Μεταναστευτικό: Φόβοι για νέα «Λαμπεντούζα» σε Γαύδο και Κρήτη, «θα βρούμε τη βέλτιστη λύση» λέει η κυβέρνηση

Στην παραδοχή ότι οι μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη έχουν αυξηθεί, οδηγείται πλέον η κυβέρνηση, που τίθεται σε συναγερμό, μετά  τις αρχικές εκτιμήσεις για «μικρή ελεγχόμενη ροή».

Η τρέχουσα κατάσταση αναγκάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβεί εσπευσμένα στην Αίγυπτο την Κυριακή, μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους πρωθυπουργούς, της Ιταλίας

και του Βελγίου, καθώς σχεδόν 20.000 Λίβυοι επιδιώκουν να ταξιδέψουν προς την Κρήτη.

«Έχουμε μια μικρή -αλλά με μικρή αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα- ροή προς τη νότια Κρήτη. Εμείς έχουμε διεκδικήσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη προς την Αίγυπτο», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, από τον Έβρο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε: «Βρέθηκα σήμερα στον Έβρο συνοδεύοντας τον Γερμανό υπουργό Μετανάστευσης για να τονίσουμε ακριβώς αυτό: Ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Ήταν και ο συνάδελφος Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επισκέφθηκε το νέο φράχτη που χτίζεται. Εμείς είδαμε όλα τα υπόλοιπα και όλη την υποδομή που έχουμε εδώ.

Υπάρχει πρόβλημα με την Αίγυπτο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι η σημαντικότερη χώρα της Μέσης Ανατολής, η πολυπληθέστερη του αραβικού κόσμου, με 110 εκατομμύρια. Φιλοξενεί εννέα εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει παίξει παραδοσιακά τον σταθεροποιητικό ρόλο, τον σημαντικό για όλη την περιοχή η οποία βρίσκεται σε ανάφλεξη, αλλά και για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Ούτε μία βάρκα δεν έχει φύγει από την αιγυπτιακή ακτή την τελευταία δεκαετία, ωστόσο βλέπουμε ότι από την ανατολική Λιβύη, μία περιοχή αυτονομημένη μέσα από τον εμφύλιο πόλεμο, έχουμε μια μικρή -αλλά με μικρή αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα- ροή προς τη νότια Κρήτη.

Εμείς έχουμε διεκδικήσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη προς την Αίγυπτο και είμαστε ευτυχείς που γίνεται αυτό το ταξίδι και αυτή η συμφωνία ήταν κάτι το οποίο το θέταμε μετ’ επιτάσεως στους εταίρους μας, όταν εκείνοι ήταν είχαν το ενδιαφέρον τους στραμμένο προς την Ουκρανία.

Έχουμε τους Πολωνούς, έχουμε τους Εσθονούς, τους Λετονούς, τους Σουηδούς, τους Φινλανδούς. Δεν ήταν η κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο στην πρώτη προτεραιότητα.

Ευτυχώς, ωστόσο, τα “καμπανάκια” χτύπησαν και έχουμε αυτό το ταξίδι τώρα. Προσδοκούμε αυτό που καταφέραμε και αλλού, όπως για παράδειγμα στην Τυνησία. Η Αίγυπτος είναι μια πολύ μεγαλύτερη χώρα, πολύ σπουδαία πραγματικά, και είμαστε ευγνώμονες για τον ρόλο που έχει παίξει συνολικά στην περιοχή. Χρειάζεται αυτή τη στήριξη».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μετανάστευσης, είχε ενημερώσει στις 26 Φεβρουαρίου το ΚΥΣΕΑ για «μεγάλη μείωση» των μεταναστευτικών ροών και τη σταδιακή αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος υποδοχής, όπως είχε δηλώσει τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης

«Ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν στις δομές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί πάνω από 25% σε σύγκριση με τις αρχές Ιανουαρίου», σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο ΚΥΣΕΑ ο αρμόδιος υπουργός.

«Στόχος να βρούμε τη βέλτιστη λύση για τη Γαύδο»

Για το πότε και με ποιον στόχο θα μεταβεί ο ίδιος στην Κρήτη, ο κ. Καιρίδης ανέφερε:

«Η πλειοψηφία των ροών αφορά Αιγύπτιους και έχει να κάνει με την οικονομική κρίση στο εσωτερικό της Αιγύπτου που έχει πληγεί περισσότερο από τον πόλεμο στη Γάζα. Έχουμε 8 εκατομμύρια εκτοπισμένους στο Σουδάν, είχαμε εμφύλιο στην Αιθιοπία. Όλη η περιοχή του Σαχέλ φλέγεται. Όλη Μέση Ανατολή σήμερα, συνολικά, έχει πρόβλημα – πέρα από τη Γάζα, να θυμηθούμε τους Χούθι, όλα αυτά που γίνονται στο νότιο Λίβανο, και ούτω καθεξής.

Ο στόχος ο δικός μου στην επίσκεψη στην Κρήτη είναι σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, τον περιφερειάρχη, τους δήμους, τους τοπικούς παράγοντες, να μπορέσουμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος με ασφάλεια. Τα πήγαμε πολύ καλά (…)

Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία. Υπάρχουν οι πόροι και τα μέσα. Δεν θα αφεθεί μόνη της η Κρήτη και ακόμα περισσότερο η Γαύδος, που είναι ένα πολύ μικρό νησί με πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους.

Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι είμαστε εδώ να στηρίξουμε – και μαζί να συνεργαστούμε για να βρούμε τη βέλτιστη λύση, όπως έχουμε κάνει παντού στην Ελλάδα. Και είχαμε αυτό το καλό αποτέλεσμα, αν θέλετε στον Έβρο, με τη μείωση του 90% σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου. Πρόβλημα υπήρχε και με τους διακινητές στην Εγνατία».

Για το αν λειτουργεί αποτελεσματικά η συνεργασία με την Τουρκία και τοποθετούμενος για το ποια είναι εντέλει τα μετρήσιμα αποτελέσματα, ο υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε:

«Τα έχουμε και είναι αναμφισβήτητα. Δημοσιεύονται κάθε μήνα. Η συνολική πτώση των ροών από τον Ανατολικό Μεσογειακό Διάδρομο από την Τουρκία, ξεπερνάει το 75% σε σχέση με τα υψηλά του Σεπτεμβρίου.

Και έχουμε μια πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση του συστήματος υποδοχής και καταγραφής που ξεπερνάει το 35%. Στη Λέσβο είχαμε φτάσει τους 6.000 διαμένοντες τον περασμένο Γενάρη και μέσα σε 45 μέρες ο αριθμός έχει πέσει στους 3.500.

Μιλάω για τη Λέσβο που είναι το μεγαλύτερο, το εμβληματικό νησί, που έχει δεχθεί παραδοσιακά τη μεγαλύτερη πίεση.

Η συνεργασία βοηθάει – και κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος τώρα στη Γαύδο είναι η συνεργασία με την Αίγυπτο. Εκεί στρέφουμε την προσοχή μας. Συναντήθηκα χθες με τον Αιγύπτιο πρέσβη στο υπουργείο. Πηγαίνει ο πρωθυπουργός. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την Αίγυπτο σε αυτή την πολύ κρίσιμη διεθνή συγκυρία».

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα στο μεταναστευτικό είναι με τη σκληρή γραμμή -παρόμοια με αυτήν της Ιταλίας- ή με την πιο ήπια, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε:

«Προφανώς είμαστε με τη γραμμή της αυστηρής προστασίας των συνόρων. Έχουμε δώσει μεγάλη μάχη για να πείσουμε τους επαμφοτερίζοντες -όχι τους ακραίους, αφελείς της μιας πτέρυγας- αλλά τουλάχιστον τους επαμφοτερίζοντες, ότι σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία δεν μπορεί να είμαστε αφελείς. Είμαστε ανθρωπιστές, είμαστε Ευρωπαίοι, ευρωπαϊστές, πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά δεν είμαστε αφελείς. Και αυτό σημαίνει “ναι” στην αυστηρή προστασία των συνόρων με ασφάλεια για την ανθρώπινη ζωή, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά με αυστηρότητα.

Αυτό δείχνει ο φράχτης, αυτό δείχνει η επένδυση που έχουμε κάνει στους συνοριοφύλακες, τη νέα τεχνολογία, στα νέα σκάφη του λιμενικού, όλα αυτά που γίνονται για την καλύτερη διαχείριση.

Σε σχέση με την Μελόνι (σ.σ. Ιταλία) ή σε σχέση με τον Σούνακ (σ.σ. Βρετανία) έχουμε πετύχει καλύτερα αποτελέσματα.

Η αύξηση ήταν μικρότερη απ’ ότι εκεί.

Είναι μια διεθνής αυτή η κατάσταση μετά τον κορονοϊό. Εμείς είμαστε στο πιο ευαίσθητο σημείο, διότι έχουμε δύο διαδρόμους. Εμείς δεν είμαστε όπως η Ιταλία που έχει μόνο τον κεντρικό μεσογειακό. Έχουμε και τον ανατολικό μεσογειακό από την Τουρκία και αυτόν από τη Λιβύη. Και άρα πρέπει να είμαστε ακόμα περισσότερο σε εγρήγορση και προσεκτικοί.

Και νομίζω ότι τα έχουμε καταφέρει και στο μέτωπο της φύλαξης και στο μέτωπο της διαχείρισης. Δεν έχουμε διάχυση του προβλήματος σε δημόσιους χώρους. Ως προς αυτό που έχετε δει στην Ιταλία όλο το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο, μπορούμε με το σύστημα υποδοχής και ταυτοποίησης να εξασφαλίσουμε ασφάλεια για την τοπική κοινωνία».

Στο Κάιρο όλα τα βλέμματα – Συμφωνία – μαμούθ με την ΕΕ για το μεταναστευτικό

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για συμφωνία για το μεταναστευτικό, που θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας ύψους πάνω από 7 δισ. ευρώ προς την Αίγυπτο, και για αυτό μεταβαίνουν στο Κάιρο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Τζόρτζια Μελόνι από την Ιταλία , και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για συναντήσεις με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με βασικό αντικείμενο την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Πακέτο βοήθειας 7,4 δισ. ευρώ για την Αίγυπτο

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΕ ετοιμάζει πακέτο βοήθειας 7,4 δισ. ευρώ για την Αίγυπτο με στόχο τη στήριξη της οικονομίας της, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν κινδυνεύουν να επιδεινώσουν τα οικονομικά προβλήματα στη βορειοαφρικανική χώρα και να αυξήσουν τη μεταναστευτική πίεση στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη συμφωνία είναι η τελευταία σε μια σειρά συμφώνων της ΕΕ με χώρες της Βόρειας Αφρικής με στόχο την αποφυγή της οικονομικής αστάθειας γύρω από τη γειτονιά της Ευρώπης και την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης από την Αφρική. Ακολουθεί άλλες συμφωνίες με την Τυνησία και τη Μαυριτανία στις οποίες δόθηκαν χρήματα και άλλα κίνητρα σε αντάλλαγμα με την καλύτερη αστυνόμευση των συνόρων των χωρών, παρά τις ανησυχίες πολιτικών και ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποτελεσματικότητα τέτοιων ρυθμίσεων.

Η συμφωνία ολοκληρώνει μήνες διαπραγματεύσεων που επιταχύνθηκαν μετά την επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου από τους μαχητές της Χαμάς και τον πόλεμο που ακολούθησε, εν μέσω φόβων για πιθανές μετακινήσεις προσφύγων από τη Γάζα. Ωστόσο, οι αιγυπτιακές αρχές κράτησαν τα σύνορά τους προς τον θύλακα σφραγισμένα και απέρριψαν επανειλημμένα την ιδέα του Ισραήλ να προσπαθεί να εκτοπίσει μεγάλο αριθμό 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά.

Η συμφωνία περιλαμβάνει στήριξη στον ενεργειακό τομέα της Αιγύπτου και βοήθεια για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού Σουδανών προσφύγων στη χώρα. Δεσμεύεται επίσης να βοηθήσει στην οχύρωση των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη, από όπου οι άνθρωποι διασχίζουν τη Μεσόγειο καθ’ οδόν προς την Ευρώπη, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους της ΕΕ που ενημερώθηκαν για το θέμα. Το προγραμματισμένο πακέτο περιλαμβάνει 7,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια έως το τέλος του 2027.

Περίπου 1 δισ. ευρώ σε έκτακτη οικονομική βοήθεια θα μπορούσε να καταβληθεί αμέσως. Άλλη μια μακροοικονομική βοήθεια 4 δισ. ευρώ, που συνδέεται με μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο ενός διευρυμένου προγράμματος του ΔΝΤ υπό συζήτηση, θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το υπόλοιπο του πακέτου θα αντληθεί από διάφορες ροές χρηματοδότησης της ΕΕ, ανέφεραν αξιωματούχοι. Ένας αξιωματούχος που συμμετείχε στις προετοιμασίες είπε ότι η συμφωνία ήταν «ουσιαστική αλλά στρατηγικής σημασίας», προσθέτοντας: «Ανησυχούμε για δύο σύνορα – τα σύνορα Σουδάν-Αιγύπτου, όπου οι Σουδανοί εισέρχονται στη χώρα και τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, όπου οι άνθρωποι εξέρχονται».

«Όταν κοιτάς προς τα δυτικά, είναι η Λιβύη. Όταν κοιτάς προς το νότο, είναι το Σουδάν, είναι η Ερυθραία. Και έτσι η στρατηγική θέση της Αιγύπτου, με πληθυσμό 80 εκατομμυρίων, όπως και η ανάπτυξή της είναι πολύ σημαντική. Η Αίγυπτος απορροφά πολλή μετανάστευση από την αφρικανική ήπειρο. Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλοί λόγοι για να συνεργαστούμε», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕυρωπαΙκής Επιτροπής, Πήτερ Στάνο.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με το Κάιρο, με το οποίο μοιράζεται κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και καιρό τη σημασία μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Αίγυπτο, ενώ ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που είχε αναδείξει τη σημασία της Αιγύπτου για την ΕΕ και για την σταθερότητα στην περιοχή, λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ», ανακοινώνοντας ότι Μητσοτάκης και αλ Σίσι θα έχουν και διμερή συνάντηση.

Δεδομένων των αυξημένων αφίξεων μεταναστών στη Γαύδο, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στο νότιο άκρο της χώρας, με τον Π. Μαρινάκη να μιλά για «μικρή ροή» σύμφωνα και με το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και στη συνάντηση της Κυριακής στο Κάιρο, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «κλειδί σε αυτό (σ.σ. στη διαχείριση του μεταναστευτικού) είναι η Αίγυπτος και η συνεργασία μας με τη χώρα. Εδώ έχει πολύ μεγάλη σημασία και η επίσκεψη του πρωθυπουργού», προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να προστατεύσουμε τα σύνορα της χώρας, όπως έχουμε κάνει με επιτυχία σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ευρώπης σε όλες τις περιπτώσεις, ούτως ώστε να έχουμε την καλύτερη διαχείριση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό».

1.500 αφίξεις στην Κρήτη το τελευταίο τρίμηνο

Μόνο στην Κρήτη, το τελευταίο τρίμηνο, οι αφίξεις αγγίζουν τις 1.500. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχαμε σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις αφίξεις μεταναστών στο νησί στα νότια της Κρήτης και στο Ηράκλειο και στα Χανιά αλλά και στη Γαύδο.

Συγκεκριμένα περισσότεροι από 220 μετανάστες, κυρίως από τη Λιβύη, οι κάτοικοι της οποίας ζουν σε καθεστώς εσωτερικής πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, κατέφτασαν στα νότια του νησιού το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

«Έχουν μετατρέψει το νησί μας σε μια πύλη εισόδου, το τελευταίο δεκαήμερο με αποκορύφωμα το προηγούμενο σαββατοκύριακο το κακό παράγινε και αυτό πιστεύω ήταν λογικό λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Συριγωνάκης, αντιπεριφερειάρχης Ενότητας Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο «όσο περνάει ο χρόνος κι έρχεται η θερινή περίοδος τόσο θα έχουμε αύξηση αυτών των ροών».

Είναι αξιοσημείωτο από τα όσα λένε οι ίδιοι οι μετανάστες στις ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πως στα παράλια της Λιβύης περιμένουν σχεδόν 20.000 για να ταξιδέψουν προς την Κρήτη, που βρίσκεται στην καρδιά του μεταναστευτικού διαδρόμου, και προς την Ευρώπη.

«Eίχαμε μια επικοινωνία με τον κ. Καιρίδη, τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι τέλος του μήνα με πιθανή ημερομηνία την 28η Μαρτίου θα έρθει στο νησί μας για να γίνουν εδώ οι συναντήσεις και οι συζητήσεις» σημείωσε ο κ. Συριγωνάκης.

«Δεν αντέχουμε άλλο. Οι υποδομές του νησιού μας είναι τέτοιες που δεν μας επιτρέπουν να φιλοξενούμε τόσους μετανάστες», ανέφερε στο topontiki.gr η Μανωλία Στεφανάκη, δήμαρχος Γαύδου.

«Δεκάδες μετανάστες φτάνουν καθημερινά στο νησί από τα παράλια της Βόρειας Αφρικής και οι τοπικές Αρχές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αξιοπρεπούς φιλοξενίας εκατοντάδων ανθρώπων» αναφέρει η κα Στεφανάκη.

«Η Γαύδος δεν αντέχει άλλο. Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, πριν συμβεί κάτι που θα είναι άσχημο για όλους» υπογραμμίζει η δήμαρχος. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χώρας. Παλεύουμε με την απομόνωση στην ανοιχτή θάλασσα.

Οι κάτοικοι του νησιού μας είναι μόλις 70 άτομα – ηλικιωμένοι ως επι το πλείστον. Εχουμε και δύο μικρά παιδιά – μαθητές της Α΄ Δημοτικού. Υπάρχει μόνιμα ένας γιατρός στο νησί.

Η συγκοινωνία με την Κρήτη – στα χαρτιά – είναι έξι φορές την εβδομάδα. Ωστόσο πολλές φορές – ιδιαίτερα τον χειμώνα – δεν εκτελούνται όλα τα δρομολόγια».

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Σάλος με τις «βόμβες» της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για «κυβερνητικό μπλόκο» – Πυρά της αντιπολίτευσης

Βούλα Κεχαγιά για δηλώσεις Μαρινάκη:  «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»

ΣΥΡΙΖΑ: Εμπλοκή με τον Όθωνα Ηλιόπουλο – Δεν παραιτείται

Keywords
νέα, κρητη, λύση, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, λωρίδα της γάζας, financial times, το νησι, λιβυη, αιγυπτος, ΕΡΤ, ελλαδα, τυνησια, κυσεα, μαρινακης, σημαίνει, καλοκαιρι, times, μκο, ΔΝΤ, ηρακλειο, χανια, συγκοινωνιες, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, θερινη ωρα, Μις φαν ντερ ρόε, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αποτελεσματα, μιλα, ημερομήνια, οικονομικη κριση, χωρες, το θεμα, αφρικη, δανεια, ηγετης, θαλασσα, θεμα, ισραηλ, ιταλια, μκο, νησι, ουκρανια, περιοδος, πιεση, πλαισιο, πυλη, ωρα, times, αυξηση, αιθιοπια, ανθρωπινα δικαιωματα, αφιξεις, βοηθεια, βρισκεται, γαζα, γαυδος, γεγονος, γειτονια, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, δηλωσεις, δειχνει, δωσει, εγρηγορση, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εβδομαδα, εξι, επικοινωνια, επιτυχια, ερυθραια, ερχεται, ευρωπη, τεχνολογια, ζωη, ιδεα, ιδια, ιδιο, κυσεα, λύση, λογο, λωρίδα της γάζας, μαμουθ, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μικρο, νοτια κρητη, παιδια, ροη, προβληματα, ροες, ρολο, συζητηση, σειρα, σισι, σκαφη, ταση, τουρκια, φαταχ, φθινοπωρο, χρονος, ασφαλεια, δικαιωματα, εννεα, financial times, γερμανο, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, καρδια, κυριακη, πακετο, παυλος, σημαίνει, ταξιδι
Τυχαία Θέματα
Μεταναστευτικό, Φόβοι, Λαμπεντούζα, Γαύδο, Κρήτη,metanasteftiko, fovoi, labentouza, gavdo, kriti