Κατευναστικός Κέρι: Το Brexit δεν υποβαθμίζει τη διεθνή θέση της Βρετανίας

ΚΟΣΜΟΣ«Πυροσβεστικά» επιχείρησε να παρέμβει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι, έναντι των ανησυχιών ότι η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. θα υποβαθμίσει τη θέση της χώρας στην παγκόσμια σκηνή. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. άλλαξε την θέση της στη διεθνή σκηνή, όμως δεν την υποβάθμισε αν και δήλωσε ότι «λυπάται» για την απουσία της Βρετανίας από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον-Βρυξελλών. «Στο ερώτημα εάν συμφωνώ
ότι ο ρόλος της Βρετανίας έχει με κάποιο τρόπο υποβαθμιστεί; Όχι, νομίζω ότι έχει αλλάξει» επισήμανε ο Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο πλευρό του Βρετανού ομολόγου του Φίλιπ Χάμοντ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα λείψει αυτή η φωνή εντός του πλαισίου της Ε.Ε. που θα αλλάξει. Προσωπικά λυπάμαι που η Βρετανία δεν θα κάθεται στο τραπέζι (σ.σ. των διαπραγματεύσεων) όταν θα διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.», προσέθεσε ο Κέρι, αν και έσπευσε να τονίσει ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να έχει ισχύ για εμάς, θα εμπλέκεται σε κρίσιμο βαθμό με εμάς σε κάθε θέμα ξεχωριστά».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία θα συνεργαστούν προκειμένου να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας μετάβασης μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Ο Σουλτς δήλωσε ότι «αυτό που αναμένουμε είναι ότι θα υπάρξει μια μεθοδική διαδικασία», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία και να ληφθεί μια απόφαση, (σ.σ. να καθοριστεί) ένα χρονοδιάγραμμα για την Βρετανία προκειμένου να λύσει τις διαφορές της με την Ε.Ε.».

BrexitΗΠΑΤζον ΚέριHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα