Λαχανικά Φεβρουαρίου, οι ιδιότητές τους και προτάσεις για μαγείρεμα

Γνωρίστε τα λαχανικά που θα συναντήσετε αυτό το μήνα στην αγορά και μην ξεχάσετε να αποθηκεύσετε τις νόστιμες συνταγές που σας προτείνουμε να φτιάξετε με αυτά τα προϊόντα εποχής.

Ο τελευταίος μήνας του χειμώνα φιλοξενεί στους πάγκους των σούπερ μάρκετ, των μανάβικων και των λαϊκών αγορών τα παρακάτω λαχανικά:

Σέσκουλο

Καρότο

Λάχανο

Λαχανάκια Βρυξελλών

Σπανάκι

Σέλινο

Πράσο

Κουνουπίδι

Παντζάρι

Ραπανάκι

Σέσκουλο: πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E και K, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πηγές μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο

και το μαγνήσιο. Τα φύλλα του σέσκουλου γίνονται σαλάτα, χρησιμοποιούνται και σε πίτες, ενώ οι ντολμάδες από σέσκουλα είναι παραδοσιακό πιάτο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Στην Κύπρο το σέσκουλο αναφέρεται και ως λάχανο, και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως συνοδευτικό στα φαγητά με όσπρια.

Καρότο: πλούσιο σε βιταμίνη Α, κάνει καλό στο στομάχι και τo έντερο χάρη στις θρεπτικές ίνες που περιέχει, ενώ υποστηρίζει και την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητές του, μπορείτε να το φάτε ωμό, να το τρίψετε στις σαλάτες σας και να φτιάξετε μια ποικιλία συνταγών, από κυρίως πιάτα μέχρι επιδόρπια.

Λάχανο: έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Γίνεται σαλάτα, μπορεί να αποτελέσει ένα υπέροχο κυρίως πιάτο (λαχανοντολμάδες) και έχει υπέροχη γεύση σαν τουρσί.

Σπανάκι: περιέχει άφθονες βιταμίνες A, B, C και E , είναι επίσης πολύ πλούσιο σε σίδηρο και αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωσή του επιβάλλεται του χειμερινούς μήνες όχι μόνο για την υπέροχη γεύση του, αλλά και για τις ευεργετικές ουσίες που περιέχει. Δοκιμάστε το σε πίτες και σαλάτες αλλά και ψημένο στο φούρνο ογκρατέν ή σουφλέ με τριμμένα τυριά που του ταιριάζουν τόσο πολύ.

Δείτε εδώ συνταγή για σπανάκι και σέσκουλο τσιγαριαστά, με αυγά:

Σέλινο: υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ ηρεμεί το στομάχι, κάνει καλό στο συκώτι και το δέρμα, ενώ προστατεύει και την υγεία του εγκεφάλου. Μπαίνει σε σούπες, σε σαλάτες, συνοδεύει ιδανικά το κρέας και το ψάρι και είναι απαραίτητο στην παραδοσιακή χειμωνιάτικη φασολάδα αλλά και σε όλα τα όσπρια.

Πράσο: παίζει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης, έχει θετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία όταν καταναλώνεται τακτικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και κάνει τον οργανισμό πολύ πιο ανθεκτικό σε πολλές ασθένειες. Ως εκ τούτου, είναι καθήκον μας να το καταναλώνουμε άφθονο όταν είναι στην εποχή του. Εντάξτε το σε σούπες, πίτες αλλά και σε συνδυασμό με ρύζι (πρασόρυζο) αλλά και πατάτες (πράσα γιαχνί με πατάτες).

Κουνουπίδι: είναι πολύ καλό για το συκώτι, χάρη στα μέταλλα του όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος, ενισχύει το ανοσοποιητικό ενώ υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου. Φυσικά, για να επωφεληθείτε από όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του, είναι απαραίτητο να το καταναλώνετε άφθονo όταν είναι στην εποχή του. Δοκιμάστε το ψητό στο φούρνο με μυρωδικά, γιαχνί στην κατσαρόλα σκέτο ή με κιμά, σε σαλάτες του χειμώνα και σε τουρσιά.

Δείτε εδώ συνταγή για κουνουπίδι γιαουρτλού κεμπαπ:

Παντζάρι: χρησιμοποιείται συχνά ως φυσική βαφή τροφίμων και χρωστική στις κουζίνες, χάρη στο ξεχωριστό του χρώμα. Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό, που πρέπει να φιλοξενείτε συχνά στο τραπέζι σας τους χειμερινούς διότι ενισχύει την καρδιαγγειακή λειτουργία και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, είναι ιδανικό σε σαλάτες και τουρσιά ενώ μπορεί να συνδυαστεί και σε γλυκές συνταγές και να παντρευτεί υπέροχα με τη σοκολάτα.

Ραπανάκι: Υποστηρίζοντας την υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, το ραπανάκι επιταχύνει τον μεταβολισμό, προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία και πραγματικά ωφελεί στο μέγιστο τον οργανισμό. Αν και δεν είναι ένα φαγητό που φιλοξενείται συχνά στα καθημερινά μαγειρέματα, είναι απαραίτητο να το εντάξετε στην διατροφή σας, νοστιμίζοντας τις σαλάτες ή τα ορεκτικά σας.

Διαβάστε επίσης:

Μπισκοτένια ρολάκια μήλου με γλυκό του κουταλιού και καρύδια

Κουνουπίδι ψητό στο φούρνο, καραμελωμένο και τραγανό

Αργεντίνικη τούρτα γενεθλίων, για αρχάριους

Keywords
Τυχαία Θέματα