Νέο σκάνδαλο στη Γαλλία; Ο Φιγιόν πλήρωνε τη σύζυγό του ως… κοινοβουλευτική βοηθό

ΚΟΣΜΟΣ

Με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν στη Γαλλία τα «στρατόπεδα» όλων των υποψηφίων έχουν ριχτεί στην μάχη για τη διεκδίκηση όσων περισσότερων ψήφων γίνεται. Είναι, λοιπόν, αναμενόμενο όλοι να ασχολούνται με τους υποψηφίους, την πολιτική τους σταδιοδρομία, αλλά και τις… γυναίκες τους.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση πως η σύζυγος του Φρανσουά Φιγιόν, διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος με το δεξιό

κόμμα, ήταν κοινοβουλευτική βοηθός του άντρα της όσο εκείνος ήταν βουλευτής και μάλιστα η αμοιβή της για τα 8 χρόνια που ήταν στο κοινοβούλιο ανήλθε στα 500.000 ευρώ. Να σημειωθεί πως στην Γαλλία δεν είναι παράνομο η σύζυγος ενός πολιτικού να προσληφθεί ως κοινοβουλευτική βοηθός του άντρα της. Μάλιστα, είναι πάγια πρακτική των βουλευτών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Canard Enchaine», η οποία ήταν η πρώτη που παρουσίασε το θέμα, αναφέρει πως μπορεί η κυρία Φιγιόν να ήταν κοινοβουλευτική βοηθός από το 1992 μέχρι το 2002 αλλά κανείς δεν τη θυμάται, ενώ τα χαρτιά μισθοδοσίας του γαλλικού κοινοβουλίου αποδεικνύουν οτι εργάστηκε εκείνη την περίοδο στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκείνο το διάστημα τα παιδιά του ζεύγους ήταν ακόμα στο σχολείο και η Πενέλοπε Φιγιόν είχε ενεργό ρόλο στη ζωή τους, ενώ όταν το 2002 ο Φρανσουά Φιλγιόν ανέλαβε υπουργική θέση στην κυβέρνηση Σιράκ, η Πενέλοπε παρέμεινε ως κοινοβουλευτική βοηθός

«Για αυτή την εργασία πληρωνόταν από 6.900 έως 7.900 ευρώ το μήνα» γράφει η «Le Monde» επικαλούμενη το δημοσίευμα της «Canard Enchaine» ενώ αναφέρει ότι βρισκόταν στη μισθοδοσία για «τουλάχιστον έξι μήνες» το 2012.

Παράλληλα, από τις 2 Μάιου 2012 έως το Δεκέμβριο του 2013, η Πενέλοπε Φιγιόν εμφανίζει έσοδα 4.900 ευρώ μηνιαίως από το περιοδικό «La Revue des Deux Mondes», που ανήκει στον φίλο του Φιγιόν, Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ.

«Δεν έχω γνωρίσει ποτέ την Πενέλοπε Φιγιόν ούτε την έχω δει ποτέ στα γραφεία του περιοδικού» δήλωσε στην Canard Enchaine» ο διευθυντής του περιοδικού, Μισέλ Κρεπού.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εντυπώσεις, εκπρόσωπος του Φιγιόν επιβεβαίωσε ότι η Πενέλοπε εργάστηκε ως βοηθός του συζύγου της.

«Είναι μια συνηθισμένη πρακτική οι σύζυγοι των κοινοβουλευτικών να είναι εργαζόμενοι τους, τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερά» είπε ο Τιερί Σολέρ.

«Δεν είναι ούτε παράνομο ούτε ανήθικο σύζυγος να είναι υπάλληλος συζύγου. Έχει εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση» τόνισε ο εκπρόσωπος του Φιγιόν κ. Απαρού, προσπαθώντας να ηρεμίσει τα πνεύματα, ωστόσο, οι Γάλλοι πολίτες έχουν αρχίσει να ζητούν εξηγήσεις και συγκεκριμένα στοιχεία γύρω από την υπόθεση, φοβούμενοι ότι μπορεί να κρύβονται πολλά περισσότερα πίσω από το ζήτημα.

ΓαλλίαΦρανσουά ΦιγιόνΠενέλοπε ΦιγιόνβοηθόςΚοινοβούλιοσκάνδαλοΟικονομικό ΣκάνδαλοαμοιβήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα