Μεσανατολικό: «Χάνουμε την αραβική κοινή γνώμη» – Αμερικανοί διπλωμάτες προειδοποιούν τον Μπάιντεν (videos)

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Αμερικανοί διπλωμάτες στον Λευκό Οίκο για «απώλεια της αραβικής κοινής γνώμης για μια γενιά» λόγω της ισχυρής υποστήριξης που εκφράζει ο πρόεδρος Μπάιντεν στην καταστροφική στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με διπλωμάτη τον οποίον επικαλείται το CNN.

Η διπλωματική πηγή του CNN επισημαίνει

ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για τον εντεινόμενο θυμό που εκφράζεται στον αραβικό κόσμο για την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

«Χάνουμε την μάχη στο πεδίο της εκπομπής του μηνύματος», είπε χαρακτηριστικά η διπλωματική πηγή, που εργάζεται στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ομάν, επικαλούμενη συζητήσεις «με αρκετούς έμπιστους και μετριοπαθείς» ανθρώπους στον αραβικό κόσμο.

Η αραβική κοινή γνώμη πιστεύει ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν υλικά και ηθικά, ενέργειες που θεωρούνται πιθανά εγκλήματα πολέμου», τονίζει η διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται το CNN.

Σχετική έκθεση έχει συνταχθεί από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μουσκάτ και έχει κοινοποιηθεί στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στην CIA και στο FBI.

Σε άλλη έκθεση που συντάχθηκε από αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο, τονίζεται το σχόλιο που δημοσιεύτηκε σε κρατική εφημερίδα της Αιγύπτου, που ανέφερε πως «η εγκληματική απαξίωση του προέδρου Μπάιντεν για τους Παλαιστίνιους ξεπέρασε την στάση όλων των προηγούμενων προέδρων των ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δέχεται έντονες πιέσεις στο εσωτερικό, αλλά και διεθνώς, για την υποστήριξη που παρέχει στο Ισραήλ και την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον έχει απορρίψει κατ’ επανάληψη τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, γεγονός που έχει προκαλέσει οργή στον αραβικό κόσμο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, πήρε μέρος σε σύνοδο με την συμμετοχή διπλωματών από την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία. Οι Άραβες ζήτησαν να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά ο Μπλίνκεν εξέφρασε την αντίθεσή του, με το σκεπτικό ότι έτσι θα δινόταν χρόνος στην Χαμάς για να αναδιοργανωθεί.

Μετά τις επαφές που είχε στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, ο Μπλίνκεν έφτασε σε μία επί της αρχής συμφωνία για ανθρωπιστικές παύσεις του πυρός, αλλά λίγες μέρες μετά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο αυτό, όπως επισημαίνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

Η ουσιαστική υποστήριξη του Ισραήλ από τον Μπάιντεν έχει προκαλέσει ανησυχίες σε στελέχη της κυβέρνησής του, αλλά και στην αμερικανική κοινή γνώμη, καθώς στην Ουάσινγκτον διοργανώνονται καθημερινά συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Μάλιστα σε μία από τις εισόδους της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου, αναρτήθηκαν εικόνες με ματωμένα χέρια, που τις συνόδευαν οι λέξεις «γενοκτονία Τζο».

Διαβάστε επίσης:

Ευθεία καταδίκη Μπλίνκεν για τον θάνατο αμάχων στη Γάζα

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νοσοκομεία της Γάζας – Χωρίς αναισθητικό τα χειρουργεία

Ινδονησία: Εντοπίστηκε είδος θηλαστικού που θεωρούνταν χαμένο εδώ και 60 χρόνια (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα