Κινητοποιήσεις αγροτών: Η κυβέρνηση «εξορκίζει» το ενδεχόμενο των μπλόκων

Με τη φράση «δεν είμαστε ακόμα εκεί και θέλουμε να μην φθάσουμε» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των αγροτών, δηλαδή, την οργάνωση μπλοκων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας, διατηρώντας τους χαμηλούς τόνους έναντι αυτού του μετώπου.

Ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε τους αγρότες ως «μια σημαντική επαγγελματική ομάδα που στηρίζει την ελληνική οικονομία» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ικανόποιήσει τα αιτήματά τους με βάση τις δημοσιονομικές ικανότητες

της χώρας. Επίσης, παραδέχθηκε ότι οι αγρότες υπέστησαν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της κακοκαιρίας Daniel, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι δεν θα φθάσουμε στο σημείο οι αγρότες να προχωρήσουν σε μπλόκα, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει να φθάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, εκτιμώντας ότι μέσω του διαλόγου όλων των πλευρών «θα προχωρήσουμε παρακάτω», υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αναπτύξει μια συνολική και συνεκτική πολιτική για τους αγρότες και για τον πρωτογενή τομέα στη χώρα.

Ειδικά για το θέμα της επιστροφής του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου, η οποία είχε εφαρμοστεί τα δύο προηγούμενα χρόνια, ο Π. Μαρινάκης αν και δεν θέλησε να δεσμευτεί για το τι θα γίνει τελικά, εντούτοις σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να το κάνει, αν και προσέθεσε ότι αυτό θα γίνει «εφόσον βρούμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο».

Από την άλλη πλευρά, και με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τα απογευματινά χειρουργεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταπολεμηθεί το «φακελάκι» στο ΕΣΥ, τονίζοντας ότι στόχος του μέτρου είναι να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα τακτικά χειρουργεία και κάλεσε τους πάντες να περιμένουν να δουν τη σχετική ρύθμιση, τι θα περιλαμβάνει και πώς θα εφαρμοστεί το σύστημα αυτό.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Π. Μαρινάκης εκτίμησε ότι το νέο αυτό σύστημα θα κάνει τα δημόσια νοσοκομεία πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ιδιωτικά, ενώ παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα στο ΕΣΥ, ειδικά δε για το θέμα της στελέχωσής του, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές άγονες προκηρύξεις θέσεων και ότι το δημόσιο σύστημα πρέπει να γίνει πιο θελκτικό για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, προφανώς και μέσω της αύξησης των αποδοχών του.

Τέλος, όσον αφορά στο επικείμενο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, ο Π. Μαρινάκης με στοιχεία από τους προϋπολογισμούς έδειξε ότι από το 2018 ως σήμερα η χρηματοδότηση των ΑΕΙ έχει αυξηθεί κατά περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «εικονική πραγματικότητα», ενώ επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μια εμβληματική μεταρρύθμιση για την κυβέρνηση και ότι θα περάσει από τη Βουλή, παρά τις «ιδεοληψίες της αριστεράς».

Σχετικά με τις καταλήψεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «προέχει η εφαρμογή του νόμου», προσθέτοντας ότι όποτε κληθούν, οι αρχές επεμβαίνουν (πετώντας το «μπαλάκι» στους πρυτάνεις), ενώ ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η παράμετρος της επιδίωξης αναταραχής και «προβοκάτσιας» από την αριστερά στα ΑΕΙ, ενώ επισήμανε ότι τα κριτήρια για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα θα είναι από τα πλέον αυστηρά στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Γάμος ομοφύλων: Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο

Κασσελάκης: «Ολοκληρωμένο, μακρόπνοο εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό» (photos)

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εκρηκτικό σημείο οι σχέσεις Κασσελάκη και Πολάκη – «Αν δε θες, σήκω φύγε απ’ το κόμμα»

Keywords
Τυχαία Θέματα