Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διατάσσει καθολικό lockdown στη Βόρεια Κορέα – Απροσδιόριστος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας και επέβαλε καθολικό lockdown, καθώς ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποίησαν για τον πιθανό αντίκτυπο μιας επιδημίας σε μια χώρα που δεν έχει πραγματοποιήσει εκστρατεία εμβολιασμού.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε την Πέμπτη ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων στην Πιονγκγιάνγκ είχε προσβληθεί από την παραλλαγή Omicron του Covid-19.

«Υπήρξε το μεγαλύτερο

περιστατικό έκτακτης ανάγκης στη χώρα μέχρι στιγμής παρά την καραντίνα έκτακτης ανάγκης, που μας κράτησε ασφαλείς τα τελευταία δύο χρόνια και τρεις μήνες από τον Φεβρουάριο του 2020», ανέφερε η έκθεση.

North Korea confirmed its first COVID outbreak, calling it the 'gravest national emergency' and ordering a national lockdown https://t.co/RgRqHs4Wup pic.twitter.com/uJ5p4y6R7w

Reuters (@Reuters) May 12, 2022

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε «όλες τις πόλεις και τις κομητείες σε όλη τη χώρα να επιβάλλουν πλήρες lockdown στις περιοχές τους» προκειμένου «να αποκλείσουν πλήρως τη μετάδοση του ιού».

Ο Κιμ σφράγισε τα σύνορα με την Κίνα και τη Ρωσία, ενίσχυσε τους περιορισμούς στη μετακίνηση εντός της χώρας και απομάκρυνε ξένους διπλωμάτες και ανθρωπιστικές οργανώσεις μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού στις αρχές του 2020. Η χώρα επέτρεψε μόνο πολύ περιορισμένες μεταφορές εμπορευμάτων από την Κίνα, οι οποίες θα έπρεπε να διέρχονται από ειδικά κατασκευασμένα κέντρα απολύμανσης.

Η Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει ένα ξέσπασμα της παραλλαγής Omicron από τον Μάρτιο, υποσχέθηκε «πλήρη υποστήριξη και βοήθεια» στις αρχές της Βόρειας Κορέας.

«Η Κίνα και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας είναι φιλικές γειτονικές χώρες που συνδέονται με βουνά και ποτάμια ενώ και οι δύο πλευρές έχουν καλή παράδοση να βοηθούν η μία την άλλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.

«Από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, η ΛΔΚ υποστηρίζει σταθερά την Κίνα στον αγώνα της κατά της πανδημίας, για την οποία η Κίνα είναι βαθιά ευγνώμων».

Μαζί με την Ερυθραία, η Βόρεια Κορέα είναι μία από τις δύο μόνες χώρες στον κόσμο που δεν έχουν ξεκινήσει πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του Covid-19 και αρνείται συνεχώς προσφορές εμβολίων μέσω της πρωτοβουλίας Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων της Oxford/AstraZeneca και απέρριψε προσφορές ρωσικών και κινεζικών εμβολίων.

Οι ειδικοί έχουν εκφράσει εδώ και καιρό φόβους για τις συνέπειες μιας πανδημίας σε μια χώρα που έχει σοβαρή έλλειψη αναπνευστικών συσκευών και εγκαταστάσεων για τεστ και ιχνηλάτηση του ιού.

«Οι Βορειοκορεάτες χωρίς υφιστάμενη προστασία διατρέχουν σίγουρο κίνδυνο και θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλη αύξηση της υπερβάλουσας θνησιμότητας, ειδικά μεταξύ των ευάλωτων, επισιτιστικά ανασφαλών μελών του πληθυσμού», δήλωσε ο Peter Ward, ειδικός στη Σεούλ για την οικονομία της Βόρειας Κορέας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, στους Financial Times.

Το κλείσιμο των συνόρων ενέτεινε επίσης την οικονομική ζημιά από τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Βόρεια Κορέα ως απάντηση στις δοκιμές πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων το 2017, καθώς και τις επιπτώσεις από σειρά ξηρασιών και πλημμυρών.

«Η οικονομία έχει ήδη χτυπήσει και τα παρατεταμένα lockdown θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά την αστική εμπορική οικονομία ακόμη περισσότερο», είπε ο Ward. «Θα καθιστούσαν ακόμη πιο δύσκολο για τα φτωχότερα τμήματα της αστικής κοινωνίας να βρουν μια ζωή».

Η έκθεση του KCNA ανέφερε ότι το πολιτικό γραφείο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Κορέας της Βόρειας Κορέας επικρίνει τους υγειονομικούς αξιωματούχους για την «απροσεξία, την χαλαρότητα, την ανευθυνότητα και την ανικανότητά τους».

Διαβάστε επίσης:

Siemens: Αποχωρεί από τη Ρωσία μετά από 170 χρόνια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πληθωρισμός βυθίζει τις μετοχές παγκοσμίως – Σε χαμηλό 16 μηνών το Bitcoin, σε υψηλό 20ετίας το δολάριο

Κορωνοϊός: Έσπασαν το φράγμα των 2 εκατομμυρίων οι θάνατοι στην Ευρώπη

Keywords
Τυχαία Θέματα