Νέα γκάφα Αγαπηδάκη: Δεν ξεκινάει σήμερα ο αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς ιατρική συνταγή λόγω… γραφειοκρατίας

Δεν θα μπορέσουν σήμερα να κάνουν οι πολίτες το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς ιατρική συνταγή καθώς η πλατφόρμα είναι κλειστή λόγω… γραφειοκρατίας!

Παρά τις διαβεβαιώσεις προ εβδομάδων της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για την αρτιότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας, το σύστημα δεν είναι έτοιμο!

Μάλιστα, την ώρα το υπουργείο Υγείας… καμαρώνει για τις ψηφιακές υποδομές που υλοποιεί στο χώρο της υγείας, λόγω γραφειοκρατίας δεν έχουν ολοκληρωθεί διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός με απλή επίδειξη του ΑΜΚΑ

από τον πολίτη στον φαρμακοποιό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο απαιτείται νέα νομοθετική διάταξη (για το 2023-2024) προκειμένου να υλοποιηθεί και για φέτος όπως ίσχυσε για την περσινή περίοδο με το Άρθρο 59 του νόμου 5007/23.12.23 «Εμβολιασμός κατά της γρίπης του ενήλικου πληθυσμού κατά την περίοδο 2022-2023».

Η διάταξη αυτή ουσιαστικά θα δίνει το «πράσινο φως» στους φαρμακοποιούς να ξεκινήσουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, χωρίς ιατρική συνταγή για τα τέσσερα συμβατικά εμβόλια. Σημειώνεται ότι για τα δυο καινοτόμα που θα κάνουν οι άνω των 60 ετών χρειάζεται ιατρική συνταγή.

Μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης από τη Βουλή, η πλατφόρμα, θα ανοίξει και θα μπορούν οι φαρμακοποιοί να καταχωρούν στο ηλεκτρικό σύστημα της εταιρίας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε (ΗΔΙΚΑ) τα αντιγριπικά εμβόλια χωρίς συνταγή.

Τονίζεται ότι ήδη η ΗΔΙΚΑ έχει υλοποιήσει τη διασύνδεση των προγραμμάτων φαρμακείου με την πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμού.

Πότε θα γίνει η ψήφιση του άρθρου

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ψήφιση αυτού του άρθρου αναμένεται να γίνει την Πέμπτη, (εκτός απρόοπτου) ωστόσο οι φαρμακοποιοί «χρεώνουν» αυτή την καθυστέρηση στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τονίζοντας ότι: «Θα έπρεπε η αναπλ. υπουργός να προβλέψει τη νομοθετική ρύθμιση» αναφέρουν έγκυρες πηγές στο topontiki.gr και συμπληρώνουν: «Θα έπρεπε να είχε προνοήσει τουλάχιστον 15 ημέρες πριν, ώστε να έχει ήδη ψηφιστεί το άρθρο καθώς τόσο η πλατφόρμα όσο και όλα τα προγράμματα των φαρμακείων της χώρας είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης χωρίς ιατρική συνταγή».

Πάντως η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στο Δελτίο Τύπου που είχε σταλεί ανέφερε ότι θα ξεκινήσει αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο οι πολίτες είχαν ενημερωθεί ότι ξεκινάει σήμερα 1η Νοεμβρίου, χωρίς το υπουργείο να δώσει διευκρινίσεις.

Σημειώνεται ότι η προσέλευση των πολιτών άνω των 60 ετών στα φαρμακεία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό δεν είναι μεγάλη, εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν ακόμα. Ωστόσο τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και οι φαρμακοποιοί συνιστούν κυρίως στις ευπαθείς ομάδες (χρόνιοι πάσχοντες, έγκυες κλπ) να μην καθυστερούν να κάνουν το εμβόλιο καθώς χρειάζεται τουλάχιστον 15 ημέρες για την ανοσοποίηση.

Διαβάστε επίσης:

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και Alzheimer – Πάσχουν πάνω από 450.000 Έλληνες

Κορωνοϊός -Βασιλακόπουλος: 50 θάνατοι την εβδομάδα – Έξαρση τον τελευταίο μήνα

Πώς επηρεάζουν τα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς;

Keywords
Τυχαία Θέματα