«Μύλος» με το «5%» Κασσελάκη για την Υγεία – Με διαστρεβλώνουν οι «άσπονδοι συνέταιροι» απαντά στις επιθέσεις ΝΔ και Νέας Αριστεράς

Για διαστρέβλωση κάνει λόγο ο Στέφανος Κασσελάκης απαντώντας στις επιθέσεις που δέχτηκε από ΝΔ και Νέα Αριστερά σχετικά με τα όσα είπε το πρωί στην Open «Ώρα Ελλάδας» για το ποσοστό που προτείνει για τις δαπάνες για την Υγεία.

Όπως αναφέρει σε νέα δήλωσή του μέσω σόσιαλ, το 5% το πρότεινε ως επένδυση επιπλέον

στο ποσοστό που προβλέπεται σήμερα.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του τονίζει;

«Ενόσω δεσμευόμουν για πλήρη στελέχωση του ΕΣΥ και για αύξηση στις δαπάνες για τα νησιά, είπα ότι πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ για την Υγεία, και αυτό σημαίνει 5% ΠΑΡΑΠΑΝΩ από το ποσοστό που προβλέπεται σήμερα.

Μιλάω ρητά για ΕΠΕΝΔΥΣΗ, όχι ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ του σημερινού ποσοστού».

Αυτό καλύπτεται εν μέρει από την αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία στο 7,5%, σύμφωνα με το πάγιο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και εν μέρει από την ανακατεύθυνση των χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης, όπου η ΝΔ έχει εντάξει μόνο… ελαιοχρωματισμούς νοσοκομείων! Ποιοι τρομάζουν με αυτήν τη δήλωση».

Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

«Την ώρα που η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Βίκυ Φλέσσα κάνει την ανατριχιαστική δήλωση «τα παιδιά στα Τέμπη τα σκοτώσαμε όλοι μαζί», οι άσπονδοι συνέταιροι Άδωνις Γεωργιάδης και Νέα Αριστερά προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα διαστρεβλώνοντας δήλωσή μου για την Υγεία.

Ενόσω δεσμευόμουν για πλήρη στελέχωση του ΕΣΥ και για αύξηση στις δαπάνες για τα νησιά, είπα ότι πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ για την Υγεία, και αυτό σημαίνει 5% ΠΑΡΑΠΑΝΩ από το ποσοστό που προβλέπεται σήμερα. Μιλάω ρητά για ΕΠΕΝΔΥΣΗ, όχι ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ του σημερινού ποσοστού.

Αυτό καλύπτεται εν μέρει από την αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία στο 7,5%, σύμφωνα με το πάγιο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και εν μέρει από την ανακατεύθυνση των χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης, όπου η ΝΔ έχει εντάξει μόνο… ελαιοχρωματισμούς νοσοκομείων! Ποιοι τρομάζουν με αυτήν τη δήλωση; Ο κ. Γεωργιάδης, μη χάσει την μπίζνα των απογευματινών χειρουργείων; Αυτοί που θέλουν ασθενείς να πεθαίνουν στην καρότσα ενός αγροτικού; Είμαι στο Αιγαίο, πηγαίνω από νησί σε νησί, όπως δεν έκανε ποτέ κανένας πολιτικός, και βλέπω την απελπισία των νησιωτών μας για την έλλειψη ιατρικής φροντίδας.

Ας μην κρυβόμαστε πια πίσω από το δάχτυλό μας. Η κατάσταση στο ΕΣΥ έχει γίνει δραματική. Μόνο με γενναία χρηματοδότηση και πραγματική επένδυση στην Υγεία θα επιτευχθούν:

Ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού των νοσοκομείων, που καταρρέουν, καθώς και ανέγερση νέων νοσοκομείων στη χώρα. Πλήρης ανάπτυξη αυτόνομων τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. -Πλήρως λειτουργικά τριτοβάθμια νοσοκομεία σε όλες τις Περιφέρειες τις χώρας με στελέχωση όλων των κλινικών, ώστε να μην χρειάζεται να διακομίζονται τα βαριά περιστατικά στην Αθηνα. Ειδικά για το Αιγαίο, λόγω της γεωγραφίας του, πλήρης λειτουργία Τριτοβάθμιων Νοσοκομείων σε Ρόδο, Σύρο και Λέσβο ώστε να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των νησιωτών. Ολοκληρωμένο δίκτυο αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, μία ασπίδα υγείας πάνω από τον εναέριο χώρο όλης της Ελλάδας. Πλήρωση όλων των κενών θέσεων και γενναίες μισθολογικές αυξήσεις σε όλο το υγειονομικό προσωπικό ώστε να πλησιάσουμε στο μ.ο. της ΕΕ / μισθολογικά και στεγαστικά κίνητρα για την εργασία γιατρών σε νησιωτικές και άγονες περιοχές.

Σε όλη τη χώρα, έχουμε ένα ΕΣΥ σε πλήρη αποσύνθεση. Δε θέλουμε αυτήν την Ελλάδα και δε θα την επιτρέψουμε. Η πρότασή μας θα σημάνει μία επανάσταση στον χώρο της Υγείας. Ας το πάρουν απόφαση αυτοί που συνήθισαν έναν λαό στα λίγα. Θέλουμε μια καλύτερη ζωή και τη θέλουμε τώρα.

Την ώρα που η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Βίκυ Φλέσσα κάνει την ανατριχιαστική δήλωση «τα παιδιά στα Τέμπη τα σκοτώσαμε όλοι μαζί», οι άσπονδοι συνέταιροι Άδωνις Γεωργιάδης και Νέα Αριστερά προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα διαστρεβλώνοντας δήλωσή μου για την Υγεία.

Ενόσω…

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) April 24, 2024Η αντίδραση Γεωργιάδη

Στην παραπάνω ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Υγείας απάντησε ως εξής:

«Για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε λόγω προφανούς αγνοίας, διαπράττει τώρα μία μεγαλύτερη γκάφα. Ζητάει +5% του ΑΕΠ για την Υγεία. Δηλαδή ζητάει επιπλέον 11 δις ευρώ. Τώρα πρέπει να μας πει και που θα τα βρει, διότι ακόμη και ο τριπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ ή του Φόρου Εισοδήματος ή η αύξηση του ΦΠΑ σε υψηλότερα επίπεδα από όσο ήταν και επί Τσίπρα, δεν σωρρεύουν ένα τόσο μεγάλο ποσό. Πού θα βρείτε λοιπόν κύριε Κασσελάκη άλλα 11 δις που υπόσχεστε στην ανάρτησή σας για την Υγεία; Ποιους θα φορολογήσετε;»

Βλέπουν πρόταση μείωσης

Νωρίτερα, αντιδράσεις είχε ξεσηκώσει η αναφορά του αυτή από Νέα Αριστερά και Νέα Δημοκρατία, καθώς ουσιαστικά αναφέρθηκε σε χαμηλότερη δαπάνη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και από αυτή που ισχύει σήμερα – για 5,8% είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός – και από αυτή που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (7,5%) με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη αναφορά του να εκλαμβάνεται ως πρόταση για μείωση των δαπανών στην Υγεία.

Ειδικότερα, στην συζήτηση για την Υγεία κατά την διάρκεια της συνέντευξης και μεταφέροντας τα προβλήματα των κατοίκων των νησιών, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε πως «θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ η επένδυση στην υγεία», όταν εκ μέρους της ΝΔ ο Νίκος Ρωμανός απάντησε πως σήμερα βρίσκονται στο 5,8%.

Πρώτη αντέδρασε η Νέα Αριστερά η οποία κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως προτείνει μείωση των δαπανών για την Υγεία και πως «ψαλιδίζει» όσα υποσχόταν το κόμμα του στις τελευταίες εθνικές εκλογές, δηλαδή 7,5% του ΑΕΠ.

Ρωμανός: Πληροφορούμε τον Κασσελάκη ότι οι δαπάνες σήμερα είναι 5,8%

Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός ότι» σήμερα οι δαπάνες για την Υγεία, είναι περίπου στο 5,8% του ΑΕΠ με αυξητικές τάσεις».

Και παρέπεμψε σε στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία:

«Για το 2019, οπότε η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει στο Υπουργείο Υγείας συνολικές πιστώσεις 4,1 δις. Σχεδόν 5 χρόνια μετά, οι πιστώσεις του Υπουργείου Υγείας θα φτάσουν τα 6 δις το 2024.

Το 2023 οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία (πιστώσεις Υπουργείου, ΕΟΠΥΥ, Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κλπ), ανήλθαν στα 11,9 δις.

Και για το 2024 οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 12,8 δις, δηλαδή αναμένεται να ξεπεράσουν το 5,8% του ΑΕΠ».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε «πολύ μεγαλύτερη σημασία από την “πρόταση” του κ. Κασσελάκη, η οποία μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με το πρόγραμμα του κόμματός του, έχει να υπενθυμίσουμε τι έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση για την Υγεία:

Από το 2019 ως το 2024, αύξησε τις δαπάνες για την Υγεία κατά 46,5%.

Συγκεκριμένα: Το 2019, ανέρχονταν σε 4,114 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κάθε χρόνο αυξάναμε με συνέπεια τις δαπάνες που διοχετεύονταν για την Υγεία για να φτάσουμε το 2023 στα 5.580 δις. Η πρόβλεψη για το 2024 είναι να φτάσουν στα 6.027 δις.

Προχωρά στην ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥΔρομολογεί 6.500 προσλήψεις στο χώρο της υγείας μόνο εντός του 2024,Έδωσε 10% αύξηση στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ,Θεσμοθέτησε τα απογευματινά χειρουργεία,Αύξησε τις αποζημιώσεις για τις εφημερίες,Διοχετεύει 2,17 δισ. ευρώ από τα 36 δις που εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για ανακαινίσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και για προγράμματα όπως το “Σπύρος Δοξιάδης”».

Τέλος, στην δήλωσή του – απάντηση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ασφαλώς και πρέπει να γίνουν παραπάνω στην Υγεία. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε, συνεχίζουμε όμως καθημερινά να προσπαθούμε για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προκειμένου να παρέχει βέλτιστες υπηρεσίες στους πολίτες. Προχωράμε με σχέδιο, αξιοπιστία και μεθοδικότητα. Η Υγεία είναι το πρώτιστο κοινωνικό αγαθό και απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και χειροπιαστά αποτελέσματα».

ΚΚΕ: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» στους εμπόρους της ιδιωτικής Υγείας

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτικό σταθμό, το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Τη στιγμή που οι υγειονομικοί και οι ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων βιώνουν μια τραγική κατάσταση εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο πλήρους εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται επί της ουσίας να προτείνει “πάγωμα” ή και μείωση των δαπανών για την υγεία. Αυτό σημαίνει η πρότασή του για κρατικές δαπάνες “τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ”, ενώ σήμερα είναι περίπου στο 5,7%, ποσοστό το οποίο είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες και είναι αυτό που οδήγησε το δημόσιο σύστημα υγείας σε κατάρρευση υπό το βάρος της πανδημίας.

Πρόκειται για “κλείσιμο του ματιού” στους εμπόρους της ιδιωτικής Υγείας, καθώς, αν μειωθούν ακόμη περισσότερο οι κρατικές δαπάνες, θα “ανοίξει” περισσότερος χώρος για αυτούς, αλλά και θα ενισχυθεί η εμπορευματοποίηση του δημοσίου συστήματος.

Για ακόμη μια φορά, ο κ. Κασσελάκης επιβεβαίωσε πως, αν δεν υπήρχε, τότε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεωργιάδης θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον εφεύρουν».

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης «ψαλιδίζει» το 7,5% που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Από την άλλη η Νέα Αριστερά η οποία αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωσή της σημείωσε:

«Κάθε φορά που ο κ. Κασσελάκης μιλά αναλυτικά για το πρόγραμμά του, αποκαλύπτεται η βαθιά άγνοιά του τόσο για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας όσο και για το πρόγραμμα του κόμματος του οποίου ηγείται. Το “ελληνικό του όνειρο” είναι η άλλη όψη της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή του συνέντευξη δήλωσε πως η δημόσια επένδυση για την υγεία “πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ”.

Είναι προφανές πως δεν έχει ιδέα σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η δημόσια υγεία από τις πολιτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Και αυτό γιατί ο κ. Κασσελάκης έχει “ψαλιδίσει”» όχι μόνο όσα υποσχόταν το κόμμα του στις τελευταίες εθνικές εκλογές (7.5%) αλλά αγνοεί και την υφιστάμενη δαπάνη των πολιτικών διάλυσης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ». (ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ).

«Συνιστούμε ψυχραιμία και ίσως λιγότερες συνεντεύξεις»

«Ο κ. Κασσελάκης αγχώθηκε που αποκαλύφθηκε η ταύτισή του για ακόμη μια φορά με την πολιτική της ΝΔ και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη» αναφέρει η Νέα Αριστερά σε νέο σχόλιό της, προσθέτοντας πως «καταλαβαίνουμε την αντίδραση. Συνιστούμε ψυχραιμία και ίσως λιγότερες συνεντεύξεις πέραν της ασφάλειας του lifestyle».

«Αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα. Όμως δεν μπορεί να κοροϊδεύει τους πολίτες. Η δεξιά πολιτική δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από μια δίδυμή της» καταλήγει η Νέα Αριστερά.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών από τα δημόσια νοσοκομεία

Έντονες αντιδράσεις των κομμάτων για το πρωτοφανές επεισόδιο με ξύλο στη Βουλή

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντά στον Κασσελάκη: «Η δημόσια δαπάνη αυξήθηκε στο 5,8% του ΑΕΠ για την υγεία»

Keywords
υγεια, αδωνις γεωργιαδης, νεα δημοκρατια, νικος ρωμανος, νέα, ελλαδα, αεπ, σημαίνει, ρητά, συριζα, αιγαιο, αθηνα, εκαβ, δις, ενφια, ΦΠΑ, τσιπρας, εκλογες, eurostat, εοπυυ, ΚΚΕ, υφιστάμενη, lifestyle, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, βουλη, αυξηση φπα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, σχεδιο αθηνα, μιλα, ρητά, αεπ, δημοκρατια, εκαβ, εργασια, νησι, νησια, ξυλο, οψη, προγραμμα, σημερινη, ωρα, αγνοια, αδωνις, αυξηση, ασπιδα, ατζεντα, βικυ, βρειτε, βρισκεται, βικυ φλεσσα, γινει, δαχτυλο, δημοσιο, δηλωση, δις, δωσει, δικτυο, ευρω, ειπε, ελλειψη, εν μερει, εξελιξη, επρεπε, ερχεται, ζωη, ιδεα, υπηρεσιες, ισχυει, υγειονομικο, κυβερνηση, κυριε, κομμα, λειτουργια, λογο, μητσοτακης, μειωση, νοσοκομεια, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, παιδια, προβληματα, προγραμματα, προσληψεις, πρωι, συζητηση, συρο, σχεδιο, τεμπη, υπουργειο υγειας, υφιστάμενη, φορα, ψυχραιμια, eurostat, χωρα, υπουργειο, μια φορα, ροδο, ρωμανος, σημαίνει, υγειας
Τυχαία Θέματα
Κασσελάκης, Αδωνι, Υγεία, ΕΣΥ,kasselakis, adoni, ygeia, esy