Μουζάλας για το βραχιόλι στους πρόσφυγες: Είναι πρακτικό αλλά... παραπέμπει σε άσχημες μνήμες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση για το βραχιολάκι που φορούν στους πρόσφυγες στα hotspot δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, κάνοντας λόγο για «πρακτικότητα του θέματος». Παραδέχεται ωστόσο ότι «δείχνει άσχημο όλο αυτό», διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει καμία ρατσιστική πρόθεση, ενώ προσθέτει ότι σε συνεργασία με την ‘Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναζητούν μεθόδους που δεν παραπέμπουν σε άσχημες

μνήμες.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχει να κάνει με πρακτικούς λόγους δηλαδή για να μπορούμε να ξέρουμε πόσοι είναι μέσα και σε ποια φάση της διαδικασίας βρίσκεται. Καταλαβαίνω ότι δείχνει λιγάκι άσχημο αυτό το πράγμα, δεν είναι ρατσιστικό δείχνει ωστόσο άσχημο πρέπει όμως να καταλάβει κανείς ότι το hotspot είναι μια «μηχανή» παραγωγής, έχει στάδια τα οποία πρέπει να προχωρήσουν. Καθώς αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν χαρτιά μπορούν να αλλάξουν χαρτιά μεταξύ τους έχουμε διάφορα τέτοια προβλήματα. Μέχρι να βρεθεί ένας άλλος τρόπος να μπορεί να γίνει αυτός ο διαχωρισμός θεωρήθηκε ότι το βραχιολάκι αυτό διευκολύνει τη διαδικασία. Μέσα στο hotspot πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να ταυτοποιηθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα, να φύγουν όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Επίσης ο Γιάννης Μουζάλας επεσήμανε πως «σίγουρα δεν υπάρχει πρόθεση ρατσιστική καμία, καταλαβαίνω ότι η αισθητική του μπορεί να φέρνει στο μυαλό του άλλα πράγματα, ας το δούμε προσωρινά σαν κάτι λειτουργικό.

Πρώτη φορά θα λειτουργήσουν τόσα πολλά hotspot σε μαζική κλίμακα επομένως λάθη στη λειτουργία θα γίνουν. Δεν το υπερασπίζομαι, δεν το κατηγορώ, ψαχνόμαστε να δούμε τι μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία».

Για το αν υπήρξε αντίδραση από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι «σε αυτή τη φάση δεν έχει κάποια αντίρρηση, το αντίθετο μάλιστα», ενώ συμπλήρωσε πως σε κάθε περίπτωση «πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τρόπους που να είναι εξίσου λειτουργικοί, αλλά να μην παραπέμπουν σε άσχημες μνήμες. Δεν ξέρω να σας πω τι θα κάνουμε».

Γιάννης Μουζάλαςβραχιόλι πρόσφυγεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα