Νέα πρόταση για την ανασύνταξη της Σοσιαλδημοκρατίας από την Γεννηματά, με εκλογή νέου επικεφαλής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέσα από μια εφημερίδα, τα «Νέα» συγκεκριμένα, η Φώφη Γεννηματά με άρθρο της που δημοσιεύεται στο σαββατιάτικο φύλλο ανοίγει το παιχνίδι για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού οργανισμού, τον οποίο προσδιόρισε στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, παραμερίζοντας το πρόσημο της Κεντροαριστεράς.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε έτσι δημόσια το πλαίσιο της πρωτοβουλίας, για την οποία μιλούσε τις τελευταίες εβδομάδες προτείνοντας ένα σαφές πλαίσιο ανασυγκρότησης του χώρου. Συγκεκριμένα

πρότεινε:

- Την συνδιαμόρφωση από τα πολιτικά κόμματα κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά, κινήσεις και ομίλους, τα αυτόνομα στελέχη που εκφράζονται από τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και προέρχονται από την κοίτη της Δημοκρατικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς ενός ενιαίου πολιτικού οργανισμού με τη μορφή μιας συμπαράταξης, που δεν θα καταργεί την αυτοτέλεια των συμμετεχόντων

- Τη διεξαγωγή Πολιτικής, Διακηρυκτικής, Προγραμματικής Συνδιάσκεψης τον Μάρτιο που θα αποφασίσει την διακήρυξη του φορέα , το όνομα και τα σύμβολα και θα διατυπώσει το προγραμματικό πλαίσιο της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας.

- Η συνδιάσκεψη αυτή για κόμματα και κινήσεις που κρίθηκαν στις εκλογές θα γίνει στην βάση της αναλογικής εκπροσώπησης και εκεί θέτει θέμα σεβασμού της πρόσφατης εθνικής εκλογικής ετυμηγορίας.

- Ο διάλογος να ολοκληρωθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου, χρόνος επαρκής για την ωρίμανση των αποφάσεων.

- Τη συγκρότηση μιας ενιαίας πολιτικής και οργανωτικής επιτροπής, που θα εξειδικεύσει τα βήματα και την προετοιμασία για την πολιτική – διακηρυκτική συνδιάσκεψη.

- Άμεση εκλογή από την βάση τον ερχόμενο Μάιο του επικεφαλής της συμπαράταξης με δύο προϋποθέσεις: Ανοικτό μητρώο έως την ημέρα της εκλογής και κανείς αποκλεισμός.

Στην παρέμβασή της η Φώφη Γεννηματά καταλήγει πως «η αλόγιστη και επικίνδυνη διακυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί , δεν μένει πλέον χρόνος. Η λύση για τη χώρα δεν βρίσκεται στην παλιννόστηση της Δεξιάς. Ούτε σε μέτωπα που διχάζουν. Στα καθ’ ημάς αρκετά με τους μικροεγωισμούς που οδήγησαν μέχρι και στην υπονόμευση της παράταξης.»

Η πρόταση της ήδη διεφάνη ότι γίνεται θετικά αποδεκτή από την πλευρά Βενιζέλου, αφού δύο πολύ στενοί συνεργάτες του ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Γιάννης Δατσέρης έσπευσαν να γράψουν το twitter: « Θέλει αρετή και τόλμη» ο πρώτος, «Δυνατή η κίνηση της Φώφης. Οριοθετεί το έσχατο της προσπάθειας, υπερβαίνει το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αλαζονική , ρισκάρει την θέση της!» ο δεύτερος.

Φαίνεται ότι οι εξελίξεις της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ τρέχουν και η Φώφη επιχειρεί να ανοίξει το παιχνίδι επανέντασσοντας στελέχη που έχουν αποχωρήσει, ενώ φαίνεται να αφήνει ανοιχτό το παιχνίδι για την επιστροφή στελεχών όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και άλλοι, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου, με συμμετοχή με βάση προφανώς την εκλογική επίδοση του Ιανουαρίου. Το πλαίσιο είναι τόσο ανοιχτό, που κανείς στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να δημιουργήσει πλαίσια. Προφανώς όμως στην συζήτηση δεν πρόκειται να μπει το Ποτάμι, που επιχειρεί να περιχαρακώσει το χώρο του, αν και κάποιοι επισημαίνουν ότι ένα νέο ξεκίνημα, μπορεί να συμπαρασύρει στελέχη που αμφισβητούν την νεοφιλελεύθερη στροφή του. Επίσης στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι το πλαίσιο της Γεννηματά είναι πολύ σαφές και καθαρό και δίνει την δυνατότητα σε εκσυγχρονιστικά στελέχη που νοιώθουν πιο άνετα στην Κεντροδεξιά, να επιλέξουν να συμπαραταχτούν με αυτήν και να μην «θολώνουν» την εικόνα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, για την οποία θα αναφέρονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ προς τα…μέρη τους…

ΓεννηματάκεντροαριστεράΦώφη ΓεννηματάHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα