Νέα καταγγελία για βιασμό εντός του βρετανικού ΣΕΒ

Άλλη μια γυναίκα καταγγέλλει ότι βιάστηκε από συναδέλφους της ενώ εργαζόταν στην Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) . Πρόκειται για την δεύτερη γυναίκα που καταγγέλλει τον βιασμό της εντός του χώρου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι καταγγελίες ρίχνουν φως στο τοξικό περιβάλλον που επικρατεί στο πλέον ισχυρό επιχειρηματικό λόμπι και προκαλούν τριγμούς στο Σίτι του Λονδίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 12 γυναίκες καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα διαφόρων μορφών ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς από στελέχη της CBI.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, μια γυναίκα υποστηρίζει ότι βιάστηκε από δύο άνδρες συναδέλφους της ενώ εργαζόταν σε κάποιο γραφείο της CBI στο εξωτερικό και δεν βρήκε καμία υποστήριξη από την Συνομοσπονδία. Είναι η δεύτερη γυναίκα που υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα βιασμού. H προηγούμενη καταγγέλλει ότι βιάστηκε από διευθυντικό στέλεχος στη διάρκεια πάρτι σε πλοίο στον Τάμεση, το καλοκαίρι του 2019.

Πέρα από αυτές τις καταγγελίες, ο Guardian ενημερώθηκε ότι κι άλλη μία γυναίκα, που εργάζεται στο γραφείο της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών στο Λονδίνο, υπέστη αφόρητες σεξουαλικές πιέσεις από άνδρα συνάδελφό της, το 2018 και όταν εκείνη παραπονέθηκε η Συνομοσπονδία έδωσε εντολή για έρευνα, διαδικασία που όμως οδήγησε στη συγκάλυψη, καθώς την απέτρεψαν από το να προσφύγει στην αστυνομία.

Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία στο Σίτι του Λονδίνου άρχισε επίσημα έρευνα με αφορμή σειρά καταγγελιών που έγιναν από τουλάχιστον 12 γυναίκες, για κακή συμπεριφορά από μάνατζερ της CBI.

Καμία στήριξη από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού

Η γυναίκα που καταγγέλλει ότι βιάστηκε λέει ότι δεν έτυχε καμίας υποστήριξης από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού στην έδρα της CBI. Σύμφωνα με τα όσα λέει η συγκεκριμένη γυναίκα μετά από μία νύχτα κατά την οποία είχε καταναλώσει αρκετά ποτά, ξύπνησε με δύο άνδρες στο δωμάτιό της. Η γυναίκα λέει ότι δεν είχε συναινέσει για σεξουαλική επαφή με κάποιον από τους άνδρες, αλλά στο σώμα της είχε σημάδια που την κάνουν να είναι σίγουρη ότι βιάστηκε. Οι δύο άνδρες μάλιστα έκαναν στη συνέχεια σχόλια που την οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα. Ωστόσο, η ίδια δεν είναι σε θέση να θυμηθεί τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ, ενώ στον εργασιακό χώρο κυκλοφόρησε φωτογραφία της που την δείχνει να μην έχει επαφή με το περιβάλλον.

«Πολλοί άνθρωποι βιάζονται. Δεν κατηγορώ τη CBI επειδή βιάστηκα. Ήμουν νεαρή και κάποιοι με εκμεταλλεύτηκαν μετά από μία νύχτα με αρκετό ποτό. Κατηγορώ όμως τη CBI για την ατμόσφαιρα που τροφοδοτεί την αίσθηση αυτοπεποίθησης . Ότι μπορούν να ενεργούν έτσι και να μην ανησυχούν, να μην φοβούνται τις συνέπειες. Ότι αντίθετα μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι στο γραφείο», λέει στον Guardian η συγκεκριμένη γυναίκα, προσθέτοντας ότι στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού δεν βρήκε κανέναν που να είναι πρόθυμος να την ακούσει.

Ο Guardian για να διαφυλάξει την ανωνυμία της γυναίκας δεν αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ πότε βιάστηκε η γυναίκα, ούτε το συγκεκριμένο γραφείο στο οποίο εργαζόταν.

Η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών αντιπροσωπεύει 190.000 επιχειρήσεις και έχει τακτικές επαφές με την κυβέρνηση, αλλά μετά τις καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση σταμάτησε κάθε επικοινωνία με το λόμπι της βιομηχανίας.

Η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών εξέδωσε ανακοίνωσε διαβεβαιώνοντας ότι συνεργάζεται με την αστυνομία για την υπόθεση.

Ανοχή και…κακομεταχείρηση

Πηγές που γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από την βιτρίνα αναφέρουν στον Guardian ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την τοξική κουλτούρα μεταξύ των ανδρών, που δεν έχουν καμία αναστολή να προσβάλλουν και να κακομεταχειρίζονται τις νεαρές γυναίκες στα χαμηλότερα επίπεδα της ιεραρχίας στη CBI.

Την κουλτούρα αυτή τροφοδοτεί και η στάση της Συνομοσπονδίας: Το 2018 μία γυναίκα κατήγγειλε ότι την παρενοχλούσε συνάδελφός της στο γραφείο, ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία και αντί να βρει υποστήριξη την απέτρεψαν από το να προχωρήσει σε καταγγελία στην αστυνομία. Αντιθέτως ο άνδρας που την παρενοχλούσε δεν είχε καμία συνέπεια.

Παραδοχή για «τοξική κουλτούρα» από τον Πρόεδρο

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Μπράιαν ΜακΜπράιντ δήλωσε ότι « η καρδιά μας βρίσκεται στο πλευρό κάθε γυναίκας που πέφτει θύμα τέτοιων συμπεριφορών» και πρόσθεσε ότι η υπόθεση διερευνάται από ανεξάρτητο δικηγορικό γραφείο.

Νωρίτερα ωστόσο ο ΜακΜπράιντ είχε παραδεχτεί ότι το γεγονός πως κάποια μέλη του προσωπικού μοιράζονται τα παράπονά τους με τον Guardian και όχι με την ίδια την Συνομοσπονδία είναι ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα στον οργανισμό.

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ: Έχασε 13 δισ. δολάρια σε 24 ώρες

«Σεισμός» στο Φανάρι: Σε αργία ο Μέγας Αρχιμανδρίτης, πάνω από 24.000 ευρώ η αξία του ρολογιού που έκλεψε

Σουδάν: Ο ρόλος της Wagner πίσω από την εμφύλια αιματοχυσία

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΕΒ,sev