Κέρδισε το πρώτο βραβείο για τη φωτογραφία του που ήταν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Ο νικητής ενός μεγάλου βραβείου φωτογραφίας αρνήθηκε να το παραλάβει, αφού αποκάλυψε ότι η δουλειά του δημιουργήθηκε με χρήση AI (τεχνητής νοημοσύνης).

Η συμμετοχή του Γερμανού καλλιτέχνη Μπόρις Έλνταγκσεν, με τίτλο Pseudomnesia: The Electrician, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της δημιουργικής φωτογραφίας στον διαγωνισμό της Sony World Photography Award

την περασμένη εβδομάδα.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε τη φωτογραφία προκειμένου να «τεστάρει» τον ανταγωνισμό και να δημιουργήσει μια συζήτηση για το μέλλον της φωτογραφίας.

Σε μια δήλωση που κοινοποιήθηκε στον ιστότοπό του, ο Έλνταγκσεν παραδέχτηκε ότι ήταν ένας «αναιδής πίθηκος», ευχαριστώντας τους κριτές που «επέλεξαν την εικόνα μου σε μια ιστορική στιγμή», ενώ αναρωτήθηκε αν κάποιος από αυτούς «ήξερε ή υποψιαζόταν ότι ήταν δημιουργία της AΙ».

«Οι εικόνες τεχνητής νοημοσύνης και η φωτογραφία δεν πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε ένα βραβείο σαν αυτό», συνέχισε ο ίδιος.

«Είναι διαφορετικές οντότητες. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι φωτογραφία. Επομένως δεν θα δεχτώ το βραβείο», κατέληξε.

Sony World Photography Award 2023: Winner refuses award after revealing AI creation https://t.co/Dztm3ZNM00

— Aesthetica Magazine (@AestheticaMag) April 17, 2023

Η εν λόγω εικόνα δείχνει ένα «στοιχειωμένο» ασπρόμαυρο πορτρέτο δύο γυναικών από διαφορετικές γενιές.

Όμως, όπως τόνισε ο Έλνταγκσεν, στη δήλωσή του: «Κάτι σε αυτή την εικόνα δεν είναι σωστό». Αυτό, φυσικά, είναι το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου πραγματική φωτογραφία – αλλά μια εικόνα συνθετικής παραγωγής.

The overall winners of the Sony World Photography Awards 2023 have been revealed! Discover here: https://t.co/GE9n4jEtZv#swpa2023 #awardsnight pic.twitter.com/UavPrw24Ha

World Photography Organisation (@WorldPhotoOrg) April 14, 2023

«Η δημιουργική κατηγορία του ανοιχτού διαγωνισμού καλωσορίζει διάφορες πειραματικές προσεγγίσεις στη δημιουργία εικόνων, από κυανότυπους και ακτινογραφίες έως ψηφιακές πρακτικές αιχμής», είπε από την πλευρά της η διοργάνωση του διαγωνισμού.

«Ως εκ τούτου, μετά την αλληλογραφία μας με τον Μπόρις και τις εγγυήσεις που παρείχε, θεωρήσαμε ότι η είσοδός του πληρούσε τα κριτήρια για αυτήν την κατηγορία και υποστηρίξαμε τη συμμετοχή του».

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Σε γυάλινο κλουβί ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal στο δικαστήριο – Κινδυνεύει με 20ετή φυλάκιση (Videos)

Ουκρανία: Επανάληψη της Πλατείας Μαϊντάν «βλέπει» το Politico – Οι «αυταρχικές τάσεις» του Ζελένσκι

Ισπανία: Κατασχεμένα ακίνητα στους νέους και πλαφόν στα ενοίκια ετοιμάζει η κυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κέρδισε,kerdise