Κυβέρνηση και θεσμοί συναντώνται για τα ανοικτά ζητήματα – «Σύντομα» η συμφωνία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε νέο γύρω διαπραγματεύσεων εμπλέκονται κυβέρνηση και δανειστές, με τελικό στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν την αυριανή συνεδρίαση του Euro Working Group.

Ανοιχτά παραμένουν τα ακανθώδη ζητήματα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, έχει μεν υπάρξει μια σύγκλιση, όπως, για παράδειγμα,

στο ότι οι πλέον φτωχοί δανειολήπτες (περίπου 25% του συνόλου των δανειοληπτών) θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες για τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα καθοριστεί το 58%- 60% συνολικά των δανειοληπτών (όπως επιζητεί η κυβέρνηση) που θα τύχουν προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.

Στο μεταξύ, νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τέλος, ευρωπαϊκές πηγές από τις Βρυξέλλες εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την μέχρι τώρα πρόοδο, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη να περάσουν σύντομα τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το αυριανό Euro Working Group οι ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν ότι είναι δυνατό να συγκληθεί δεύτερο EWG, ενδεχομένως την Πέμπτη, το οποίο θα είναι σε θέση να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων και των 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

ΚυβέρνησηθεσμοίδιαβουλεύσειςδιαπραγμάτευσηΒρυξέλλεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα