Μουντομπάσκετ 2023: H απουσία του Γιάννη και οι αιώνιοι αμφισβητίες του

Με τη μεγάλη γιορτή του Μουντομπάσκετ να ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή στα γήπεδα των Φιλιππίνων, της Ιαπωνίας και της Ινδονησίας και να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των απανταχού φίλων της «πορτοκαλί θεάς» και όχι μόνο, εάν μεγάλο «Αν» κυριεύει τη σκέψη των Ελλήνων φιλάθλων.

«Αν ήταν στην αποστολή και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει αυτή η πολύ ταλαντούχα, διψασμένη για διακρίσεις και αποφασισμένη να τα δώσει όλα στο παρκέ, ομάδα του Ιτούδη;» είναι το ερώτημα όλων.

Η απουσία του Γιάννη από το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ απογοήτευσε τους πάντες,

ακόμα και εκτός Ελλάδας. Ο εκ των κορυφαίων παικτών του ΝΒΑ είναι ατραξιόν για το άθλημα σε κάθε γωνιά της γης και όλοι – πλην ίσως των αντιπάλων της Εθνικής μας- θα ήθελαν να τον απολαύσουν σε μία τέτοια κορυφαία διοργάνωση.

Αλλά για τους Έλληνες αυτή η απουσία, παρότι ήταν μάλλον αναμενόμενη λόγω του τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε εδώ και καιρό, έπεσε σαν μαχαιριά – ή, με μπασκετικούς όρους, σαν «τάπα» στις υψηλές προσδοκίες, που πάντα υπάρχουν από την «επίσημη αγαπημένη».

Ενώ όμως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έχει αφήσει ποτέ κανένα περιθώριο να αμφισβητηθεί η αγάπη του για το εθνικό μας συγκρότημα, κάποιοι στα social media και με κάθε ευκαιρία, ξεκίνησαν μία «ψιθυρολογία», που έφτανε μέχρι και σε αιχμές για… «προδοσία».

Οι funs της Γαλανόλευκης έμαθαν για την απουσία του Έλληνα super star την οποία γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο instagram στις 11 Αυγούστου, αλλά ορισμένοι δεν πείστηκαν, θεωρώντας ότι υπερίσχυσε η καριέρα του στο ΝΒΑ έναντι της αγάπης για την εθνική ομάδα.

Κάτι που όμως δεν φαίνεται να ισχύει.

Από την μία πλευρά υπάρχει ο σοβαρός τραυματισμός του Γιάννη στο γόνατο από το παιχνίδι των play offs του ΝΒΑ απέναντι στους Miami Heat τον Απρίλιο, που τον κράτησε εκτός παρκέ έως και τη λήξη της σεζόν. Ως εκ τούτου, δεδομένο θα έπρεπε να θεωρείται ότι δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει με αξιώσεις απέναντι σε μία τόσο σημαντική διοργάνωση όσο του Μουντομπάσκετ, χωρίς να έχει συμμετάσχει προηγουμένως σε άλλους αγώνες.

Ο δύο φορές MVP του ΝΒΑ (2019 & 2020) έχει υπογράψει ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στην ιστορία του ΝΒΑ με τους Μιλγουόκι Μπακς, 5ετούς διάρκειας και το οποίο θα του αποφέρει συνολικά, μαζί με τα μπόνους περίπου 250 εκατ. δολάρια. Και ένα τέτοιο συμβόλαιο απαιτεί και την ανάλογη επαγγελματική συμπεριφορά – κανείς παίκτης δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την υγεία του, εάν δεν διαθέτει απόλυτη αγωνιστική ετοιμότητα.

Επιπλέον, πρέπει να τονίσουμε τον ηγετικό ρόλο που του έχουν δώσει οι Μπακς, καθώς η ομάδα του Ουισκόνσιν στηρίζεται επάνω του και χτίζει κάθε χρόνο ομάδα «γύρω» από αυτόν. Βέβαια, ο 7 φορές All Star του ΝΒΑ τους έχει δικαιώσει απόλυτα, καταφέρνοντας με σκληρή δουλειά και αφοσίωση να τους στέψει πρωταθλητές το 2021 απέναντι στους Phoenix Suns για δεύτερη φορά μετά το μακρινό 1961 όταν και είχαν στην ομάδα τους τον πλέον δεύτερο σκόρερ όλων των εποχών Kareem Abdul Jabbar. Μην ξεχνάμε ότι ο Γιάννης κατέκτησε και τον τίτλο του MVP των τελικών της ίδιας χρονιάς, ανεβάζοντας περαιτέρω την αξία του. Ο Οργανισμός δηλαδή στηρίζει τα πάντα πάνω του και του έχει δώσει τα πάντα, για να πρωταγωνιστήσει και να πετύχει, άρα έχει λόγο σε κάποιες κρίσιμες αποφάσεις που θα πάρει ο παίκτης.

Εκτός βέβαια από την απουσία του Greek Freak θα απουσιάζουν από αυτό το παγκόσμιο και άλλα μεγάλα αστέρια του Ευρωπαϊκού Μπάσκετ.

Ένας από αυτούς, ίσως ο πιο σημαντικός, θα είναι ο super star των Denver Nuggets Nicola Jokic, φετινός πρωταθλητής του ΝΒΑ καθώς και MVP των τελικών με την ομάδα της πολιτείας του Κολοράντο. Ο Jokic θα απέχει από το φετινό παγκόσμιο για λόγους… ξεκούρασης.

Για τον ίδιο λόγο θα απέχουν και οι Καλάθης και Σλούκας, παίχτες των Φενέρμπαχτσέ (προς το παρόν τουλάχιστον) και Παναθηναϊκού αντίστοιχα.

Επίσης, θα απουσιάζει και ο MVP της EuroLeague των τελικών 2021 & 2022 Βασίλιε Μίσιτς ως παίχτης της Ανατολού Εφές και πλέον ως το νέο απόκτημα των Oklahoma City Thunder.

Τέλος, δεν θα αγωνιστεί ούτε ο Βίκτορ Γουενμπανιάμα, παίχτης της Εθνικής Γαλλίας αλλά και Νο.1 επιλογή στο NBA Draft του 2023 από τους San Antonio Spurs για να αφοσιωθεί στην νέα του ομάδα και το νέο του αυτό ξεκίνημα στην καριέρα του.

Να μην ξεχνάμε ότι ο Γιάννης είναι ένας από τους παίχτες που θέλει να τιμάει την χώρα μας σε κάθε διοργάνωση τόσο με την παρουσία του και με τις επιδόσεις του, κάτι που το έχει αποδείξει καθώς έχει συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, στο Ευρωμπάσκετ του 2015, στο Προ-Ολυμπιακό Τουρνουά του 2016, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 και τέλος στο Ευρωμπάσκετ του 2022. Άρα από το 2014 έως σήμερα έχει απουσιάσει μόνο από το Ευρμπάσκετ του 2017 λόγω τραυματισμού και το φετινό Παγκόσμιο, για τον ίδιο λόγο.

Φαίνεται λοιπόν η αγάπη του για την Εθνικής μας και αξίζει τον σεβασμό μας και όχι την καχυποψία μας.

Διαβάστε επίσης

ΑΕΚ: Σειρά δράσεων στη μνήμη του Μιχάλη Κατσουρή – Στο στο ΑΕΚ – Ντινάμο Ζάγκρεμπ η οικογένειά του

Ευρωπαϊκά κύπελλα: «Παρέλαση» από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, «αυτοκτόνησε» ο Άρης – 19η στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ η Ελλάδα

Γιάννης Αλαφούζος στο Reuters: Υπάρχει διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η ΕΠΟ δεν έχει κάνει το παραμικρό

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μουντομπάσκετ 2023, Γιάννη,mountobasket 2023, gianni