Μοσχάρι Στρόγκανοφ με μανιτάρια

Το μοσχάρι Stroganoff είναι ένα ρωσικό πιάτο με σοταρισμένες λωρίδες από βοδινό κρέας που μαγειρεύεται μέσα σε σμετάνα (ξινή κρέμα).

Επινοήθηκε από τον Γάλλο σεφ του κόμη Στρόγκανοφ, στα μέσα του 19ου αιώνα στη Ρωσία, και κατάφερε να γίνει εξαιρετικά δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σήμερα, με σημαντικές παραλλαγές βέβαια από την αρχική συνταγή.

Υλικά για τη Συνταγή

600 γραμμάρια μοσχάρι

φιλέτο ή μοσχάρι κόντρα, χωρίς κόκαλο

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

300 γραμμάρια μανιτάρια, κομμένα σε φέτες

3 κουταλιές (40 γραμμάρια) βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.

2 φλιτζάνια (500ml) ζωμό βοδινού

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα ντιζόν

2/3 (150ml) φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Εκτέλεση

1.Αρχικικά χτυπήστε ελαφρά το μοσχαρίσιο κομμάτι, με τον ειδικό σφυράκι ή με έναν βαρύ πλάστη, για να ισιώσει και να ανοίξει σε πάχος ¾ εκατοστού ή ζητήστε από τον χασάπη σας να το κάνει. Κόψτε σε μικρές λωρίδες (τεμαχίστε τις μακριές στη μέση) και πασπαλίστε τις με μια πρέζα αλατοπίπερο.

2. Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και βάλτε το να κάψει σε δυνατή φωτιά. Ρίξτε τη μισή ποσότητα του μοσχαριού, αφήστε το για 30 δευτερόλεπτα μόνο να ροδίσει λίγο, γυρίστε τα κομμάτια με λαβίδα όσο πιο γρήγορα μπορείτε και αφήστε το για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Αφαιρέστε το σε ένα πιάτο χωρίς να σας απασχολεί αν σε μερικά σημεία είναι ροδαλό και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο με την άλλη κουταλιά ελαιόλαδο και τις υπόλοιπες λωρίδες μοσχαριού.

3. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια, λιώστε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 1 λεπτό και έπειτα τα μανιτάρια, μέχρι να ροδίσουν. Ξύστε τον πάτο του τηγανιού (όχι αντικολλητικού) με την ξύλινη κουτάλα για να απελευθερωθούν τα κομμάτια γεύσης, προσθέστε το αλεύρι και σοτάρετε ανακατεύοντας για 1 λεπτό.

4. Βάλτε τον μισό ζωμό ανακατεύοντας και μόλις ενσωματωθεί βάλτε και τον υπόλοιπο.

5. Ρίξτε την κρέμα γάλακτος και τη μουστάρδα και ανακατέψτε να “λιώσει” η κρέμα και να ενσωματωθεί και να μην μοιάζει σαν να έχει “κόψει”.

6. Αφήστε να κοχλάσει, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για λίγο 3-5 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρά. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση.

7. Μεταφέρετε στο σκεύος και τα σοταρισμένα κομμάτια μαζί με τους ζωμούς τους, σιγοβράστε τα όλα μαζί για 1 λεπτό και αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε ζεστό με σπιτικό πουρέ πατάτας, λευκό ρύζι ή λεπτοκομμένες τηγανιτές πατάτες.

Διαβάστε επίσης:

Λουκούμι ροδιού με ολόκληρα φουντούκια

Lohikeitto, η παραδοσιακή φινλανδική ψαρόσουπα σολομού

Χιονούλες με σιμιγδάλι, σκόνη σαντιγί και ινδοκάρυδο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μοσχάρι Στρόγκανοφ,moschari strogkanof