Μητσοτάκης: «Τώρα μπαίνουν οι πρώτες ψηφίδες για το νέο ΕΣΥ που θα χρειαστεί μια 4ετια για να ολοκληρωθεί»

Τα απογευματινά χειρουργεία που ξεκινούν σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, ο προσωπικός γιατρός, οι προληπτικές εξετάσεις σε πληθυσμιακό επίπεδο αλλά και η κτιριακή αναβάθμιση στις υποδομές των νοσοκομείων και των Κέντρων, είναι οι πρώτες ψηφίδες που μπαίνουν στην εικόνα του νέου ΕΣΥ που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της τετραετίας.

Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ

και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα.

Αναφορικά με τις επεμβάσεις στα τακτικά περιστατικά που ξεκινούν μετά τις 15.00 έως και τις 22.00 το βράδυ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ αλλά και τις αντιδράσεις των υγειονομικών που διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού, ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά:

«Επιτέλους ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία. Εγώ βλέπω τα νοσοκομεία και τους γιατρούς να εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Σε πρώτη φάση αυτά τα χειρουργεία είναι πολύ πιο ανταγωνιστικά και αυτοί που πρέπει να παραπονιούνται, είναι οι κλινικάρχες ο ιδιωτικός τομέας γιατί ουσιαστικά τους στερούμε δουλειά που θα κατευθύνονταν σε αυτούς.

Βέβαια θα διαθέσουμε και ένα σημαντικό ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου τα απογευματινά χειρουργεία ειδικά για τους ευάλωτους συμπολίτες μας που είναι πολύ καιρό στη λίστα αναμονής να είναι δωρεάν.

Θα πληρώνεται το νοσοκομείο και ο γιατρός αλλά από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι από την τσέπη του ασθενούς.

Δηλαδή θα έχουν πρόσβαση άτομα που δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα και αυτοί είναι που μπορεί να περιμένουν πολλά χρόνια στη λίστα».

Πολλές παρεμβάσεις στις υποδομές του ΕΣΥ

Αναφορικά με τις ανακαινίσεις στις κτηριακές υποδομές των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας αλλά και την αναβάθμιση του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές παρεμβάσεις σχετικά με την υποδομή των νοσοκομείων μας και των Κέντρων Υγείας. Είχα βρεθεί προ 15 ημέρων στο Νοσοκομείο Τζάνειο και είδα την εικόνα πριν και μετά.

Σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνονται στη βελτίωση των υποδομών ειδικά στα Τμήματα Επειγόντων που ξέρουμε ότι πολύ συχνά αυτή η πρώτη υποδοχή του ασθενή στα νοσοκομεια μας είναι προβληματική».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις μεγάλες μεταρρυθμισθείς αναφορικά με την προσυμπτωματική υγεία του πληθυσμού.

«Μεγάλη έμφαση δίνουμε στον προσωπικό γιατρό και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας. Για πρώτη φορά αρχίζει και ριζώνει ως θεσμός. Και βέβαια πολύ μεγάλη προσοχή δίνουμε στην πρόληψη και τις προκλητικές εξετάσεις. ‘Αλλωστε έχει αποδειχθεί ότι η πρόληψη δεν σώζει μόνο ζωές αλλά μας γλιτώνει και από σημαντικούς πόρους.»

Η Ελλάδα του 2019 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2014 και στον τομέα της υγείας, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας:

«Καταρχάς η πανδημία άφησε πολλές πληγές αλλά μας άφησε και τις διπλάσιες ΜΕΘ και διπλάσιο προσωπικό.

Σήμερα δεν έχουμε απλά αυξημένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και σημαντικούς πόρους από ο Ταμείο Ανάκαμψης που κατευθύνονται στη βελτίωση των υποδομών του ΕΣΥ. Έχουμε προληπτικές εξετάσεις που δεν τις είχαμε ποτέ στη χωρά μας.

Έχουμε προσωπικό γιατρό που όσες φορές δοκιμάστηκε στο παρελθόν είχε αποτύχει.

Όλο αυτό είναι μια διαδικασία μεταρρύθμισης του ΕΣΥ που τώρα ξεκινάει. Πιστεύω ότι βλέπουμε ήδη τις πρώτες ψηφίδες μιας εικόνας η οποία θέλει σίγουρα μια τετραετία για να έχουμε ουσιαστικά και απτά αποτελέσματα. Για παράδειγμα στο νοσοκομείο Τζάνειο οι παλιοί θάλαμοι ήταν οκτώ άτομα χωρίς τουαλέτα. Τώρα είναι νέος θάλαμος με τουαλέτα, αυτό είναι μια διαφορά που τη βλέπει σήμερα ο ασθενής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι γίνονται πολλές παρεμβάσεις σε πολλά επιμέρους πεδία στο χώρο της υγείας και για να ολοκληρωθεί το νέο ΕΣΥ θα απαιτηθεί μια τετραετία.

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης σχεδόν «τελείωσε» την Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο (video)

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Μην μας κουνάει και το δάχτυλο, ο νόμος ισχύει για όλους

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΙ: Δεν θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα το Πάσχα – Η Δικαιοσύνη θα δώσει απαντήσεις για τα Τέμπη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Τώρα, ΕΣΥ, 4ετια,mitsotakis, tora, esy, 4etia