία. Μία συνθήκη, που είναι απέναντι στους αλυτρωτισμούς των εθνικιστών της γειτονικής χώρας – κάτι ξέρουν από εθνικιστικές κορώνες εκεί στη ΝΔ. Και να εκλιπαρεί ή να πιέζει τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να την εφαρμόσει.

Υπάρχει το επιχείρημα – το λένε μετ’ επιτάσεως τα στελέχη της ΝΔ – ότι οι χώρες σέβονται και τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες, καθότι το Κράτος έχει συνέχεια.

Εάν είναι αληθές, τότε γιατί υποστήριζαν ότι θα την επαναδιαπραγματευτούν; Ή και θα την ακυρώσουν; Μία απλή αναζήτηση παρελθόντων δηλώσεων του Άδωνι Γεωργιάδη αρκεί για να δει κανείς τι «φούμαρα» πουλούσαν.

Επίσης, εάν είναι αληθές και είναι αναγκασμένοι να την εφαρμόσουν, γιατί δεν έφεραν πέντε χρόνια τώρα τα μνημόνια, που προβλέπονταν από τη συμφωνία ή δεν εφάρμοσαν άλλες πτυχές της;

Εάν δεν είναι αληθής αυτός ο ισχυρισμός, οφείλουν να καταγγείλουν έστω και τώρα που έχουν την ευκαιρία, καθότι η άλλη πλευρά δηλώνει ότι δεν την αποδέχεται.

Η ίδια η συμφωνία – και κάθε συμφωνία – προβλέπει και τη διαδικασία ή τους λόγους μίας ακύρωσης. Τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρες.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση – κάθε κυβέρνηση – κάνει τις επιλογές της.

Είτε λοιπόν η ΝΔ ήταν ειλικρινής τότε ως αξιωματική αντιπολίτευση, και άρα όφειλε και οφείλει να καταγγείλει τη συμφωνία.

Είτε η ΝΔ έλεγε τότε ψέματα και λαΐκιζε, γνωρίζοντας ότι η συμφωνία είναι μία ιστορική ευκαιρία, αλλά η ίδια επέλεξε να ικανοποιήσει το (ακρο)δεξιό της ακροατήριο. Και γι αυτό δεν επιχείρησε να αλλάξει τη συμφωνία τα προηγούμενα πέντε χρόνια, ενώ και τώρα, με αφορμή τη στάση του VMRO, ζητά την εφαρμογή της.

Επειδή προφανώς ισχύει το δεύτερο, μιλάμε για αισχίστου είδους λαϊκισμό, τον χειρότερο άλλων των λαϊκισμών, αυτόν που εμπλέκει τα εθνικά θέματα στο φθηνό προπαγανδιστικό παιχνίδι για μία χούφτα ψήφους. Τον λαϊκισμό που εκμεταλλεύεται την αγάπη για την πατρίδα, την οποία καπηλεύεται και πουλάει ανερυθρίαστα.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε τα εξής στις 11 Δεκεμβρίου του 2018, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα:

«Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μία μείζονα εθνική υποχώρηση. Έτσι όμως δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας, εξυπηρετούνται ξένα συμφέροντα».

Η δήλωση αυτή, όπως αποδεικνύεται μέσα από ένα σαρκαστικό και σαδιστικό παιχνίδι της Ιστορίας, πρέπει να είναι η χειρότερη λαϊκιστική δήλωση που έχει γίνει από την εποχή της μνημονιακής κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να υπάρξει έστω μία συγνώμη. Κακώς. Όχι μόνο διότι δεν θα δοθεί αυτή η συγνώμη. Αλλά επειδή καμία συγγνώμη δεν μπορεί να ξεπλύνει τη θλιβερή γελοιότητα της kolotoumpas και την επαίσχυντη πολιτική κοροϊδία.

Διαβάστε επίσης:

Βόρεια Μακεδονία: Δεν αποκλείει το «βέτο» η Αθήνα στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων

Παππάς κατά Μητσοτάκη για Πρέσπες: Να ζητήσει συγγνώμη για την πατριδοκαπηλία – Να παραδεχθεί ότι ήταν επωφελής συμφωνία

Κύκλος Ιδεών: Δεύτερη μέρα για το συνέδριο «Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)»

Keywords
Τυχαία Θέματα