Μόνο με κάρτα οι αγορές από 300 ευρώ - «Όπλο» κατά της φοροδιαφυγής ΦΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «ηλεκτρονικό χρήμα» θα καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή από ΦΠΑ και την απόκρυψη εισοδημάτων από εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, εκτιμά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και εξετάζει την υποχρεωτική χρήση της κάρτας για ποσά από 300 ευρώ και πάνω.

Το σχέδιο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» προβλέπει χρήση ειδικών τερματικών μηχανημάτων (POS) για όλες τις πληρωμές που αφορούν λιανικές πωλήσεις από καταστήματα και επιχειρήσεις, καθώς και παροχή υπηρεσιών από τους ελεύθερους επαγγελματίες

και σύνδεσή τους με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος του μέτρου που θα εφαρμοστεί πιλοτικά για τρεις μήνες και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη την αγορά και τους επαγγελματικούς χώρους είναι η άμεση καταγραφή του τζίρου από τους πωλητές και η αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ στο δημόσιο. Με τα ψηφιακά συστήματα πληρωμών η Εφορία θα εντοπίζει το πραγματικό εισόδημα και τον φόρο που πρέπει να καταβληθεί. Έτσι θα κλείσουν οι δίοδοι στη διακίνηση «μαύρου χρήματος» και το κράτος, εκτός από τους υπόλοιπους φόρους, θα λαμβάνει άμεσα τον ΦΠΑ.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να τεθεί πλαφόν στις πληρωμές μετρητών με όριο τα 200-300 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως με βάση το ισχύον καθεστώς η πληρωμή συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων άνω των 500 ευρώ γίνεται υποχρεωτικά μέσω του τραπεζικού συστήματος, ενώ οι αγορές από ιδιώτες όταν ξεπερνούν 1.500 ευρώ εξοφλούνται αποκλειστικά με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με επιταγές.

πιστωτικές κάρτεςπλαστικό χρήμαφοροδιαφυγήΦΠΑPOS
Keywords
Τυχαία Θέματα