Λουμπάνγκο: Ταξίδι σε μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Αφρικής (Videos)

Στην αριστερή γωνία της Αφρικής, πριν αρχίσει να απλώνεται το άνυδρο έδαφος της Ναμίμπια, υπάρχει μια καταπράσινη περιοχή που ίσως είναι από τις πιο όμορφες στην ήπειρο. Κι όμως λίγοι την γνωρίζουν.

Η πόλη Λουμπάνγκο, στην επαρχία Χουίλα της Ανγκόλας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό, μια περιοχή πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό, χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον σε υψόμετρο 1760 μέτρων.

Η περιοχή αυτή είναι από τις πιο ήπιες ως προς το κλίμα στην αφρικανική ήπειρο, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 8 ως 31 βαθμούς Κελσίου, κάτι που επιτρέπει

την καλλιέργεια σιτηρών, που είναι δύσκολη στα υπόλοιπα μέρη της Ανγκόλας.

Το Λουμπάνγκο ήταν ένα οχυρό στα χρόνια της πορτογαλικής αποικιοκρατίας και κατοικήθηκε από το 1885, από εποίκους που εγκαταστάθηκαν από τα Νησιά Μαδέιρα και έδωσαν στην πόλη το όνομα Σα ντα Μπαντέιρα.

Σήμερα είναι ένα πλούσιο κέντρο αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και ένας κόμβος διασύνδεσης με τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, καθώς διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο, καλό σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο.

Είναι επίσης ένα μέρος όπου συναντιούνται πολλές νομαδικές φυλές, μαζί με τους γηγενείς Μουμούιλα. Αποτελεί μια κοινωνία-πρότυπο για την αφρικανική ήπειρο, καθώς γύρω από την πόλη Λουμπάνγκο συνυπάρχουν ειρηνικά διάφορες φυλές.

Τα μέλη των νομαδικών φυλών τηρούν πιστά την παράδοσή τους και ο καθένας ξεχωρίζει από τα πολύχρωμα ρούχα, τα συμβολικά κοσμήματα και το κούρεμα.

«Η παρέλαση διαφορετικών εθνικών ομάδων στο Λουμπάνγκο είναι μία πολύ πλούσια εμπειρία», δήλωσε η επιχειρηματίας Φλόριντα Ράμος, η οποία επισκέπτεται συχνά την περιοχή, «Είναι ένα μαγικό μέρος».

Η Ρόζμαρι Λουίς, από τη Λουάντα, που πρόσφατα έζησε για κάποιο διάστημα στη Λουμπάνγκο, λέει ότι «είναι ένα ασφαλές μέρος, τόσο πλούσιο ως προς την φύση και τα αξιοθέατα, που είναι θαυμάσιο για τουριστική ανάπτυξη».

Τι προτείνουν όσοι επισκέφθηκαν την πόλη Λουμπάνγκο

Tundavala
Αυτό το ανεξερεύνητο διαμάντι έχει πολλά μνημεία και φυσικές ομορφιές. Ένα από τα θαύματα της φύσης που κόβει την ανάσα σε όποιον το βλέπει είναι το φαράγγι Tundavala Gap, 15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Εδώ το υψίπεδο της Χουίλα φτάνει στο μεγαλύτερο υψόμετρο και σε ένα σημείο το πλάτωμα ξαφνικά κόβεται κάθετα, προσφέροντας πανοραμική θέα στην ευρύτερη περιοχή που έχει δημιουργηθεί από τη δράση ηφαιστείων. Στις σχισμές των βράχων φυτρώνουν πανέμορφες ορχιδέες και διάφορα άλλα φυτά.

Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι εδώ βρίσκουν καταφύγιο οι ψυχές των προγόνων τους. Πραγματικά έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεται πάνω από τα σύννεφα.

Serra da Leba
Περίπου πενήντα χιλιόμετρα δυτικά της πόλης ο δρόμος οδηγεί στη Serra da Leba, μια οροσειρά με υψηλότερη κορυφή στα 2.650 μέτρα. Αλλά το πιο ενδιαφέρον δεν είναι τόσο το ορεινό τοπίο, όσο η διαδρομή.

Πρόκειται για ένα φιδωτό δρόμο που σκαρφαλώνει στο βουνό και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα έργα που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος στην αφρικανική ήπειρο, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όποιον οδηγήσει σε αυτό το δρόμο να δει απίστευτης ομορφιάς τοπία.

Καθώς ο δρόμος πλησιάζει στην οροσειρά, κατηφορίζει απότομα από το οροπέδιο της Χουίλα για μία διαδρομή 20 χιλιομέτρων, με 56 απότομες στροφές, σε ένα τοπίο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ευρωπαϊκές Άλπεις.

Η δημοτική αγορά της πόλης
Η δημοτική αγορά στην πόλη Λουμπάνγκο είναι ένα σκεπαστό κτιριακό συγκρότημα στην εμπορική καρδιά της πόλης, που περιβάλλεται από πολύβουα μικρομάγαζα. Η επίσκεψη στην αγορά αυτή είναι μία εμπειρία, καθώς οι μαγαζάτορες προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στους επισκέπτες, μέσα σε ένα ατέλειωτο βουητό, που θυμίζει μελίσσι.

Εδώ μπορεί κάποιος να βρει μια τεράστια ποικιλία από προϊόντα, από τρόφιμα, μέχρι λουλούδια και χειροποίητα καλάθια από φυσικά υλικά, αλλά και παραδοσιακά φάρμακα.

Η αρχιτεκτονική στο κέντρο της πόλης
Η ταραχώδης ιστορία της Ανγκόλας αποτυπώνεται στην αρχιτεκτονική της πόλης Λουμπάνγκο, που είναι ένα μείγμα διαφορετικών στυλ.

Υπάρχουν παραδοσιακά κτήρια, από την εποχή της πορτογαλικής αποικιοκρατίας, αλλά και σύγχρονες κατασκευές, που δίνουν την εικόνα ενός δυναμικού αστικού τοπίου, με πολλά καφέ και εστιατόρια για τους επισκέπτες.

Εντυπωσιακά είναι τα κτήρια με αρχιτεκτονική Αρτ-Ντεκό, μεταξύ των οποίων ο καθεδρικός ναός του Sao Jose, που χτίστηκε το 1939.

Αξιοσημείωτη είναι η αρχιτεκτονική σε δημόσια κτήρια, όπως το ιστορικό ταχυδρομείο και το θέατρο Odeon Cine

Το άγαλμα του Βασιλέως Ιησού
Μόλις φτάνει κάποιος στην πόλη Λουμπάνγκο βλέπει το τεράστιο άγαλμα του Βασιλέως Ιησού, με τα χέρια ανοιχτά, που λες και υποδέχεται τους επισκέπτες.

Είναι φτιαγμένο όπως το διάσημο τεράστιο άγαλμα του Ιησού στο Ρίο ντε Τζανέιρο, από λευκό μάρμαρο και έχει ύψος 30 μέτρων.

Φιλοτεχνήθηκε το 1957 και τοποθετήθηκε σε μια κορυφή πάνω από την πόλη, όπου έχει καταπληκτική θέα.
Από το 2014 έχει χαρακτηριστεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μουσείο Huila
Η ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής αποτυπώνεται στα εκθέματα του Μουσείου Huila, που λειτουργεί από το 1950.

Η μόνιμη συλλογή είναι οργανωμένη σε δύο θεματικές ενότητες, που αναφέρονται στα ήθη και τα έθιμα των ντόπιων κοινοτήτων στη νότια Ανγκόλα και περιλαμβάνουν κεραμικά, υφάσματα και διάφορα είδη από την θρησκευτική ζωή, την γεωργία, το ψάρεμα και το κυνήγι που ήταν και οι βασικές ασχολίες των φυλών.

Διαβάστε επίσης

Οι fitness influencers κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Kλιματική αλλαγή: «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες – Το 2023 θα είναι «η πιο θερμή» χρονιά στην ιστορία

Ισραηλινός ιστορικός: «Στη Γάζα έχουμε μία κλασική περίπτωση γενοκτονίας – Αδιανόητη και άνευ λογικής η πολιτική Νετανιάχου»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λουμπάνγκο, Ταξίδι, Αφρικής Videos,loubangko, taxidi, afrikis Videos