Κεφαλίδου: Πολιτική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ τα αντίμετρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου δηλώνει ότι «η τακτική μέτρο-αντίμετρο είναι το επικοινωνιακό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας επαγγελματία τζογαδόρο που παίζει τον "παπά"». «Τα αντίμετρα είναι μια σκέτη απάτη» αναφέρει και προσθέτει ότι δεν ψηφίζει «τη μετάλλαξη του Έλληνα πολίτη σε επαίτη».

Επικρίνει έντονα την κυβέρνηση πως υιοθέτησε το Μνημόνιο-4 δημαγωγώντας και κάνοντας μικροπαροχές στο μεσοδιάστημα. Η κ. Κεφαλίδου κατηγορεί

τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση πως αρνείται σθεναρά την πραγματικότητα. «Κι αφού η πραγματικότητα δεν του ταιριάζει, αλλάζει την πραγματικότητα!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις έντονες διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τονίζει ότι «δεν μπορεί να είναι ένα πολιτικό συμπλήρωμα ενός ιδιότυπου διπολισμού, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Προϋπόθεση για αυτό είναι η διεύρυνση του χώρου και η υιοθέτηση σύγχρονου προγραμματικού λόγου». Το δείχνει η εκλογή Μακρόν στη Γαλλία, συμπληρώνει.

Η κ. Κεφαλίδου σχολιάζοντας τη σύγκρουση της Φώφης Γεννηματά με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Ξεκαλάκη και τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια τσακωμών και διασπάσεων, αλλά αντιθέτως η ανάγκη διαλόγου.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Χαράς Κεφαλίδου στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Ερ: Πώς αξιολογείτε, κυρία Κεφαλίδου, τη συμφωνία της κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, την οποία θα συζητήσετε στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα;

Απ: Ανάξια για τις πολύχρονες, αιματηρές θυσίες των Ελλήνων και διαλυτική για την ελληνική κοινωνία. Ντρέπομαι που ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου αναγκάζομαι να ενημερωθώ για τα όσα θα συμβούν στη χώρα μου, από τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που αναφέρεται στα 140 προαπαιτούμενα μιας Λεόντειας συμφωνίας. Κορφολογώντας τις συνέπειες από την περήφανη διαπραγμάτευση, να αναφερθώ στις ζημιές της οικονομίας μας που υπολογίζεται ότι κατά 75% οφείλεται στην καθυστέρηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός που πανηγυρίζει για τον πολιτικό χρόνο που κέρδισε, αρνείται σθεναρά την πραγματικότητα. Κι αφού η πραγματικότητα δεν του ταιριάζει, αλλάζει την πραγματικότητα. Το 4ο μνημόνιο όμως είναι εδώ με αβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα για τα προσεχή χρόνια, με προνομοθέτηση μέτρων, με συμφωνία χωρίς καμιά λύση για το χρέος και επαχθείς όρους για τη χώρα και τους ανθρώπους της.

Ερ: Σε ποια σημεία διαφωνείτε;

Απ: Η ερώτησή σας είναι προφανώς ρητορική. Υπάρχει έστω ένα σημείο που να μπορεί να συμφωνήσει κανείς;

Δεν έχει τέλος η λίστα των επιβαρυντικών μέτρων, για τα οποία η κυβέρνηση κομπάζει. Δεν είναι μόνο η περικοπή των συντάξεων έως και 18%, δεν είναι μόνο η επερχόμενη μείωση του αφορολόγητου. Είναι και η απόφαση-σοκ για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους. Τέτοια βίαιη ανακατανομή εισοδήματος, με βαριά φορολογία και σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, με τον αφανισμό της μεσαίας τάξης, δεν έχει προηγούμενο. Θα ζήσουμε τον πλήρη αυτοματισμό όπου κάποιος που δεν τον ξέρεις, θα πατά ένα κουμπί και θα έχει βγει το σπίτι σου στον πλειστηριασμό και θα το μαθαίνεις τελευταίος.

Κι όλα αυτά, με τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα χρόνια. Τί σημαίνει αυτό; Ότι η οικονομία θα κινείται μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης. Ή πιάνεις το 3,5% πλεόνασμα και άρα δεν χρειάζεσαι αναδιάρθρωση του χρέους ή αφού ξετινάξεις τον πολίτη και δεν πιάσεις τα πλεονάσματα, έρχεται ο κόφτης. Αυτή είναι η κανονικότητα κατά ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία μιας διαπραγμάτευσης που μας ρουφάει σαν μαύρη τρύπα.

Ερ: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κάνει ό,τι δεν θέλησαν να κάνουν οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για να βγει οριστικά από τα μνημόνια το 2018. Τι λέτε;

Απ: Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια! Φυσικά και κάνει ό,τι δεν θέλησαν να κάνουν οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το να παραδίδεις τα κλειδιά της χώρας σου άκοπα, αβάδιστα και αβίαστα στους δανειστές είναι ασύλληπτο. Το να περηφανεύεσαι δε γι' αυτό δεν σε καθιστά απλά αυταπατώμενο. Αλλιώς λέγεται. Το να επιμένεις να πείσεις ότι το ξεπούλημα είναι εθνική επιλογή και αποτέλεσμα υπερήφανης διαπραγμάτευσης, ξεπερνά τη λογική μου και θέλω να πιστεύω και τη λογική της πλειονότητας των συμπολιτών μου.

Πώς θα βγούμε οριστικά από τα μνημόνια το 2018, όταν μέτρα όπως η περικοπή των συντάξεων ή η μείωση του αφορολόγητου θα ισχύουν από το 2019 και μετά; Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση πέτυχε να υιοθετήσει ένα ετεροχρονισμένο Μνημόνιο-4, προφανώς για να έχει ελεύθερο πεδίο δημαγωγίας και μικροπαροχών στο μεσοδιάστημα. Γιατί από το 2018 και μετά, όπως έχει πει και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ζουράρις, ποιος ζει ποιος πεθαίνει...

Ερ: Τα λεγόμενα αντίμετρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, εξισορροπούν τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων κι ενισχύουν όσους έχουν ανάγκη. Γιατί δεν τα ψηφίζετε;

Απ: Η τακτική μέτρο-αντίμετρο είναι το επικοινωνιακό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να διαλύσει και το τελευταίο ίχνος λογικής. Θυμίζει επαγγελματία τζογαδόρο που παίζει τον «παπά». Αυτή η τακτική που τον έφερε μέχρι εδώ, ενισχυόταν μέχρι σήμερα και με ψίχουλα μικροπαροχών κυρίως για τους ασθενέστερους. Από εδώ και εμπρός η βαριά φορολογία, τα αντι-αναπτυξιακά μέτρα φτωχοποιούν τους πάντες, τελειώνουν και τη μεσαία τάξη- ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Οπότε, πράγματι είναι ευρηματική η παροχή συσσιτίων στα σχολεία. Στα σπίτια - όσα θα έχουν απομείνει από τα funds- οι κατσαρόλες θα είναι έτσι κι αλλιώς άδειες. Η αποθέωση της κοροϊδίας είναι οι δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου. Ρύθμιση για το χρέος δεν έχουμε, όμως προχωράμε κανονικά χωρίς «ρήτρα» αναίρεσης στο νομοσχέδιο για τα μέτρα-αντίμετρα. Διαψεύδει δηλαδή πανηγυρικά τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Τα Αντίμετρα είναι μια σκέτη απάτη. Δεν ψηφίζω τη μετάλλαξη του Έλληνα πολίτη σε επαίτη.

Αντίμετρο θα ήταν η ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και η απορρόφηση μέρους των ανέργων, ιδιαίτερα των νέων. Αντίμετρο θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ. Αντίμετρο θα ήταν η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους πολίτες που αντί να πληρωθούν τώρα μετατίθενται, με ευθύνη της κυβέρνησης, για το 2018. Αντίμετρο θα ήταν να μην περιμένει ο πολίτης 5 χρόνια για να πάρει τη σύνταξή του. Ο κατάλογος είναι μακρύς... Αυτά προϋποθέτουν όμως ότι θα είχαμε μια άλλη κυβέρνηση.

Ερ: Να περάσουμε στα του χώρου σας. Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, στη Γαλλία, αναζωπύρωσε τη συζήτηση για την ταυτότητα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. Συμφωνείτε με αυτήν την προοπτική;

Απ: Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν έχει διπλή ανάγνωση. Από τη μια, οι δυνάμεις του λαϊκισμού και της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευτυχώς δεν τα κατάφεραν προς ώρας να διαλύσουν την Ευρώπη, αν και δεν έχουν πρόθεση να παραιτηθούν από τις επιδιώξεις τους. Από την άλλη είδαμε μια σαφή επικράτηση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του Κέντρου στη Γαλλία, που εκμεταλλεύτηκαν το κενό και τις διασπαστικές τάσεις στις τάξεις των Σοσιαλιστών.

Αν βγαίνει από αυτό ένα συμπέρασμα είναι πως παρά την κρίση και τα αδιέξοδα του ρεύματος της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, υπάρχει ευρύ ακροατήριο που αγωνιά για το μέλλον της Ευρώπης, που δίνει θετικό πρόσημο στις μεταρρυθμίσεις, στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών αναδεικνύουν μετά από καιρό το Κέντρο ως «κλειδί» των εξελίξεων, ανάχωμα στις επιδιώξεις της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Αυτό δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις και στη χώρα μας και σε κάθε περίπτωση να μας προβληματίσει για τα αμέσως επόμενα βήματα.

Ερ: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρή βελτίωση για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αρκεί; Τι πρέπει να γίνει για να αποκτήσει δυναμική;

Απ: Φυσικά και δεν αρκεί. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεν μπορεί να είναι ένα πολιτικό συμπλήρωμα ενός ιδιότυπου διπολισμού, ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Προϋπόθεση για αυτό είναι η διεύρυνση του χώρου και η υιοθέτηση σύγχρονου προγραμματικού λόγου. Οι προτάσεις μας πρέπει να είναι απλές και σαφείς, χωρίς αστερίσκους, χωρίς αερολογίες, χωρίς αυτοϋπονομεύσεις. Και πρώτα και πάνω από όλα, οφείλουμε να ονοματίσουμε αντίπαλό μας το λαϊκισμό από όπου κι αν προέρχεται - και να το εννοούμε.

Όλα θα κριθούν από την ικανότητά μας να συνομιλήσουμε με την κοινωνία, τους ανέργους, τους παραγωγικούς πολίτες αυτού του τόπου -όλους αυτούς που η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαφανίσει από το χάρτη με βίαιο τρόπο.

Ερ: Για ποιους λόγους δεν μπορεί να ενωθούν οι αντίστοιχες δυνάμεις στην Ελλάδα; Συμμερίζεσθε την άποψη, που διατύπωσε, και ο ευρωβουλευτής σας, Νίκος Ανδρουλάκης, πως αν δεν ενωθούν θα λεηλατηθούν;

Απ: Απλούστατα, γιατί αφήνουμε να πάρουν το πάνω χέρι οι διαφορές, οι υπαρκτές προσωπικές ατζέντες που δεν έχουν πλέον νόημα όταν μιλάμε για τη διεύρυνση μιας παράταξης. Αυτοί είναι ικανοί λόγοι για την αυτο-εξόντωσή μας πριν προλάβουν άλλοι να μας λεηλατήσουν.

Η ανάγκη για έναν ενιαίο, αξιόπιστο, μεγάλο πολιτικό φορέα, ανάμεσα στον καταστροφικό ΣΥΡΙΖΑ και τη συντηρητική ΝΔ έχει αναγνωριστεί από όλους. Το έχω πει και το πιστεύω ότι έχουμε αντίπαλό μας τον λαϊκισμό από όπου κι αν προέρχεται - και να το εννοούμε. Τα τεχνικά βήματα για το πώς μπορεί να συγκροτηθεί μια ισχυρή Κεντροαριστερά έχουν περιγραφεί. Μια μικρή λεπτομέρεια: προϋπόθεση βασική, η ουσιαστική και ειλικρινής προσπάθεια από όλους.

Ερ: Πολλές δυνάμεις όμως ζητούν στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στα τέλη Ιουνίου, να ξεκινήσει η διαδικασία για να ιδρυθεί νέος πολιτικός φορέας με ανοιχτές διαδικασίες και εκλογή ηγεσίας από τους πολίτες. Συμφωνείτε;

Απ: Οι θέσεις μου είναι γνωστές. Πιστεύω στα ανοιχτά κόμματα και κατ' επέκταση στις ανοιχτές διαδικασίες. Θεωρώ ότι κάθε προσπάθεια τεχνητών περιχαρακώσεων αφενός είναι άχρηστη, αφετέρου οδηγεί σε συρρίκνωση. Αυτό που χρειαζόμαστε στην Κεντροαριστερά είναι περισσότερη δημοκρατία, καθαρότητα στις θέσεις μας και διαφάνεια στις εσωκομματικές διαδικασίες. Μέρα τη μέρα αυτές οι αναγκαιότητες επιβεβαιώνονται από την ίδια τη ζωή. Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι τα κόμματα που χάνουν την επαφή τους με την κοινωνία -που έχει αλλάξει πολύ λόγω της παγκοσμιοποίησης- οδηγούνται σε μαρασμό.

Ερ: Μπορούν να ξεπεραστούν οι πρόσφατες αναταράξεις και διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ;

Απ: Γιατί να μην μπορούν; Δεν έχουμε την πολυτέλεια τσακωμών και διασπάσεων. Επιμένω στην ανάγκη διαλόγου. Δυστυχώς στα εσωκομματικά μας δεν έχουμε μάθει να συζητάμε και κυρίως να ακούμε την άλλη άποψη με ψυχραιμία και σωφροσύνη. Αυτό χρειαζόμαστε. Καθαρή σκέψη χωρίς τα στεγανά του παρελθόντος και στρατηγική για το μέλλον της χώρας.

Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία τώρα, στην προσπάθεια αναγέννησης του χώρου και κανείς δεν περισσεύει. Όλοι ένα βήμα πίσω στις προσωπικές προσδοκίες μας. Τόλμη και πίστη για ένα μεγάλο άλμα μπροστά, ξεφεύγοντας από τον κακό μας εαυτό, ώστε να δώσουμε υπόσταση στην ελπίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοκρατική ΣυμπαράταξηΧαρά ΚεφαλίδουΣΥΡΙΖΑαντίμετραΝΔHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
συριζα, υφυπουργός παιδείας, τσιπρας, σθεναρά, νεα δημοκρατια, γαλλια, ΠΑΣΟΚ, βουλη, οφείλεται, μνημονιο, λύση, χρεος, σημαίνει, αναδιαρθρωση, σχολεια, ΦΠΑ, δημοσκοπηση, ελλαδα, ιουνίου, σωφροσύνη, video, popular, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εφημεριδα δημοκρατια, μετρο, αυξηση φπα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, νεος παπας, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, τι σημαινει, υιοθετηση, βημα, δημοκρατια, εθνικη, ιχνος, οικονομια, αβιαστα, αγωνια, αυξηση, ανδρουλακης, απε, απλα, βγαινει, γινει, δυστυχως, δειτε, δηλωσεις, δειχνει, ευκαιρια, ειλικρινης, υπαρχει, ελπιδα, επιτυχια, ερχεται, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ιδιο, υφυπουργος, θετικο, θυμιζει, κυβερνηση, κυρια, λύση, μειωση, νικη, νικο, νοημα, οφείλεται, πεδιο, πιστη, ρητορικη, ρυθμιση, συζητηση, συνταξη, σθεναρά, σοκ, σπιτι, σπιτια, σωφροσύνη, ταυτοτητα, τολμη, υφυπουργός παιδείας, φυσικα, φορολογια, χερι, χαρα, ψυχραιμια, αχρηστη, βηματα, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, μπροστα, παιχνιδι, popular, σημαίνει, funds, θελω να, θεσεις, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα