Λαχανοντολμάδες της αποδόμησης, στο ταψί

Οι πεντανόστιμοι αυτοί λαχανοντολμάδες ταψιού ετοιμάζονται γρήγορα και εύκολα και είναι ιδιαίτερα οικονομικοί γιατί περιέχουν μόνο 250 γραμμάρια κιμά. Είναι η ιδανική συνταγή για όσους δεν έχουν τον χρόνο να τυλίξουν το λάχανο ή δεν το έχουν ξανακάνει και διστάζουν και θα στολίσει υπέροχα το γιορτινό σας τραπέζι.

Υλικά για τη Συνταγή

½ λάχανο μεσαίου μεγέθους

250 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο

1 φλιτζάνι (των 200ml) ρύζι καρολίνα

1

ξερό κρεμμύδι, μεσαίο, ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ξερό

1 κουταλάκι του γλυκού σουμάκι (αντικαταστήστε το με ξύσμα λεμονιού)

1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον

Για το σερβίρισμα

Λίγη πάπρικα σκόνη

Στραγγιστό γιαούρτι ή φέτες λεμονιού

Εκτέλεση

1.Αρχικά βάλτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα άφθονο αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και μόλις έρθει σε βρασμό βάλτε το λάχανο όπως είναι να βράσει για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρετέ το σε ένα στραγγιστήρι για να κρυώσει και κρατήστε λίγο από το ζωμό του βρασίματος.

2.Σε ένα τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις ξανθύνουν ελαφρά, βάλτε τον κιμά και συνεχίστε το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να ψηθεί καλά.

3.Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, φέρτε τον μερικές βόλτες και ρίξτε το ρύζι καλά πλυμένο και στραγγισμένο. Ανακατέψτε για λίγα λεπτά, βάλτε τα μπαχαρικά, 1 φλιτζάνι νερό από τον βραστήρα και αφήστε το να βράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει λίγο η σάλτσα το νεράκι της.

4.Ξεχωρίστε τα φύλλα του λάχανου που έχετε αφήσει να κρυώσουν, αφαιρώντας το χοντρό κοτσάνι. Πάρτε ένα μικρό ταψί, λαδώστε το ελαφρά και απλώστε μια στρώση λαχανόφυλλου όπως θα στρώνατε ένα φύλλο πίτας. Βάλτε λίγο από το μίγμα κιμά – ρυζιού και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο, ένα φύλλο, λίγο κιμά, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και βάλτε ένα καπάκι κατσαρόλας από πάνω να πιέζει ελαφρά το φαγητό ή σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.

5.Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 με 40 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και ξεσκεπάστε ώστε να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού. Αν δείτε ότι σώνονται γρήγορα τα υγρά, συμπληρώστε με λίγο από το ζωμό που έβρασε το λάχανο.

6.Βγάλτε το από το φούρνο, αφήστε το να ξεκουραστεί, πασπαλίστε με λίγη πάπρικα και σερβίρετε σε κομμάτια με λίγο στραγγιστό γιαούρτι ή με φέτες λεμονιού.

Διαβάστε επίσης:

Παραδοσιακά μελομακάρονα, συνταγή των αλησμόνητων πατρίδων

Χοιρινή πανσέτα με καραμελωμένη τραγανή πέτσα, κυδώνια και πατάτες στο φούρνο

Καβαλιώτικοι κουραμπιέδες, χωρίς μίξερ, με απλά υλικά, διαφορετική τεχνική και όλα τα μυστικά τους

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λαχανοντολμάδες,lachanontolmades