Κατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από το 1981 μέχρι σήμερα σχετικά με την πορεία της οικονομίας κατέθεσε η ΝΔ, ζητώντας οι εργασίες της Επιτροπής να ξεκινήσουν μετά τον Ιούνιο, όταν και θα υπογραφεί η νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η ΝΔ κατέθεσε την δική της πρόταση. Συγκεκριμένα, η ΝΔ προτείνει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από το 1981 μέχρι σήμερα, σχετικά με «την πορεία της οικονομίας, της προσφυγής της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης, της ανάγκης υπογραφής Δανειακών Συμβάσεων και της επικαιροποίησης αυτών, συνδεδεμένων με “Μνημόνια”».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην πρόταση της η ΝΔ «η Εξεταστική Επιτροπή που προτείνουμε, πρέπει να ξεκινήσει τις εργασίες της μετά το τέλος της 4μηνης παράτασης του “Μνημονίου” που ζήτησε και έλαβε η σημερινή κυβέρνηση ως τέλη Ιουνίου. Διαφορετικά, κάθε τέτοια συζήτηση, όπως και αυτή της Εξεταστικής Επιτροπής που προτείνει η κυβέρνηση, λειτουργεί μόνον αποπροσανατολιστικά, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα».

Η πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ φέρει ως πρώτη υπογραφή αυτή του Αντώνη Σαμαρά και ως δεύτερη εκείνη του Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια από το σύνολο της «γαλάζιας» ΚΟ, ζητώντας οι εργασίες της Επιτροπής να ξεκινήσουν μετά τον Ιούνιο, όταν και θα έχει υπογραφεί η νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους.

Όπως αναφέρει η ΝΔ στην πρόταση της «η αλήθεια δεν μπορεί να τεμαχίζεται, να συσκοτίζεται και να συγκαλύπτεται όπως επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό η ΝΔ καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία από το 1981 μέχρι σήμερα. Και αυτό για να διερευνηθούν πλήρως και τα αίτια της κρίσης που οδήγησε στο μνημόνιο, και οι χειρισμοί που έγιναν πριν και μετά την υπογραφή του μνημονίου. Δηλαδή από την εποχή που άρχισε να διογκώνεται το χρέος και να παραλύει ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Για την περίοδο από το 1981 μέχρι το Φεβρουάριο του 2010 ισχύει πλήρως η «Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων» που κατατέθηκε από την ΚΟ της ΝΔ στις 26 Φεβρουαρίου 2010» και συμπληρώνει η ΝΔ: «Τι συνέβη μετα την ημερομηνία αυτή;».

Επιπλέον στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«- Τον Μάιο του 2010 εφτά μηνες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε την χώρα στην υπογραφή της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυσνςη και του μνημονίου κατανόησης που τη συνοδεύει με τους εταίρους της χώρας στην ΕΕ και το ΔΝΤ.
- Ακολούθησε η 2η δανειακή σύμβαση τον μάρτιο του 2012.

Και στη συνέχεια:
- Η 1η τροποποίηση της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης το δεκέμβριο του 2012
- Η 2η τροποποίηση τον Δεκέμβριο του 2014 όταν και η προηγούμενη κυβέρνηση ζήτησε την επέκταση της σύμβασης για τους 2 επόμενους μήνες του 2015
- Η 3η τροποποίηση το φεβρουάριο του 2015 όταν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ ζήτησε την επέκταση της σύμβασης για άλλους 4 μήνες μέσα στο 2015».

Σημειώνεται ότι στο κείμενο που κατέθεσε η ΝΔ επισυνάπτει και την παλαιότερη πρόταση για Εξεταστική για την Οικονομία που είχε υποβληθεί το 2010.

Νέα ΔημοκρατίαπρότασηΒουλήΕξεταστικήμνημόνια
Keywords
Τυχαία Θέματα