Κίνα: Το ταξίδι της Αμερικανίδας υπουργού Εμπορίου – Οι στόχοι και οι αγωνίες των ΗΠΑ

Ένα ταξίδι με πολιτική βαρύτητα και ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον πραγματοποιεί στο Πεκίνο η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, που δήλωσε ότι επιδιώκει «τον υγιή ανταγωνισμό» ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και να καταστήσει σαφές ότι η Κίνα είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει.

Thank you for the welcome, @USAmbChina. I’m looking forward to a productive few days. https://t.co/6dXAEIAdiM

Secretary Gina Raimondo (@SecRaimondo) August 27, 2023

«Θέλω να είμαι σαφής ως προς τον στόχο της επίσκεψης, που είναι η προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού. Και εννοώ έναν ανταγωνισμό σε επίπεδο όπου θα κυριαρχούν οι κανόνες, γιατί σε αυτό το επίπεδο κανένας δεν μπορεί να υπερκεράσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους Αμερικανούς εργαζόμενους», δήλωσε η Ραϊμόντο κατά την αναχώρησή της από την Ουάσινγκτον.

I just landed in Beijing for a busy few days of meetings with senior PRC officials and U.S. business leaders. pic.twitter.com/K8t9N7b29d

— Secretary Gina Raimondo (@SecRaimondo) August 27, 2023

Μια δήλωση που επιτρέπει πολλές αναγνώσεις: δείχνει την ανάγκη της αμερικανικής οικονομίας να διατηρήσει ανοιχτούς τους εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα, παρά τα επιμέρους ζητήματα (Ταϊβάν, Ουκρανία) και την αγωνία της Ουάσιγκτον να διαβεβαιώσει το εσωτερικό ακροατήριο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν να φοβούνται τους Κινέζους αν το εμπόριο διεξάγεται με τους κανόνες που θέλουν οι Αμερικανοί.

Είναι σαφής η διαφοροποίηση της διακυβέρνησης Μπάιντεν από την πολιτική Τραμπ έναντι της Κίνας, με την υπουργό Εμπορίου να τονίζει ότι ΗΠΑ και Κίνα μοιράζονται «μία μεγάλη, δυναμική, διευρυνόμενη οικονομική συνεργασία» και η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον θέλει να δει την Κίνα να επιτυγχάνει. «Όλος ο κόσμος χρειάζεται από εμάς να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα αυτή τη σχέση. Είναι καλό για την Αμερική. Είναι καλό για την Κίνα και είναι καλό για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε η Ραϊμόντο, το τρίτο υψηλόβαθμος στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που επισκέπτεται την Κίνα. «Άλλο ένα μέρος των μηνυμάτων (προς την Κίνα) είναι ότι χρειαζόμαστε την επικοινωνία για να αποφεύγουμε τις συγκρούσεις», είπε η Ραϊμόντο, προσθέτοντας: «Δεν θέλουμε να περιορίσουμε ή να επιβραδύνουμε την Κίνα… Χρειαζόμαστε να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια και θα χρησιμοποιήσουμε τους ελέγχους στις εξαγωγές για να το επιτύχουμε».

Η δήλωση αυτή επιτρέπει την ερμηνεία ότι η Ουάσινγκτον αποδέχεται το Πεκίνο ως ισότιμο εμπορικό εταίρο σε μία εποχή παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συγκυρία του ταξιδιού της Τζίνα Ραϊμόντο στο Πεκίνο: γίνεται λίγες μέρες μετά την σύνοδο των BRICS, το κλαμπ όπου η Κίνα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και αποτελεί αυτή την στιγμή δυνητικά μία οικονομική υπερδύναμη εν τη γενέσει.

Διαβάστε επίσης:

Παραλύει η Ευρώπη στον… αέρα: «Έπεσε» το σύστημα σε Βρετανία, Ιταλία – Ντόμινο καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων – Προβλήματα και για την Ελλάδα

Βρετανικό Μουσείο: Φυλάσσονται χωρίς ασφάλεια αρχαιολογικοί θησαυροί – Οι αποκαλύψεις των Times (videos)

Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας: «Έπεσε» το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, τεράστιες καθυστερήσεις – Στοπ στις αφίξεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνα, Αμερικανίδας, Εμπορίου –, ΗΠΑ,kina, amerikanidas, eboriou –, ipa