Κυριακή 7/2: Συναυλία για τα 20 χρόνια του κουαρτέτου L’ αnima - Μεταξύ των ερμηνειών και μουσική νουβέλα του συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου

"Π" ARTΜΟΥΣΙΚΗ

Την Κυριακή 7/2 το κουαρτέτο εγχόρδων L’ anima γιορτάζοντας τα 20α γενέθλια του, ξεκινάει με την πρώτη από τις τέσσερις συναυλίες που θα δίνει, κάθε Κυριακή μέχρι τέλος του μηνός, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα της ιστορίας του ελληνικού κουαρτέτου εγχόρδων και της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, έργων μουσικής δωματίου, γενικότερα.

​Το κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima (Στέλλα Τσάνη – βιολί, Μπρουνίλντα Ευγενία Μάλο – βιολί, Ηλίας Σδούκος – βιόλα, Λευκή Κολοβού – βιολοντσέλλο) θα ερμηνεύσει εκτός από σημαντικά έργα του παρελθόντος (των Λαυράγκα, Καλομοίρη, Σκαλκώτα, Δραγατάκη

κ.ά.) και έργα διακεκριμένων δημιουργών του σήμερα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το Κουαρτέτο συνεργάζεται και με άλλους μουσικούς εξερευνώντας τη συνύπαρξη του κουαρτέτου εγχόρδων με άλλα έγχορδα, το όμποε, το πιάνο και την ανθρώπινη φωνή. Ολόκληρος ο κύκλος συναυλιών αφιερώνεται στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα βιολιστή και παιδαγωγού, Τάτση Αποστολίδη.

Ετσι την Κυριακή στην πρώτη συναυλία θα ακουστεί από το έργο του γνωστού συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου «Μια ελεγεία στην Ελληνίδα Επαρχία», η εμπνευσμένη από το γνωστό δημοτικό τραγούδι, μουσική νουβέλα «Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί» για κουαρτέτο εγχόρδων, η οποία εντάσσεται στο έργο συνθέτη «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά» υπό γενικό τίτλο «Μεταλλάξεις Ελληνικά».

Είναι μία συλλογή που περιέχει πέντε έργα μουσικής δωματίου για διάφορα μουσικά σύνολα, εμπνευσμένα από πέντε δημοτικά τραγούδια μιας περιοχής της πατρίδας μας, με κοινά μουσικολογικά χαρακτηριστικά.

Οι μουσικές νουβέλες είναι μουσικά έργα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία τις προσδιορίζουν ως νέο είδος μουσικών έργων σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Είναι έργα μουσικής χαρακτηριστικά ελληνικής, σε εφαρμογή της πρωτότυπης μουσικής πρότασης του Θωμά Μπακαλάκου, κατά το τμήμα που αφορά στην αξιοποίηση της ελληνικής δημοτικής και λαϊκής μουσικής μας παράδοσης, με δημιουργική αφομοίωση και σύγχρονη μουσική σκέψη.

Με την πρόταση αυτή, ένα καταξιωμένο δημοτικό ή λαϊκό τραγούδι αποτελεί πηγή έμπνευσης για το συνθέτη, τόσο με τα μουσικά του υλικά, τα οποία με σύγχρονη μουσική σκέψη χρησιμοποιεί για την έμπνευση και την δημιουργία των μουσικών υλικών της νουβέλας που σχεδιάζει, όσο και με τη λειτουργικότητα του τραγουδιού στην κοινωνία, για την έμπνευση του θέματος – της ιστορίας που θέλει μουσικά να εκφράσει.

Οσοι έχουν ακούσει το κουαρτέτο L’anima, με τη σύμπραξη και των κορυφαίων μουσικών Απόστολου Παληού στο πιάνο και Σπύρο Μουρίκη στο κλαρινέτο, τις μουσικές νουβέλες του Μπακαλάκου, από τη συλλογή ‘’Μεταλλάξεις Θεσσαλικά’’, απόλαυσαν εξαιρετικές ερμηνείες του συνόλου, του σεξτέτου που δημιούργησε ο συνθέτης για την ερμηνεία των έργων του.

Τα θέματα που ο Θωμάς Μπακαλάκος επιλέγει να εκφράσει με τις μουσικές του νουβέλες, είναι ιστορίες απλών ανθρώπων, περιπέτειες που περνάνε από το μυαλό τους, την ώρα που χορεύουν ή τραγουδάνε το δημοτικό τραγούδι με ταχύτατη εναλλαγή συναισθημάτων και εκφράσεων με το πρόσωπο και τις κινήσεις στο χορό.Σε αυτές τις λίγες στιγμές της συναισθηματικής έκρηξης, μπροστά από τα μάτια τους περνάει όλη η ζωή τους, ο κόσμος ολόκληρος.

Στην τελευταία συναυλία ο συνθέτης συμπεριέλαβε και έργα άλλων καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών, στην προσπάθειά του να συμβάλει, ώστε να φανεί η νεοελληνική μουσική δημιουργία, στο χώρο της σύγχρονης λόγιας ελληνικής μουσικής.

Το κουαρτέτο L’anima με τις τέσσερις συναυλίες του που γίνονται Κυριακές και ώρα 8 μ.μ στις 7/2/2016-14/2/2016-21/2/2016 και 28/2/2016, εορτάζει –όπως είπαμε - τα είκοσι χρόνια αδιάκοπης και δημιουργικής παρουσίας του, στο χώρο της λόγιας ελληνικής μουσικής σκηνής, με ερμηνείες στο υψηλότερο επίπεδο έργων καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων συνθετών, σε συναυλίες και ηχογραφήσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Οι συναυλίες γίνονται στο χώρο πολιτισμού ΜΠΕΤΟΝ 7. Πύδνας 7 Βοτανικός Αθήνα. Πληροφορίες για τις συναυλίες στο e-mail:[email protected] ή στο τηλέφωνο 210-7512625

----------------------------------------------------------------------------------------------

Το πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας

ΚΥΡΙΑΚΗ 7/2/2106 ΩΡΑ 8 μ.μ.

* Διονύσιος Λαυράγκας (1860-1941): Σουΐτα για κουαρτέτο εγχόρδων (Επανεκτέλεση μετά από 60 χρόνια περίπου)

*Δημήτρης Δραγατάκης (1914-2001): Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 5

*Θωμάς Μπακαλάκος (1947): «Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί», μουσική νουβέλα για κουαρτέτο εγχόρδων (Αφιερωμένη στον Αλέκο Ξένο)

* Κωνσταντίνος Λυγνός (1948): «Παλιές φωτογραφίες», για κουαρτέτο εγχόρδων και όμποε.

(Αφιερωμένο στον Γιάννη Κωνσταντινίδη, Α΄παγκόσμια εκτέλεση)

* Γιώργος Δούσης (1975): «Travel Diary» (αφιερωμένο στο Μ. Καραγάτση)

* Φάνος Δυμιώτης (1965-2007): «Μουσική για πέντε», για κουαρτέτο εγχόρδων και όμποε

* Αντίοχος Ευαγγελάτος (1903-1981): Σεπτέτο για έγχορδα

Ομποε: Γιάννης Τσελίκας β΄ βιόλα: Μάνος Γουβέλης

β΄ βιολοντσέλλο: Γιάννος Γιοβάνος κοντραμπάσσο: Γιώργος Αρνής

κουαρτέτο εγχόρδωνL' AnimaμουσικήΣυναυλίεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα