Ο Guardian για τον Έλληνα καλλιτέχνη που περιγράφει την κρίση με palymobil (Photos)

ΕΛΛAΔΑ

Όλα ξεκίνησαν το 2013, όταν ο Νίκος Παπαδόπουλος έπαιζε με τον γιο του Μάριο. «προσποιούμασταν ότι πηγαίνουμε για ύπνο χρησιμοποιώντας τα playmobil και μου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσω σκηνές όχι μόνο από τη ζωή στο σπίτι αλλά από ολόκληρη την κοινωνία» λέει στον Γκάρντιαν.

Από τότε ο 36χρονος σεναριογράφος από τη Θεσσαλονίκη έχει δαπανήσει περισσότερα από 900 ευρώ σε playmobil

και έχει δημιουργήσει δεκάδες σατιρικές σκηνές.

Η πρώτη του δημιουργία ήταν με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και απεικονίζει μία γυναίκα με μαυρισμένα μάτια. Οι πρόσφυγες και η σκηνή που είδε στην Κω με τους τουρίστες να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα την ώρα που κατέφθαναν στο νησί πρόσφυγες αποτέλεσε πηγή έμπνευσης.

Ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που δεν δίνουν καμία σημασία στο πρόβλημα των ανθρώπων που φεύγουν από τον πόλεμο για να προσφέρουν μία καλύτερη ζωή στα παιδιά τους, λέει ο Νίκος Παπαδόπουλος.

Στα έργα του απεικονίζει και την ελληνική οικονομική κρίση, την πολιτική κρίση με την άνοδο της Χρυσής Αυγής, αλλά και το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας τη Μέρκελ σαν Βίκινγκ που σέρνει σαν σκυλιά τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης.

Τα έργα του έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον αλλά ταυτόχρονα έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της εταιρείας. Η γερμανική εταιρεία έκλεισε την πρώτη του σελίδα «στη λογική της παραβίασης εμπορικών σημάτων και την πολιτική χρήση των προϊόντων τους» λέει ο Παπαδόπουλος και μόλις ξεκίνησε ένα νέο site τον προειδοποίησαν ότι θα συμβεί το ίδιο εάν δεν αφαιρέσει το πολιτικό περιεχόμενο.

Μετά από διαπραγματεύσεις τώρα στη σελίδα του στο facebook (Plasticobilism) αναφέρεται ότι οι συνθέσεις του δεν σχετίζονται με την palymobil και ότι η εταιρεία δεν έχει δώσει την άδεια για αυτή τη χρήση των παιχνιδιών της.

Πηγή: Guardian

PlaymobilκρίσηPlasticobilismΝίκος ΠαπαδόπουλοςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα