Κον Μπεντίτ σε Βαρουφάκη: Ξέρεις γιατί δεν έμεινες υπουργός Οικονομικών;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εφημερίδα Le Monde διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο «Η Ευρώπη σκότωσε την Αριστερά;», όπου ο Γαλλογερμανός ακτιβιστής και πολιτικός NτανιέλΚον Μπεντίτ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αρχικά συμφώνησε με τον αρχηγό του Μάη του ’68 για την ανάγκη να οικοδομηθούν οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Σε αντάλλαγμα, ο Κον-Μπεντίτ συμφώνησε ότι τα μέτρα λιτότητας δεν φέρνουν αποτελέσματα, παρότι

εξέφρασε την άποψη ότι η υιοθέτηση μερικών βασικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση θα χαλαρώσει την πίεση που ασκεί το μνημόνιο.

Όμως το κλίμα έγινε ιδιαίτερα θερμό όταν η συζήτηση ήρθε στο θέμα του συμβιβασμού. «Δεν είμαστε πια ένα κυρίαρχο έθνος» παραπονέθηκε ο Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μπαίνει «σε έναν μακρύ χειμώνα δυσαρέσκειας». Το ύφος του όμως φαίνεται να ενόχλησε τον Κον Μπεντίτ ο οποίος του είπε: «Ξέρεις γιατί δεν έμεινες υπουργός Οικονομικών; Γιατί νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα. Στην πολιτική πρέπει να δέχεσαι τον συμβιβασμό».

Ο πρώην υπουργός στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων ότι επί πέντε μήνες στις συσκέψεις του Eurogroup, έζησε μια «πλήρη άρνηση της δημοκρατίας» και χαρακτήρισε «θολό» και χωρίς νομικό καθεστώς το Eurogroup, το οποίο, όπως είπε, «δεν έχει κανέναν γραπτό κανόνα, καμία απόδοση ευθυνών, για να αντιληφθούν οι πολίτες τι λέγεται στο όνομα των λαών, κανένα σεβασμό στη δημοκρατία.
Έτσι λειτουργεί ο θεσμός που αποφασίζει για σας και για μένα, για τα παιδιά μας. Αυτή είναι η Ευρώπη για την οποία εργάστηκαν ο Αντενάουερ, ο Ντε Γκολ, ο Ζισκάρ Ντ” Εστέν, ο Κολ, ο Μιτεράν;» κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Γιάνης ΒαρουφάκηςΝτανιέλ Κον ΜπεντίτΕυρωπαϊκή ΑριστεράLe MondeHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα