Καζάνι έτοιμο να εκραγεί η Ειδομένη. Νέα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και Σκοπιανών

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

«Καζάνι που βράζει» εξακολουθεί να παραμένει η Ειδομένη. Την Τετάρτη σημειώθηκαν νέα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των Σκοπιανών συνοριοφυλάκων, όταν 30-40 άτομα, παρακινούμενα ακόμα μια φορά από «αλληλέγγυους», επιχείρησαν να ρίξουν τον φράκτη με συνέπεια οι Σκοπιανοί να απαντήσουν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Αρκετοί ήταν οι τραυματίες μεταξύ των προσφύγων, οι περισσότεροι με αναπνευστικά προβλήματα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα ιατρεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

που λειτουργούν στον καταυλισμό.

Όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας βλέπει για ακόμα μια φορά «αποσυμφόρηση» της Ειδομένης και του Πειραιά τις αμέσως επόμενες ημέρες, με μεταφορά των προσφύγων στα καμπ που συνεχίζουν να στήνονται βιαστικά από τον στρατό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Πάντως, παρά το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τη βελτίωση των ελλείψεων που παρατηρήθηκαν ως προς τη φύλαξη των συνόρων, το οποίο κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα η ελληνική πλευρά στην αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν, και τη «σημαντική πρόοδο», κυρίως στη βελτίωση που παρατηρήθηκε στην Υπηρεσία Ασύλου, με την ενίσχυση του προσωπικού και τη συντόμευση εξέτασης των αιτήσεων που υποβάλλουν οι πρόσφυγες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι Ευρωπαίοι εταίροι έδωσαν στη χώρα μας προθεσμία 15 ημερών για την υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου.

Αλλιώς προειδοποιούν με παράταση και αυστηροποίηση των υφιστάμενων εσωτερικών ελέγχων μεταξύ των κρατών-μελών. Παράλληλα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την αποκάλυψη της περασμένης εβδομάδας του «Π» σχετικά με πιθανή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν στα ευρωπαϊκά σύνορα, αρχής γενομένης από την Ελλάδα, με σκοπό την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

«Εισβολή» βλέπει η Βουλγαρία

Με αφορμή τα τεράστια κενά στη φύλαξη των συνόρων, αλλά και την προκατάληψη που υπάρχει πλέον σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ελληνικού κράτους ως προς την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, συνεχίζονται οι συχνά άδικες επιθέσεις εναντίον της χώρας μας.

Όπως αυτή από τον γνωστό για τις συντηρητικές έως ρατσιστικές απόψεις του Βούλγαρο πρόεδρο Μπόρις Μπορίσοφ, ο οποίος, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, μίλησε για «σχέδιο οργανωμένης εισβολής 1.000 - 2.000 προσφύγων από την Ελλάδα στη Βουλγαρία» και κατηγόρησε τη χώρα μας για «κατασπατάληση τουλάχιστον 700 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν από την Ε. Ε. για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».

Εν τω μεταξύ, σαφής «στροφή» των προσφύγων προς την Ιταλία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την καθημερινή καταγραφή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 48 ώρες η ιταλική ακτοφυλακή προχώρησε στη διάσωση 4.000 προσφύγων και μεταναστών σε 17 περιστατικά στη Νότια Σικελία, ενώ την ίδια περίοδο οι αντίστοιχες ελληνικές αρχές προχώρησαν στη διάσωση 188 ατόμων σε τέσσερα περιστατικά στη Λέσβο και τη Σάμο.

ΕιδομένηπροσφυγικόεπεισόδιαΣκόπιαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα