Μακελειό στη Μόσχα: Όταν η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποιούσε για επικείμενη επίθεση – «Να αποφεύγετε τις συναυλίες»

Με την αστυνομική επιχείρηση στη Μόσχα να συνεχίζεται για τον εντοπισμό των ενόπλων που σκόρπισαν τον τρόμο στο συναυλιακό κέντρο, σκοτώνοντας εν ψυχρώ 40 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100, επανέρχεται στη δημοσιότητα η προειδοποίηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Ρωσία για «εξτρεμιστές» που σχεδίαζαν επικείμενη επίθεση και μάλιστα είχε κάνει ειδική αναφορά για συναυλίες που θα έπρεπε να αποφεύγουν οι πολίτες.

Τώρα ο Λευκός

Οίκος ανακοίνωσε ότι “οι σκέψεις του είναι στα θύματα της φρικτής επίθεσης” που σημειώθηκε νωρίτερα απόψε σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος, επικαλούμενος “φρικτές και δύσκολες εικόνες” από το σημείο των πυροβολισμών.

“Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες”, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν “να έχουν περισσότερες πληροφορίες”. Ο Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος “δεν έχει καμία ένδειξη επί του παρόντος ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται” στην επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα. “Θα συμβούλευα να μην υπάρξει, σε τόσο πρώιμο στάδιο, σύνδεση με την Ουκρανία” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Άμεση ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα στις αμερικανικές παραινέσεις για το μακελειό στη Μόσχα.

«Ο Λευκός Οίκος είπε ότι δεν είδε καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία ή οι Ουκρανοί εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα.

Με ποια βάση οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξάγουν συμπεράσματα για την αθωότητα οποιουδήποτε εν μέσω μιας τραγωδίας; Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ή είχαν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με αυτό, τότε πρέπει να μεταφερθούν αμέσως στη ρωσική πλευρά. Και αν δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, τότε ο Λευκός Οίκος δεν έχει δικαίωμα να εκδίδει συγχωροχάρτια σε κανέναν. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως δήλωσε η ρωσική ηγεσία, θα ταυτοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές».

Maria Zakharova:

“The White House said it saw no indication that Ukraine or Ukrainians were involved in the terrorist attack in Moscow.

On what basis do officials in Washington draw any conclusions about anyone's innocence in the midst of a tragedy? If the United States has or… pic.twitter.com/poMg0kSieS

— Zlatti71 (@djuric_zlatko) March 22, 2024

Τότε όμως, η «μαρτυριάρα» (;) πρεσβεία, είχε καλέσει όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία, δεν είχε δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φύση της απειλής, αλλά είχε ανακοινώσει ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις συναυλίες και πλήθη και να γνωρίζουν το περιβάλλον όπου βρίσκονται.

«Η πρεσβεία παρακολουθεί τις πληροφορίες ότι εξτρεμιστές σχεδιάζουν σύντομα να στοχοθετήσουν μεγάλες συναθροίσεις στη Μόσχα, που θα περιλαμβάνουν συναυλίες, και οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τις επόμενες 48 ώρες», είχε αναφέρει με μήνυμά της στην ιστοσελίδα της η πρεσβεία.

Η προειδοποίηση εκδόθηκε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας – διαδόχου της σοβιετικής KGB – ότι απέτρεψε επίθεση σε συναγωγή της Μόσχας την οποία σχεδίαζε η ένοπλη σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο δεν ήταν σαφές αν συνδέονταν οι δύο ανακοινώσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει την βαθύτερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 και ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι η Δύση κινδυνεύει να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο, αν στείλει στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μακελειό, Μόσχα, Όταν, ΗΠΑ, – Να,makeleio, moscha, otan, ipa, – na