Κρήτη: Με «λουκέτο» απειλούνται οι δυο παιδοχειρουργικές κλινικές του ΕΣΥ στα Χανιά και το Ηράκλειο

Με «λουκέτο» απειλούνται οι Παιδοχειρουργικές κλινικές στο Νοσοκομείο των Χανίων και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηράκλειου (ΠΑΓΝΗ), λόγω έλλειψης παιδοχειρουργών, με συνέπεια εκατοντάδες παιδιά, έως και 15 ετών, από την Κρήτη αλλά και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, να είναι αναγκασμένα να διακομίζονται στην Αθήνα, ακόμα και για μια απλή επέμβαση, όπως η σκωληκοειδίτιδα.

Η υποστελέχωση των δυο αυτών κλινικών, δεν είναι κάτι καινούργιο.

Όπως στις περισσότερες κλινικές του ΕΣΥ υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Ωστόσο στην Κρήτη δεν υπάρχουν άλλα νοσοκομεία (όπως στη Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ) για να καλύψουν αυτό το μεγάλο κενό, με συνέπεια τα παιδιά που χρειάζονται άμεση χειρουργική επέμβαση, να αναγκάζονται να έρθουν στην πρωτεύουσα και να συνωστίζονται στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριάκου» που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των εισαγωγών από περιστατικά όλης της χώρας.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος «η παιδοχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων ξέμεινε με δύο παιδοχειρουργούς. Έναν επικουρικό και μία παιδοχειρουργό αποσπασμένη από το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου Κρήτης. Η παιδοχειρουργική κλινική στο ΠΑΓΝΗ τα ίδια χάλια. Κλείνουν λόγω έλλειψης παιδοχειρουργών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Ένας γιατρός συνταξιοδοτήθηκε, ένας παραιτείται σε ένα χρόνο και ο τρίτος έγινε μέλος ΔΕΠ και μετακινείται στο ΑΤΤΙΚΟ.

Ζητήθηκε από την αποσπασμένη παιδοχειρουργό του  νοσοκομείου Χανίων να κάνει εφημερίες στο ΠΑΓΝΗ και δήλωσε παραίτηση. Η συνάδελφος έχει 4 παιδιά και προβλήματα υγείας. Δεν είναι καθόλου εύκολη η μετακίνησή της από Χανιά στο Ηράκλειο. Με τέτοια διαχείριση της μιζέριας οι δύο κλινικές τώρα θα βάλουν λουκέτο».

Κίνδυνος για τα παιδιά

Ορατός είναι ο κίνδυνος για τα παιδιά έως 15 ετών που θα χρειαστούν μια επείγουσα επέμβαση, από πτώση, τροχαίο ή άλλο ατύχημα, όχι μόνο από την Κρήτη άλλα και από τη Ρόδο την Κω και άλλα νησιά, που ο πληθυσμός τους εξυπηρετείται στα νοσοκομεία των Χανιών και του Ηρακλείου.

Αλλά και για τα τακτικά χειρουργεία (π.χ κρεατάκια) η μεταφορά τους στα μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας, φαίνεται να είναι μονόδρομος: «Τα παιδιά ηλικίας έως 15 χρονών είναι υποχρεωμένα και για μία σκωληκοειδίτιδα να έρχονται Αθήνα να χειρουργηθούν.

Μεγάλη η επικινδυνότητα για παιδιά που χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης με σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν ενδείκνυται η διακομιδή τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

Τα αιτήματα

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, να  στελεχώσει άμεσα και τις δύο παιδοχειρουργικές κλινικές διαφορετικά : «Θα κινδυνέψουν παιδιά. Θα ταλαιπωρούνται  με διακομιδές γονείς και παιδιά τζάμπα» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα η Ομοσπονδία, επανέρχεται στα κίνητρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, που απαιτούνται να δοθούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ανακόψει το μεγάλο κύμα φυγής των γιατρών μας από τα δημόσια νοσοκομεία όπως αυξήσεις μισθών, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ κλπ.

Διαβάστε επίσης

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 16 Ιανουαρίου

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ κοντά στο Λεωνίδιο, αισθητός και στην Αττική

Βούλα: Αυτοκίνητο εκτός ελέγχου ισοπέδωσε βενζινάδικο (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρήτη, ΕΣΥ, Χανιά, Ηράκλειο,kriti, esy, chania, irakleio