Κίνα: Επανεμφανίστηκε ο πρόεδρος Σι – Διαψεύστηκαν οι φήμες για πραξικόπημα (Videos/Photo)

Ευσεβείς πόθοι στη Δύση; Ενορχηστρωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών πληροφοριών; Ό, τι κι αν ήταν, οι φήμες για πραξικόπημα στην Κίνα διαψεύσθηκαν εκ των πραγμάτων, καθώς ο πρόεδρος Σι Ζιπίνγκ επανεμφανίστηκε δημοσίως για πρώτη φορά μετά τη πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ευρέως σε δυτικά ΜΜΕ.

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Σι Ζιπίνγκ μετά την επιστροφή του στην Κίνα από το επίσημο ταξίδι του στην κεντρική

Ασία στα μέσα Σεπτεμβρίου, έγινε την Τρίτη, σε έκθεση στο Πεκίνο, πριν από το προγραμματισμένο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η έκθεση είχε ως θέμα τα επιτεύγματα της Κίνας την τελευταία δεκαετία, δηλαδή στο διάστημα που ο Σι Ζιπίνγκ είναι στο τιμόνι της χώρας.

Οι φήμες και η πραγματικότητα

Ο πρόεδρος της Κίνας, που σύμφωνα με τη φημολογία των τελευταίων ημερών είχε τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό, επισκέφθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο του Πεκίνου, φορώντας μάσκα προστασίας από τους ιούς και επισκέφθηκε τα εκθέματα, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό, Λι Κεκιάνγκ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων όλα τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η απουσία του από δημόσιες εμφανίσεις μετά την επίσκεψη στην περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν, στις 16 Σεπτεμβρίου, είχε δώσει τροφή στις φήμες για την πολιτική κατάσταση στην Κίνα, που αποδείχτηκαν αβάσιμες.

Η επίσκεψη στο Ουζμπεκιστάν, ήταν η πρώτη στο εξωτερικό μετά από σχεδόν 1000 μέρες, δηλαδή αφότου ξέσπασε η πανδημία.

Η φημολογία για την εκδήλωση πραξικοπήματος συνοδεύτηκε από φωτογραφίες που υποτίθεται ότι έδειχναν στρατιωτικά οχήματα που κινήθηκαν συντεταγμένα προς την πρωτεύουσα.

Πίσω από όλες αυτές τις αβάσιμες πληροφορίες αποδεικνύεται ότι ήταν μόνο κάποια δίκτυα αντικαθεστωτικών. Ωστόσο η φημολογία πήρε μεγάλες διαστάσεις και το hashtag “chinacoup” έφτασε να είναι το trend στο Twitter το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Πέρα από αυτό, τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων βοήθησε και η ίδια η φύση του πολιτικού συστήματος στην Κίνα, όπου οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες και δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση.

Όπως παρατηρεί το CNN, η έλλειψη ενημέρωσης έχει ως συνέπεια ακόμα και βετεράνοι αναλυτές της κινεζικής πολιτικής σκηνής να υιοθετούν την προσέγγιση «ποτέ μην λες ποτέ» για την Κίνα, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στην αχανή χώρα.

«Η πολιτική αδιαφάνεια καθιστά πραγματικά πολύ εύκολη την κυκλοφορία φημών. Υπάρχει ελάχιστη πληροφόρηση για το τι συμβαίνεις το εσωτερικό της Κίνας», δήλωσε ο Ντάλι Γιανγκ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Στην περίπτωση της απουσίας του Σι από δημόσιες εμφανίσεις, το πιθανότερο είναι ότι ακολούθησε τους αυστηρούς κανόνες της καραντίνας και έμεινε σε απομόνωση μετά το ταξίδι στο εξωτερικό.

Γι αυτό και η επανεμφάνιση Σι έγινε δέκα μέρες μετά την επιστροφή του στο Πεκίνο.

Την φημολογία πυροδότησε και η χρονική συγκυρία: Στις 16 Οκτωβρίου αρχίσει το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, όπου εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί η ανανέωση της προεδρικής θητείας του Σι Ζιπίνγκ.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα σπάσει η παράδοση και ο Σι θα εκλεγεί για τρίτη φορά πρόεδρος, εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο την ισχύ του. Ο Σι Ζιπίνγκ γίνεται με αυτόν τον τρόπο ο πλέον ισχυρός Κινέζος ηγέτης εδώ και δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζει την επιθετική ρητορική ο Ακάρ: Κακομαθημένο παιδί η Ελλάδα – Μας κατηγορεί με θράσος (Video)

Ιράν: Επιμένει η οργή στους δρόμους – Τουλάχιστον 76 νεκροί και 1.200 συλλήψεις (Videos)

Γερμανία: «Aρουραίο των υπονόμων» αποκάλεσε τον Ερντογάν ο αντιπρόεδρος της βουλής – Οργή στην Άγκυρα (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνα, Επανεμφανίστηκε, Σι – Διαψεύστηκαν, VideosPhoto,kina, epanemfanistike, si – diapsefstikan, VideosPhoto