Μητσοτάκης στο 15ο συνέδριο της ΝΔ: Ολομέτωπη επίθεση στην αντιπολίτευση, στροφή στη Δεξιά

Με σφοδρή επίθεση στο σύνολο της αντιπολίτευσης, ενίοτε και με βαριές εκφράσεις, και θέτοντας σκληρά διλημματικού χαρακτήρα διακυβεύματα για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά έδωσε και το… εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου από το βήμα του 15ου συνεδρίου του κόμματος που άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής στο Ζάππειο.

Πυρά κατά πάντων

Όπως είχε γράψει

και το topontiki.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά με την ομιλία του «έδωσε σήμα» συσπείρωσης και ευρείας κινητοποίησης στο κόμμα του, ενόψει της ευρω-κάλπης, ωστόσο, εξαπέλυσε από νωρίς επίθεση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας την αρχή με την Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο, όταν αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας και τους εξοπλισμούς.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «στα κούφια λόγια δήθεν πατριωτών απαντάμε με πράξεις», προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μεγάλη μας διαφορά με όσους εμπορεύονται τον πατριωτισμό. […] Να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία, ενώ πουλάς κεραλοιφές και χειρόγραφα του Χριστού συνιστά μέγιστη πολιτική εξαπάτηση» και λίγο αργότερα μιλώντας για «έναν τηλε-θαυματοποιό που διαφημίζει λύσεις σε κάθε πρόβλημα, διαδίδοντας όμως επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας».

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ένα εισαγόμενο αρχηγό που προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς μιλώντας με θράσος και χωρίς εκλογική απειρία, αφήνοντας υπονοούμενα για νοθείες. Θέλοντας να ξεπεράσει ακόμα και τον προκάτοχό του υπόσχεται παροχές από το παλιό λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται πως δεν έχει ξεραθεί ακόμα», ενώ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη σημείωσε δηκτικά ότι «δίπλα του (σ.σ. στον Στέφανο Κασσελάκη), ένας δεύτερος πρόεδρος αρχίζει να βάφει το κόμμα του με τα χρώματα του πρώτου, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα μείνει τρίτο. Πράγματι, ωραία φιλοδοξία».

Ταυτόχρονα, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η αντιπολίτευση δεν διστάζει να δυσφημίσει τη χώρα στο εξωτερικό και να καπηλεύεται ένα τεράστιο πένθος στο εσωτερικό, κάνοντας τον πόνο κομματικό εργαλείο, ενώ επιστρέφοντας στη ρητορική περί «συμφερόντων», σημείωσε ότι όσοι θέλουν να πριονίσουν την κυβέρνηση και τη ΝΔ για να δυναμώσουν, είναι βαθιά γελασμένοι. «Έχουμε υποχρέωση να μην επιτρέψουμε ο δημόσιος λόγος να γίνει βάλτος φημών» τόνισε και είπε ότι έτσι διαλύεται ο ίδιος ο κοινωνικός ιστός και αποκαλύπτεται το ήθος της αντίπερα όχθης, «με μια χυδαία τοξικότητα που δεν θα μας βρει απροετοίμαστους», κάνοντας λόγο για «βρώμικο παιχνίδι» και για «διαβολές που “πυροβολούν” οικογένειες».

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έθεσε και το σαφές διακύβευμα των ευρωεκλογών, λέγοντας ότι «σήμερα η παράταξή μας κινείται σε ένα περίπλοκο περιβάλλον, με σημαντικές επιτυχίες, αλλά και με σύννεφα που οι πολίτες μας ζητούν να διαλύσουμε» και προσθέτοντας ότι «κεντρικό ζητούμενο η πολιτική σταθερότητα. Είμαστε σε κρίσιμη καμπή, η πατρίδα δεν θα συγχωρέσει πισωγύρισμα. Αυτό το συμπέρασμα δίνει άλλη διάσταση και στις ευρωεκλογές, που είναι μάχη με εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό αποτύπωμα. Να στείλουμε μήνυμα ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην τροχιά σιγουριάς και ανάπτυξης που επέλεξαν πριν από εννέα μήνες. Αυτό θα θελήσουν οι αντίπαλοί μας, να αμφισβητήσουν κυβέρνηση, ΝΔ και Μητσοτάκη»

Ο Κ. Μητσοτάκης συμπύκνωσε το μήνυμα αυτό στη φράση «όχι στους άκαιρους πειραματισμούς, ναι στην σταθερότητα και τη σιγουριά», επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι «η απερίσκεπτη ψήφος, μπορεί να γίνει ψήφος αψήφιστη» και εξηγώντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να ερμηνευτεί παραμορφωτικά και η Ελλάδα να μπει σε νέες περιπέτειες. Προσέθεσε, δε ότι «οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι καθιέρωσαν τα σύνορα ως ευρωπαϊκά, ποιοι διαμόρφωσαν πολιτική για το μεταναστευτικό, ποιοι πετύχαμε να συγκροτηθεί το ταμείο ανάκαμψης. Αυτή είναι η ΝΔ, η παράταξη που μπορεί να μεταφράζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε απτά οφέλη για τη χώρα», αλλά και ότι «η ΝΔ κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015, βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό».

Απευθυνόμενος, δε, στα στελέχη του κόμματος, είπε ότι «δεν είναι καιρός για συνθήματα, αλλά για επιχειρήματα. Δεν είναι καιρός για χαλαρή νοοτροπία, αλλά για συσπείρωση» και τα κάλεσε «να ενωθούμε όπως στις εκλογές του περασμένου Μαΐου και του περασμένου Ιουνίου» ζητώντας δυναμική συμμετοχή και απαντήσεις με ήθος στις βρώμικες επιθέσεις, αλλά και υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα αποφασίσουν πολλά περισσότερα από την εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρώπη: από τη μια θα καθορίσουν αν η χώρα θα έχει ισχυρή φωνή στις Βρυξέλλες και από την άλλη αν η Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή και ασφαλής και αν θα συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Μάλιστα, είπε ότι πρώτος ο ίδιος δίνει το «παρόν» στη μάχη απέναντι «σε όσους θέλουν η Ελλάδα να γυρίσει πίσω».

Γυναικοκτονία και αστυνομία

Αναφερόμενος στην πρόσφατη γυναικοκτονία έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, ο πρωθυπουργός έκανε μια αναφορά που προκάλεσε εντύπωση, καθώς είπε ότι «όταν μια κοπέλα δολοφονείται έξω από αστυνομικό τμήμα σκύβουμε το κεφάλι και λέμε πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Περιστατικά όπως αυτά αμαυρώνουν αυτά που έχουμε πετύχει. Ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί για να προστατεύσουν τον πολίτη, όπως πρέπει να γίνονται και πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα», αλλά και συμπλήρωσε με νόημα ότι «οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους και να έχουν και τη δική μας στήριξη αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους», φράση που ερμηνεύεται ως «κίνηση καλής θέλησης» προς τους αστυνομικούς, αλλά και μήνυμα προς τα πιο… δεξιά τμήματα του εκλoγικού σώματος.

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και… πιέζουν δημοσκοπικά την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «το ξέρουμε όλοι μας στο κυβερνητικό επιτελείο, ότι η ακρίβεια πιέζει ακόμα τα ασθενέστερα νοικοκυριά. Όλα αυτά, όμως, δείχνουν μία συνεχή προσπάθεια. Τα πράγματα ναι, αργά αλλά σταθερά, γίνονται καλύτερα. Με στοχευμένες κινήσεις, όπως αυτές που τιθάσευσαν τις αυξήσεις στο ρεύμα, να αρχίζουν να απλώνονται σε εκατοντάδες είδη στο σούπερ μάρκετ. Αλλά κυρίως με μόνιμα μέτρα που στηρίζουν το εισόδημα μετά το κύμα της διεθνούς ακρίβειας. Ο στόχος τον οποίο είχαμε θέσει προεκλογικά, μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ, θα υλοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση».

Επίσης, απάντησε και σε κριτικές για το «άνοιγμα» της ΝΔ σε άλλους πολιτικούς χώρους, λέγοντας ότι στα πλεονεκτήματα της παράταξης συμπεριλαμβάνεται και «η τολμηρή ανανέωση των ιδεών και των στελεχών μας. Κάτι που επιτρέπει σήμερα στη ΝΔ να γίνεται η μεγάλη κοίτη στην οποία συναντώνται ευρύτερες δυνάμεις, από πιθανόν διαφορετικές αφετηρίες, όμως όλες τους με την ίδια επιδίωξη: η Ελλάδα να γίνει ακόμα πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, πιο σύγχρονη. Γιατί η προσαρμοστικότητα ανήκει και αυτή στα χαρακτηριστικά μας. Ήμασταν πάντα ως παράταξη ανοιχτοί σε νέες ιδέες, ήμασταν ανοιχτοί σε νέα πρόσωπα. Δεν περιχαρακωθήκαμε πίσω από ιδεολογικές αγκυλώσεις, ούτε νιώσαμε ποτέ απειλή από κάποιον που μας πλησίασε».

Τέλος, ουσιαστικά έθεσε και το… διακύβευμα για την κυβέρνησή του για το υπόλοιπο διάστημα της θητείας της λέγοντας ότι «τις παθογένειες δεκαετιών καλείται τώρα να ξεριζώσει η δεύτερη θητεία μας. Γιατί, αν μέχρι τώρα πετύχαμε να ανακουφίσουμε τη χώρα από τις πληγές που της προκάλεσαν οι μεγάλες καθυστερήσεις, έφτασε η ώρα να πολεμήσουμε και τις αιτίες τους. Ξέρουμε ότι είναι ένα έργο δύσκολο. Πάντα γύρω από τα προβλήματα φυτρώνουν παράκεντρα των συμφερόντων. Το έχω πει πολλές φορές: οι μεταρρυθμίσεις ίσως ξεβολεύουν μερικούς, όμως συμφέρουν και θα ευνοήσουν τους πολλούς, γι’ αυτό και θα συνεχιστούν. Δεν μας τρομάζουν τα εμπόδια, δεν μας φοβίζουν οι εντυπώσεις της στιγμής».

Διαβάστε επίσης:

Κάτοικος Γαύδου σε Κασσελάκη: «Δεν θα κάνεις ό,τι κάνουν οι προηγούμενοι; Να κοιτάζεις και τα ακριτικά νησιά»

Δημοσκόπηση MRB: Η συσπείρωση των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών – Νο1 πρόβλημα των πολιτών η ακρίβεια

Ανδρουλάκης για απόφαση ΣτΕ: Αποδεικνύεται ότι υπάρχει κράτος δικαίου, όσο και να το υπονομεύει ο Μητσοτάκης

Keywords
μητσοτακης, ιουνίου, νεα δημοκρατια, λύση, συριζα, ΠΑΣΟΚ, ελλαδα, καλοκαιρι, καιρος, εκλογες, μαΐου, συμμετοχή, βρυξέλλες, ταξι, νέα, mrb, μυστικες δημοσκοπησεις, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, δημοσκοπηση, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, αστυνομικο τμημα, κομματα, βημα, δημοκρατια, ζαππειο, θητεια, πλαισιο, το βημα, χρωματα, ωρα, mrb, βρυξέλλες, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, δικη, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκφρασεις, ενιοτε, ευρωπη, ιδεες, ιδια, θεωριες, θρασος, θρησκεια, ομιλια, κυβερνηση, κυμα, κομμα, λύση, λογια, λογο, μαΐου, μηνες, μισθος, νικο, νοημα, νοοτροπια, παντα, ουσιαστικα, οχηματα, πενθος, περιβαλλον, προβληματα, ρευμα, ρητορικη, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, συνθηματα, σουπερ, τμημα, φωνη, ανηκει, ειδη, εννεα, εθνικο, χωρα, ιουνίου, κοπελα, μεινει, μπροστα, πληγες, τηλε
Τυχαία Θέματα