ΝΔ: Ένας ο νικητής, πολλοί οι ηττημένοι…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και η επιτυχία του να ανατρέψει την διαφορά των 11 μονάδων του πρώτου γύρου και να περάσει μπροστά, δεν εξέπληξε πολλούς, που έβλεπαν, ότι αργά και σταθερά από την στιγμή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του, κινήθηκε με επαγγελματισμό, σύνεση και απόλυτη αίσθηση του πολιτικού τάϊμινγκ. Ο τρόπος που κατόρθωσε κάθε μειονέκτημά του να το κάνει ατού πρέπει να προβληματίσει πολλούς πολιτικούς αστέρες.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για την πορεία προς την νίκη αυτή. Το σημαντικότερο είναι ότι διέλυσε την μεγάλη αυταπάτη ότι ο Καραμανλισμός

είναι η θρησκεία των δεξιών αυτού του τόπου και τίποτα δεν γίνεται χωρίς τον Καραμανλή.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι χτες το βράδυ δεν ηττήθηκε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αλλά ο Καραμανλισμός και η ψηψοζητουλίστικη άποψη μιας λαϊκής δεξιάς, που μηρυκάζει χρόνια τώρα σοσιαλιστικά αναμασήματα, ενώ ιδεολογικά είναι βαθιά συντηρητική και διχαστική.

Ο Κώστας Καραμανλής και οι «συν αυτώ» κινήθηκαν έντονα για την στήριξη του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Μια επιλογή σιγουριάς και μεταβατικότητας, που διατηρούσε ακέραιες τις ελπίδες μιας σειράς στελεχών, που δεν τόλμησαν να εκτεθούν και να βγουν μπροστά. Μια επιλογή, που διασφάλιζε ότι ο τέως πρωθυπουργός ξαναβάζει στην τσέπη του τα κλειδιά του μαγαζιού, αφού τα είχε επί 3ετία εξαφανίσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες η άποψη ότι ο Καραμανλής κυριαρχεί στο συντηρητικό ακροατήριο. Την πάτησε την πρώτη φορά με το δημοψήφισμα, που βγήκε μπροστά και μάλλον απέτρεψε πολίτες να στηρίξουν το ΝΑΙ, παρά έπεισε κάποιοι να τον στηρίξει. Ηττάται και τώρα, όπου ένα μεγάλο κομμάτι δεξιών και κεντροδεξιών ψηφοφόρων απάντησαν ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρεί πως έχει έναν πολιτικό χώρο στο τσεπάκι του. Ο «σιωπηλός της Ραφήνας» τα έδωσε όλα στη στήριξη Μεϊμαράκη, εκτέθηκε προκαλώντας διχαστικούς τριγμούς μέσα στο κόμμα και εισέπραξε ηχηρή άρνηση από τους πολίτες που εισήλθαν να ψηφίσουν. Η έντονη κινητικότητα του Κώστα Καραμανλή του νεότερου φαίνεται ότι δεν βοήθησε ιδιαίτερα, αν ευσταθούν οι πληροφορίες, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατόρθωσε να νικήσει τον Μεϊμαράκη και μέσα στο καραμανλικό κάστρο των Σερρών. Φαίνεται πως δεν έπιασε ούτε η υπαινικτική αναφορά Μεϊμαράκη, ότι μπορεί αύριο το πρωί ο Καραμανλής αν δεν του αρέσει η κατάσταση να φτιάξει κόμμα.

Το θολό και ακαθόριστο καραμανλικό πολιτικό-ιδεολογικό στερεότυπο που κυκλοφορούν ως αυθεντικοί εκφραστές ζηλωτές του πρώην πρωθυπουργού, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, δεν φαίνεται να έπεισε ότι μπορεί να το εκπροσωπήσει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος συνέχισε και μετά την 20 Δεκεμβρίου να πορεύεται με όπλο μια παλαιική αυθεντικότητα και μια ξεπερασμένη πολιτική γενικολογία, η οποία έπειθε μόνο όσους ήθελαν μια «νοικοκυρεμένη» ΝΔ, όπου δεν θα αλλάξει τίποτα.

Ηττήθηκαν χτες το βράδυ τα φέουδα, οι βαρονίες και οι κομματάρχες της ΝΔ, όσοι περίμεναν στη γωνία να χάσει ο Μεϊμαράκης τις επόμενες εκλογές, προκειμένου να βγουν μπροστά. Ο Κυριάκος μπορεί να χρησιμοποίησε τα απομεινάρια ενός λεηλατημένου πια μηχανισμού του Κώστα Μητσοτάκη, αλλά κινήθηκε με ένα μικρό κύκλο στελεχών, με ιδεολογική καθαρότητα, πολιτική άποψη και συγκεκριμένη επικοινωνιακή πυξίδα από την οποία δεν παρέκλινε καθόλου.

Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι παρότι προϊόν της οικογενειοκρατίας κατόρθωσε να ξεπεράσει το στίγμα παλεύοντας ουσιαστικά μόνος του. Η εκκωφαντικά σιωπηλή, στην παρούσα εσωκομματική διαδικασία, Ντόρα Μπακογιάννη, στη σκιά της οποίας κινήθηκε για πολλά χρόνια, συνέβαλλε με την αποστασιοποίησή της σ΄ αυτό το πεδίο.

Είναι κοινό μυστικό ότι η Ντόρα ποτέ δεν αποδέχτηκε τις ηγετικές φιλοδοξίες του αδελφού της και ουδέποτε τον στήριξε στα σοβαρά. Επίσης είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος από την πρώτη του εκλογή και εντεύθεν, ούτε κολαούζος της αδελφής του υπήρξε, ούτε ταυτίστηκε πολιτικά μαζί της. Κινήθηκε διακριτικά αντιπολιτευτικά την περίοδο της παντοδυναμίας του Κ. Καραμανλή και δικαιούται τώρα να επικρίνει την ασυλλόγιστα επιπόλαιη 7ετία της ΝΔ, όπου η Ντόρα βρισκόταν πρώτο τραπέζι πίστα, αρχικά ως δήμαρχος και στη συνέχεια ως υπουργός Εξωτερικών.

Αρνήθηκε να την ακολουθήσει, όταν έφτιαξε δικό της κόμμα, τον ξεπλήρωσε τώρα, όταν όχι μόνο δεν τον βοήθησε, αλλά βοούσαν τα κομματικά γραφεία, ότι επιθυμούσε διακαώς να εκλεγεί ο Μεϊμαράκης.

Ηττήθηκε λοιπόν και η Ντόρα Μπακογιάννη και μαζί με αυτή και μια σειρά βουλευτών της ηλικίας της στο κατώφλι των δεύτερων –ηντα, που βλέπουν τη στιγμή της ανανέωσης στην ΝΔ να πλησιάζει. Και το ζήτημα του Κυριάκου δεν αφορά τόσο στην ανανέωση σε πρόσωπα, που κι αυτό αποτελεί αίτημα της κοινωνίας γενικά για το πολιτικό προσωπικό, όσο σε δομές, ιδεολογικές ιεραρχήσεις και πολιτικές αναφορές.

Η ΝΔ είναι ένα γερασμένο πολιτικά κόμμα, με κουρασμένα και αποπροσανατολισμένα στελέχη και αυτό αποτελεί πλήγμα για το πολιτικό σύστημα, που αντιλαμβάνονται δεξιοί και σφόδρα αντιδεξιοί.

Μέσα στην ένδεια των στελεχών ο Μητσοτάκης κατάλαβε το κενό και άρχισε να βομβαρδίζει με θέσεις και προτάσεις δημιουργώντας μια κινηματική βάση γύρω από την υποψηφιότητά του.

Κυρίως κατάλαβε ότι μόνο μέσα από την σκληρή αντιπαράθεση στον Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ έχει προοπτική να ακουστεί.

Όλα τα σενάρια περί υπογείου φλερτ μεταξύ Καραμανλικών και Τσίπρα, ακόμη και τα υπονοούμενα ή τα άρθρα αριστερών, που έμμεσα στήριζαν Μεϊμαράκη, μάλλον δούλεψαν υπέρ του Μητσοτάκη.

Γιατί στη δημοκρατία, κι αυτό είναι υγιές χρειάζεται το αντίπαλο δέος. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη δίνεται μια ευκαιρία να καταστεί το αντίπαλο δέος στην κυβέρνηση και αυτό δίνει ισορροπία στο σύστημα.

Εδώ και 1 χρόνο η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη και οι εξελίξεις τρέχουν. Κι αυτό δεν είναι καλό, ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για την δημοκρατία….

ΝΔΚυριάκος ΜητσοτάκηςπρόεδροςΕυάγγελος ΜειμαράκηςΚωνσταντίνος ΚαραμανλήςΝτόρα ΜπακογιάννηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα