Κώστας Ντάλτας: «Έχει υποχρέωση το Λιμενικό να διασώσει»

Για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου μίλησε ο ποινικολόγος, Κώστας Ντάλτας, σχολιάζοντας και για το γιατί δεν επενέβη το Λιμενικό νωρίτερα προκειμένου να διασώσει αυτούς τους ανθρώπους.

Ο ποινικολόγος, Κώστας Ντάλτας, αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που αφορά το γιατί δεν επενέβη το Λιμενικό νωρίτερα στην Πύλο.

«Το Δίκαιο της θάλασσας το έχουν υπογράψει όλες οι χώρες πλην της Τουρκίας, της Αμερικής, του Περού, του Ισραήλ, της Βενεζουέλας και της Συρίας. Όταν είμαστε σε διεθνή ύδατα καμία χώρα δεν έχει

αρμοδιότητα εκτός από τη χώρα της σημαίας του πλοίου. Σε αυτή τη περίπτωση, βρίσκεται στα διεθνή ύδατα και εκεί υπάρχει το FIR Αθηνών. Είναι δικό μας και γι’ αυτό οι Ιταλοί έστειλαν σε εμάς και δεν πήγαν εκείνοι», είπε αρχικά.

«Είναι ένα σοβαρό θέμα, εθνικό και τα στοιχεία θα βγουν αργά ή γρήγορα. Η αλήθεια θα βγει, θα γίνει διεθνής έρευνα και τα στοιχεία θα βγούνε. Υπάρχουν ας πούμε απορίες. Προηγουμένως δείξατε ένα αεροσκάφος της Frontex και δείξατε και μια άλλη διάσωση. Εκεί λοιπόν, υπήρξε αναχαίτιση και μετεπιβιβάστηκαν οι μετανάστες, χωρίς να έχει υπάρξει ούτε ζήτημα ανατροπής, ούτε τίποτα τέτοιο. Επομένως, αφού έχει έρθει ένα σήμα πριν από μια ημέρα, εάν το έδωσε ΜΚΟ αυτό είναι αδιάφορο. Υπάρχει μία ανησυχία και οι ειδήσεις που βλέπω να έρχονται μου προκαλούν ανησυχία. Μας λένε πως τους απάντησαν πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα και μάλιστα πως πέταξαν τα εφόδια στη θάλασσα.

Σε πολλές περιπτώσεις εσκεμμένα βουλιάζουν το πλοίο. Μου κάνει εντύπωση για παράδειγμα, πως στα σκάφη υπάρχουν κάμερες. Πώς δεν έχει αποτυπωθεί η στιγμή που αναποδογύρισε. Εμένα μου κάνει εντύπωση. Υπάρχει υποχρέωση από τη Διεθνή Σύμβαση της Θάλασσας να υπάρξει επιχείρηση διάσωσης από την πρώτη στιγμή που ξεκινάει ο κίνδυνος».

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε βενζινάδικο – φάντασμα στη Νάξο – Πρόστιμα 61.000 ευρώ

Γερμανία: 31χρονος επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο γυναίκες και μετά τις πέταξε από γέφυρα – Νεκρή η μια

Φόβοι για την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κώστας Ντάλτας, Έχει, Λιμενικό,kostas ntaltas, echei, limeniko