Νέα εξέταση αίματος ανιχνεύει τρεις τύπους καρκίνου μέσα σε λίγα λεπτά

Επιστήμονες στην Κίνα ανέπτυξαν μια εξέταση με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης που ανιχνεύει τρεις τύπους καρκίνου σε μία μόνο σταγόνα αίματος.

Σε προκαταρκτικά πειράματα, οι ερευνητές δοκίμασαν την εξέταση σε υγιή άτομα και σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος, του στομάχου ή του παχέος εντέρου. 

Η εξέταση κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να εντοπίσει τους ασθενείς με ποσοστά επιτυχίας 82% έως 100%.

Το νέο εργαλείο χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση – έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης – για την ανάλυση

παραπροϊόντων του μεταβολισμού (μεταβολιτών) σε δείγματα αίματος.

Αυτοί οι μεταβολίτες – που βρίσκονται στο υγρό τμήμα του αίματος, τον ορό – δρουν ως βιοδείκτες οι οποίοι μπορούν ενδεχομένως να επισημάνουν την παρουσία καρκίνου.

Ο έλεγχος για αυτούς τους βιοδείκτες αίματος έχει προταθεί ως ένας πιθανός τρόπος για τη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια της νόσου, όταν τα ποσοστά επιβίωσης είναι υψηλότερα και οι ασθενείς μπορεί να μην έχουν ενδεικτικά συμπτώματα.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τους πιο θανατηφόρους καρκίνους στον κόσμο, οι καρκίνοι του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και του στομάχου δεν έχουν επί του παρόντος αυτόνομες εξετάσεις αίματος που να είναι αρκετά ακριβείς.

Έτσι, οι γιατροί συνήθως βασίζονται σε απεικονιστικές ή χειρουργικές διαδικασίες για την ανίχνευση καρκινικού ιστού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα εξέταση απαιτεί λιγότερο από 0,05 χιλιοστόλιτρα αίματος για τη διάγνωση αυτών των τύπων καρκίνου.

Σε σύγκριση με το υγρό αίμα, ο αποξηραμένος ορός μπορεί να «συλλεχθεί, να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί με πολύ χαμηλότερο κόστος και με πιο απλό εξοπλισμό», δήλωσε στο Live Science Δρ. Chaoyuan Kuang, επίκουρος καθηγητής στο Albert Einstein College of Medicine και ογκολόγος στο Montefiore Health System, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ωστόσο επισήμανε ότι θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι να δοκιμαστεί πλήρως η εξέταση και να ενσωματωθεί στα διαγνωστικά εργαλεία των γιατρών.

Πάντως, οι ερευνητές εκτιμούν ότι εάν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, η εξέτασή τους θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά.

Με βάση τη μοντελοποίηση που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν πως το νέο εργαλείο θα μπορούσε να μειώσει το εκτιμώμενο ποσοστό των αδιάγνωστων περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου, κατά περίπου 20% έως 50% εάν χρησιμοποιούνταν για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου σε μεγάλα τμήματα πληθυσμών στην αγροτική Κίνα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Sustainability.

Διαβάστε επίσης

Αμηχανία στο Αττικό νοσοκομείο μετά τις καταγγελίες Καλλιάνου- Τι λέει ο διοικητής στο topontiki.gr

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις προς τους πολίτες από το υπουργείο Υγείας

Αφρικανική σκόνη: Αυξημένες προσελεύσεις στα επείγοντα – Tι λένε οι γιατροί

Keywords
Τυχαία Θέματα