Μεσανατολικό: Εκατοντάδες καλλιτέχνες ζητούν μποϊκοτάζ κατά της Γερμανίας, για την υποστήριξη προς το Ισραήλ

Περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, συγγραφείς και διανοούμενοι απ’ όλο τον κόσμο ανέλαβαν πρωτοβουλία για ένα διαφορετικό μποϊκοτάζ κατά της Γερμανίας, καλώντας τους ανθρώπους του χώρου τους να αρνηθούν την συνεργασία με ιδρύματα και οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το γερμανικό κράτος, ώστε να καταγγείλουν με αυτόν τον τρόπο την στάση της Γερμανίας στον πόλεμο στη Γάζα.

Η εκστρατεία έχει την υποστήριξη της γαλλίδας συγγραφέως, που έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ, Ανί Ερνό και του Παλαιστίνιου ποιητή και ακτιβιστή Μοχάμεντ ελ-Κουρντ και οι

υπογράφοντες την πρωτοβουλία κατηγορούν την Γερμανία ότι υιοθέτησε «πολιτικές μακαρθισμού που καταπνίγουν την ελευθερία της έκφρασης, ιδιαίτερα την έκφραση αλληλεγγύης υπέρ των Παλαιστίνιων». Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν επίσης η αμερικανίδα ηθοποιός Ίντια Μουρ και ο λιβανέζος ρόκερ Χάμεντ Σίνο, της δημοφιλούς μπάντας Mashrou’ Leila.

The first list of supporters of our strike campaign has been released. @JadSalfiti reports for @AJEnglish .

As @m7mdkurd points out, “There can be no business as usual during a genocide…”

Join the STRIKE!https://t.co/pR0kl6RG7F

— STRIKE GERMANY (@strikegermany) January 11, 2024

Οι ενέργειες των γερμανικών αρχών αφότου άρχισε ο πόλεμος έχουν ανατριχιαστικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στον χώρο των τεχνών, υποστηρίζουν οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο μποϊκοτάζ.

«Σε μία περίοδο που σφαγιάζονται Παλαιστίνιοι από έναν στρατό που υποστηρίζεται από τη Γερμανία και σε μία περίοδο εντεινόμενου αυταρχισμού των γερμανικών θεσμών, είναι πιο σημαντικό τώρα παρά ποτέ οι άνθρωποι να απορρίψουν δημοσίως και κατηγορηματικά τον αντι-παλαιστινιακό ρατσισμό και να μποϊκοτάρουν οργανισμούς που διασπείρουν ή συγκαλύπτουν αυτόν τον ρατσισμό», δήλωσε στο Al Jazeera ο παλαιστίνιος ποιητής Ελ-Κουρντ. «Δεν μπορούν να συνεχίζονται οι συνηθισμένες δουλειές  στη διάρκεια μιας γενοκτονίας και δεν μπορεί να υπάρχει συνεργασία με αυτούς που αρνούνται, δικαιολογούν ή συμμετέχουν στην γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού στην Λωρίδα της Γάζας. Είναι ηθική μας ευθύνη», πρόσθεσε.

STRIKE GERMANY is a call for international cultural workers to strike from German cultural institutions. It is a call to refuse German cultural institutions' use of McCarthyist policies that suppress freedom of expression, specifically expressions of solidarity with Palestine 1/x pic.twitter.com/eMoUPSacTR

— STRIKE GERMANY (@strikegermany) January 8, 2024

Η πρωτοβουλία αποκαλείται «Πλήξτε τη Γερμανία» και έχει στόχο να φέρει στο προσκήνιο την γερμανική καταστολή κάθε φιλοπαλαιστινιακής ενέργειας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος. Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας κατηγορούν τη Γερμανία επειδή έχει απαγορεύσει τα σύμβολα έκφρασης αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, οι αρχές του Βερολίνου έχουν απαγορεύσει τις φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις και ο γερμανός πρόεδρος έχει καλέσει τους Άραβες να αποστασιοποιηθούν από την Χαμάς.

«Πολιτιστικά ιδρύματα επιτηρούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τις πρωτοβουλίες υποστήριξης, τις ανοιχτές επιστολές και τις δημόσιες δηλώσεις για να εντοπίζουν ενέργειες αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, προκειμένου να βγάλουν από τη μέση τους εργαζόμενους στον πολιτισμό που δεν απηχούν την ξεκάθαρη υποστήριξη της Γερμανίας προς το Ισραήλ», καταγγέλλουν όσοι συνυπογράφουν την πρωτοβουλία «Πλήξτε τη Γερμανία».

Εάν οι καλλιτέχνες υιοθετήσουν την πρωτοβουλία αυτή θα επηρεαστούν διάφορα πολιτιστικά γεγονότα, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και οι εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Γκαίτε.

«Οι απεργίες και τα μποϊκοτάζ συχνά είναι αποτελεσματικές ενέργειες για να πυροδοτήσουν μια πολιτική αλλαγή», δήλωσε στο Al Jazeera ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο University College του Λονδίνου, Φίλιπ Αγιούμπ, προσθέτοντας: «Διασαλεύουν τις υφιστάμενες δομές εξουσίες και αν γίνουν με αποτελεσματικό τρόπο, κινητοποιούν την λαϊκή υποστήριξη. Κατ’ ελάχιστο εγείρουν την προσοχή επί κοινωνικών προβλημάτων και πολλαπλασιάζουν τις φωνές εκείνων που ζητούν λύσεις».

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Επιβεβαιώνει την κατάληψη ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου στον Κόλπο του Ομάν

Viral το βίντεο με δύο μυστηριώδεις γιγάντιες φιγούρες στη Βραζιλία που φαίνονται «εξωγήινες»

Βαλένθια: Ταξίδι στην Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα