Ματωμένες εκλογές στη Βενεζουέλα - Εκρήξεις, νεκροί, τραυματίες

ΚΟΣΜΟΣ

Με αίμα βάφονται οι αμφιλεγόμενες εκλογές Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο το τελευταίο 48ωρο στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με το BBC, όπου διεξήχθησαν την Κυριακή εκλογές με σκοπό να δοθεί στον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο η δικαιοδοσία αλλαγής του Συντάγματος.

Ενώ οι υποστηρικτές της κυβέρνησης έσπευδαν να ψηφίσουν την αλλαγή, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης

γέμιζαν τους δρόμους των πόλεων δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην διαδικασία των εκλογών, για την οποία εκφράζονται διεθνώς φόβοι πως είναι «στημένη».

Ο στρατός διέλυσε τους διαδηλωτές που επιτέθηκαν σε εκλογικά τμήματα και έστησαν οδοφράγματα, προσπαθώντας να ακυρώσουν την διαδικασία εκλογής Συντακτικής Συνέλευσης.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των εισαγγελέων, εννέα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους την νύχτα, έως το πρωί της Κυριακής, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών το τελευταίο τετράμηνο σε τουλάχιστον 120.

#BREAKING: Candidate for the Constitutional Assembly, José Félix Pineda, has been shot and killed #Venezuela pic.twitter.com/1aJyCvdsO6

Ana Demendoza (@AnaDemendoza_) July 30, 2017

Μεταξύ των νεκρών ένας 39χρονος υποψήφιος, που δολοφονήθηκε όταν του επιτέθηκαν μέσα στο σπίτι του, ένας 13χρονος και ένας 17χρονος στην πόλη Ταχίρα και ένας 30χρονος, ηγέτης της νεολαίας κόμματος της αντιπολίτευσης.

Επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών που είχαν ξεσπάσει με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Καράκας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια λεωφόρο της συνοικίας Αλταμίρα, όπου δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν κατά της διαδικασίας εκλογής της Συντακτικής Συνέλευσης.

Ανάλογες εικόνες βίας και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μαρακαΐμπο, αλλά και το Πουέρτο Ορντάζ, στα ανατολικά.

#Venezuela - Fireworks launched at security forces as violence erupts in Caracas https://t.co/H6uUQBuXbA pic.twitter.com/D6ODctgu7f

— Ruptly (@Ruptly) July 30, 2017

Le Monde: Ενα ακόμη βήμα προς την καθαρή δικτατορία

Την Κυριακή, 30 Ιουλίου, η γαλλική Le Monde αφιερώνει το εντιτόριαλ και σειρά άρθρων στη περίπτωση της Βενεζουέλα για να καταγράψει τις σημερινές εκλογές ως ένα ακόμη βήμα «προς μια απλή και καθαρή δικτατορία», όπως αναφέρει.

Στο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά: Ενα νομικό πραξικόπημα κάνει η Βενεζουέλα, σήμερα. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να αποκαλέσει κάποιος τις σημερινές εκλογές για αναθεωρητική βουλή, με στόχο να διαλυθεί το κοινοβούλιο που εξελέγη δημοκρατικά στα τέλη του 2015 και στο οποίο κυρίαρχη είναι η αντιπολίτευση;

Η πλευρά Μαδούρο υποστηρίζει ότι έχει την υποστήριξη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενός θεσμού που υπέστη εκκαθαρίσεις για να υπηρετεί τα σχέδια του καθεστώτος, ενός καθεστώτος το οποίο επιχείρησε -μάταια- να προσεταιριστεί τις εξουσίες του κοινοβουλίου στις αρχές Απριλίου.

Το κόλπο δεν πείθει κανέναν. Το καθεστώς θέλει απλά να ματαιώσει τις ελεύθερες εκλογές και να εκδιώξει τους εκλεγμένους βουλευτές που δεν αρέσουν ώστε να τους αντικαταστήσει από ένα σώμα το οποίο θα επαυξήσει τις αρμοδιότητες και εξουσίες του Μαδούρο. Δεν είναι απλά ένα χτύπημα στη Δημοκρατία, είναι κάτι παράλογο.

Αμερικανικές κυρώσεις και στην αγορά πετρελαίου

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων για την αγορά ελαφρώς επεξεργασμένου αργού πετρελαίου στην εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA. Σύμφωνα με δήλωση πηγής εταιρίας, αλλά και στοιχεία της Thomson Reuters η κίνηση αυτή θα πλήξει το ήδη εξασθενημένο δίκτυο των εξαγωγών της εταιρίας, αφήνοντας τουλάχιστον σε εκκρεμότητα το πετρελαϊκό φορτίο ενός τάνκερ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται ν’ ανακοινώσει νέες κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, αντιδρώντας στις χθεσινές εκλογές για την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, την οποία καταδικάζει η Ουάσινγκτον.

Μαδούροεκλογές ΒενεζουέλαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα