Κρήτη: Κίνδυνος για το φοινικόδασος στο Βάι – Ξαναχτύπησε το κόκκινο σκαθάρι (Photos)

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κρήτη για τη σωτηρία του Φοινικόδασους του Βάι. Το κόκκινο σκαθάρι, που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τους βοτανολόγους και τους γεωπόνους – και είχε σαν αποτέλεσμα να κοπούν εκατοντάδες φοίνκες και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής – είναι πάλι εδώ.

Τουλάχιστον 16 δέντρα εντός του δάσους δίπλα στην παραλία, στο Βάϊ ξεράθηκαν όπως διαπίστωσε τη Δευτέρα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου με επικεφαλής τον Διευθυντή της υπηρεσίας κ. Μανόλη Κουδουμά.

Όπως μετέδωσε το Ράδιο

Κρήτη το έντομο χτύπησε για πρώτη φορά το φοινικόδασος και μάλιστα εν μέσω χειμώνα.

Σύμφωνα με το ekriti.gr, σήμερα συνεργείο με ειδικό γερανοφόρο όχημα με την εφαρμογή ειδικής τεχνικής έκανε έγχυση ειδικού φαρμάκου προκειμένου να φτάσει στην καρδιά των δέντρων στο σημείο όπου μεγαλώνουν οι προνύμφες του κόκκινου σκαθαριού και να εξοντώσουν το έντομο.

Παράλληλα οι 16 φοίνικες που έχουν ξεραθεί θα καούν ενώ ο κ. Κουδουμάς απέστειλε κατεπείγον έγγραφο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να εκπονηθεί σχέδιο δράσης έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί να αποτραπεί με αποτελεσματικό τρόπο η επέκταση της προσβολής του σκαθαριού και να προστατευθεί το φοινικόδασος.

Γιατί το κόκκινο σκαθάρι δεν είχε «χτυπήσει» στο φοινικόδασος του Βάι

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, το δάσος του Βάι επιβίωσε μέχρι σήμερα από το σκαθάρι αφού το έντομο δεν προτιμούσε το συγκεκριμένο είδος φοίνικα του Θεόφραστου λόγω της σκληρότητας του κορμού ωστόσο φαίνεται ότι βρήκε τρόπο να εισχωρήσει.

Το σκαθάρι έχει καταστρέψει χιλιάδες φοίνικες τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη παρά τις προσπάθειες για την καταπολέμησή του.

Εμφανιζόταν κυρίως από την άνοιξη και έπειτα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ωστόσο λόγω της κλιματικής αλλαγής και του ήπιου χειμώνα που διανύουμε το σκαθάρι συνεχίζει το καταστροφικό του έργο.

Διαβάστε επίσης:

«Μπηχτές» Τσελέντη σε σεισμολόγους: Άκουσα δηλώσεις για «μεγάλο ρήγμα» και άλλες φράσεις κλισέ – Να είμαστε ακριβείς

Μετακόμιση: Οδηγός για να μην βάλετε… βαθιά το χέρι στην τσέπη

Ηλεία: Νεκρή η γυναίκα που παρασύρθηκε από χείμαρρο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρήτη, Κίνδυνος, Βάι – Ξαναχτύπησε, Photos,kriti, kindynos, vai – xanachtypise, Photos