Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης (1/2) το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο το οποίο επί της ουσίας αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο όπως έχει ήδη γράψει και topontiki.gr εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα το

νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση και επεξεργασία τη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Εκ μέρους της ΝΔ εισηγήτρια των προωθούμενων διατάξεων θα είναι η κυρία Μαρία Συρεγγέλα και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο κ. Κώστας Τσιάρας.

Συνεχίζεται το «μασάζ» στους κυβερνητικούς βουλευτές

Tο «μασάζ» στους κυβερνητικούς βουλευτές θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να αποφευχθούν απρόβλεπτες «διαρροές» κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι περίπου 50 βουλευτές της ΝΔ προσανατολίζονται να καταψηφίσουν ή να απόσχουν από την ψηφοφορία (περίπου το 1/3 της Κ.Ο.), ωστόσο στην κυβέρνηση δεν υπάρχει εφησυχασμός, τόσο για πρακτικούς λόγους (το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει) όσο και για λόγους, ας πούμε, πρεστίζ, καθώς μεγάλος αριθμός απεχόντων θα δημιουργήσει μια άβολη εικόνα για την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο έχει συνολικά 15 άρθρα, με τα πρώτα δύο να καταγράφουν τον σκοπό και το αντικείμενο των προωθούμενων διατάξεων.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Άρθρο 1

Σκοπός

Ο παρών νόμος αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου και στην ενίσχυση της προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ.

Άρθρο 2

Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος νόμου αποτελούν: α) η τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, προκειμένου να αναγνωρισθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου, β) οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία για την προστασία των ομοφύλων συζύγων και γονέων, γ) η διεύρυνση της προστασίας από διακρίσεις και δ) η ειδικότερη ρύθμιση σχέσεων με στοιχεία αλλοδαπότητας”.

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι το σχέδιο νόμου:

«Θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στον γάμο και η νομική προστασία οικογενειών. Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών, που ήδη υπάρχουν. Αυτονοήτως, το νομοσχέδιο αφορά στον πολιτικό γάμο, ως αντικείμενο ρύθμισης της κρατικής έννομης τάξης. Δεν παρεμβαίνει στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας ή άλλων δογμάτων ή θρησκειών γνωστών στην Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1367 ΑΚ, να καθορίσουν τις προϋποθέσεις της ιεροτελεστίας και κάθε θέμα σχετικό μ’ αυτήν σύμφωνα με το τυπικό και τους κανόνες του δόγματος ή του θρησκεύματος σύμφωνα με το οποίο γίνεται η ιεροτελεστία, ούτε περιορίζει την ελευθερία αυτή.

Η προβλεπόμενη επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών και εντάσσεται στo ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Έτσι η χώρα μας προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, από μακρού χρόνου, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Δανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ή πιο πρόσφατα, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Αυστραλία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ (συνολικά 36 χώρες στον κόσμο)”

Υπενθυμίζεται ότι το δεκαήμερο που προηγήθηκε το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση αποσπώντας πάνω από 5.000 σχόλια πολιτών.

Ακολουθεί το νομοσχέδιο

Λήψη

Διαβάστε επίσης:

Βραβείο για παρουσία του στο TikTok πήρε ο Μητσοτάκης: «Η καμπάνια του αποτελεί πια case study» και «ήταν δύσκολο να μην είναι cringe»

Νέα Αριστερά για δηλώσεις Αποστολάκη: Καταλάβαμε πως αντιλαμβάνεται ο Κασσελάκης την «πατριωτική Αριστερά»

Αχτσιόγλου: Η στρατηγική της Κομισιόν επιμένει σε προτεραιότητες που δεν λύνουν με θετικό τρόπο τα προβλήματα των πολιτών

Keywords
Τυχαία Θέματα